OVO SE DUGO ČEKALO / Vrhovni sud odgodio konačnu odluku o 'švicarcima'; Udruga Franak: 'Očekujemo da odmah obavijeste javnost'

Image

Vrhovni sud je po pitanju konverzije i njezinog utjecaja na obeštećenje potrošača čekao mišljenje Suda Europske unije koji je odlučio da nije nadležan za odlučivanje

13.12.2022.
12:18
VOYO logo

Vrhovni sud odgodio je konačnu odluku o "švicarcima", a s raspravom nastavlja u ponedjeljak. "Nakon dugotrajne rasprave današnja sjednica Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske na kojoj je raspravljano o pravnim shvaćanjima o pravnim učincima Sporazuma o konverziji ugovora o kreditu u CHF u EUR i pravima potrošača, odgođena je za dan 19. prosinca 2022. O zauzetim pravnim shvaćanjima javnost će biti obaviještena", objavili su s Vrhovnog suda.

Vrhovni sud donosi odluku o tome imaju li građani koji su konvertirali kredite iz "švicaraca" u eure pravo na obeštećenje. Presudi li Vrhovni sud u korist oštećenih građana, oko 90 posto banaka u Hrvatskoj moglo bi, u najboljem slučaju, u ime obeštećenja građanima isplatiti od 20 do 25 milijardi kuna, javlja Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o presudnoj odluci za slučaj 'švicarac' u Hrvatskoj. Vrhovni sud je po pitanju konverzije i njezinog utjecaja na obeštećenje potrošača čekao mišljenje Suda Europske unije koji je odlučio da nije nadležan za odlučivanje. Sud Europske unije uputio je hrvatske sudove da sami ocijene je li konverzijom uspostavljena ugovorna ravnoteža i izvršen povrat novca za građane koji su oštećeni u slučaju 'švicarac'.

Ako presuda Vrhovnog suda da za pravo korisnicima kredita, a ne bankama, tim financijskim institucijama ostaje tek podići tužbu na Ustavnom sudu. No, banke će morati isplatiti oštećene građane po presudi Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DVIJE VAŽNE ODLUKE /

Vrhovni sud odlučivao o ovrhama nakon kredita: Udruga Franak traži da se sve riješi do Uskrsa

Image
DVIJE VAŽNE ODLUKE /

Vrhovni sud odlučivao o ovrhama nakon kredita: Udruga Franak traži da se sve riješi do Uskrsa

'Plaćamo banci 40 posto više nego potrošač koji nije konvertirao kredit'

Udruga Franak sazvala je konferenciju za medije. "Glavnica koja se dobila konverzijom je veća od glavnice koja bi trebala biti na temelju izuzeća, ona je veća 15 posto od one na koju imamo pravo. Mi, ako ne dobijemo obeštećenje, plaćamo banci 40 posto više nego potrošač koji nije konvertirao kredit, a dobio je obeštećenje. To bi bila diskriminacija", rekli su.

"Danas Vrhovni sud odlučuje o tome, ali ne znamo hoće li danas obavijestiti javnost. Ovo je veliki javni interes i očekujem da odmah obavijeste javnost", dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje imamo dva pravna pitanja - pitanja obeštećenja i pitanje ništetnošti. I dalje nemamo riješeno pitanje ništetnosti ugovora. Očekujemo da i to pitanje riješe u sljedećih pet dana. O tome odlučuje predsjednik Građanskog odjela suda i još 21 sudac i sutkinja", dodali su iz Udruge Franak. Kvorum je natpolovična većina, što znači da ih mora biti najmanje 12 prisutno. Očekujemo da odluka bude pozitivna. Ako bude negativna, to bi bilo moralno, pravno i ljudsko posrnuće sudaca", rekli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo