Zbog Europe će se stati na kraj davanju javnog novca Dinamu!

Aleluja!

12.4.2013.
14:29
VOYO logo

Radi se o mišljenju Agencije za tržišno natjecanje koja je sugerirala Ministarstvu sporta da prije ulaska u Europsku uniju izmijeni Zakon o sportu, koji dozvoljava da komercijalizirani sport siše novac namijenjen za izgradnju vrtića, škola, parkova i za ostale javne namjene. To nije u skladu s pravnom stečevinom EU, navodi se izrijekom.

"Kako je primjena pravne stečevine EU iznad domaćeg zakonodavstva, dosadašnji način financiranja sporta, koji sadrži i mogućnost dodjele državnih potpora koje nisu sukladne pravnoj stečevini EU, mogao bi postati predmet ocjene Europske komisije i predmet naloga za povrat, što bi neke sportske klubove (ne samo nogometne) moglo odvesti u stečaj ili likvidaciju", piše Agencija u svom newsletteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povod - Dinamo

AZTN je reagirala na prijavu o mogućoj nezakonitoj dodjeli državnih potpora Građanskom nogometnom klubu Dinamo Zagreb, koji iz godine u godinu dobiva na desetke milijuna kuna blagajne Grada Zagreba. Odnosi gradonačelnika Milana Bandića i izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića su, kako je poznato, već godinama vrlo srdačni.

Analizom članaka 74., 75. i 76. Zakona o sportu koji se odnose na financiranje sportske djelatnosti kao i praksu financiranja sporta od strane jedinica lokalne i područne samouprave, došli su do ocjene o financiranju hrvatskog sporta u cjelini, osobito profesionalnog. Ispostavio se da nije u skladu sa više europskih propisa, pa ni sa Zakonom o državnim potporama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eureka

Otkriće, koje je bjelodano čitavoj hrvatskoj javnosti već desetljećima, tiče se činjenice da profesionalni klubovi dobivaju potpore, porezne olakšice, grade im se stadioni i daje ostala infrastruktura na korištenje, bez jasnih kriterija, iako su vrlo komercijalizirani - prodaju igrače, ulaznice, suvenire, dobivaju sponzorski novac.

"Dodjelom spomenutih sredstava određeni sportski klub ostvaruje prednost na tržištu u odnosu na klub koji takvu potporu ne dobiva", navodi AZTN, dodajući kako su nadležna tijela EU također zapazila da to nije svojstveno fer odnosima tržištu. Agencija je (konačno) primijetila i da spomenute zakonske odredbe "na istovjetan način uređuju financiranje profesionalnog i amaterskog sporta". Smatraju da se tu mora povući stroga crta i da se treba stati na kraj dodjeli javnih dobara bez kriterija klubovima koji ostvaruju profit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S postojećim zakonom 1. srpnja ulazimo na klizav teren

"Agencija je, stoga, smatrala potrebnim Ministarstvu ukazati kako bi odredbe Zakona o sportu na odgovarajući način trebalo uskladiti s hrvatskim propisima o državnim potporama, odnosno člankom 107. Ugovora o funkcioniranju EU (UFEU)", navode.

To je osobito važno zato što će se nacionalno zakonodavstvo na području potpora, odnosno ZDP, primjenjivati samo još nekoliko mjeseci. Nakon 1. srpnja 2013. godine važi europska pravna stečevina u ovome području, upozorava AZTN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike