Vlč. Sudac izrađuje vitraje vrijedne čak 50 tisuća eura!

U svom atelijeru Zlatko Sudac već godina izrađuje vitraje ukrašene Swarovski kristalima, briljantinima, dragim kamenjem.

4.4.2010.
11:23
VOYO logo

Posljednji vitraji koje je izdario vlč. Zlatko Sudac u svom zagrebačkom atelijeru posebni su, jer su protkani zlatom i srebrom te ukrašeni briljantima i kristalima. Cijena jednoga kretala bi se od 30.000 do 50.000 eura.

arti-201002210115006''Nikada nisam ni sanjao da bih mogao raditi nešto ovako, ali kada sam od direktora Cartiera i vlasnika jednog rudnika dijamanata u Južnoafričkoj Republici dobio na dar goleme dragocjenosti, odlučio sam ih ugraditi u svoje umjetnine. Bili su izričiti i htjeli su baš meni donirati drago kamenje. Rekao sam im da ga prodaju i da ćemo novac darovati brojnim udrugama, poput Biskupa Langa, Kapi dobrote, Ane Rukavine, ali su tvrdili da će, kada postanu dio mojih umjetnina, njihova vrijednost biti znatno veća i da tada taj novac namijenimo za humanitarne potrebe'', rekao je Sudac za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražba ovih umjetnina planira se za lipanj ili srpanj u Londonu. Na njoj bi se našlo desetak vitraja ukrašenih dragim kamenjem, nekoliko slika koje je vlč. Sudac naslikao vlastitom krvlju, dio opusa iz njegove Kraljice mora i Kraljice svemira...

''Sav novac namijenjen je za gradnju budućeg pastoralnog centra, o kojemu dugo maštam'', rekao je Sudac i prisjeća se svoje prve aukcije u New Yorku, prije više od 10 godina, kada je sa sobom donio pet-šest svojih slika, koje je kanio prodati kako bi sagradio centar za mlade u Novalji, gdje je bio kapelan i gdje mu je prokrvario križ na čelu i stigme na rukama i nogama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tada smo u jednoj noći prodali sve slike i dobili više novca nego što smo očekivali i nego što nam je trebalo za centar za mlade. To uvijek ide s blagoslovom jer se slike prodaju kako bi se namaknuo novac za konkretne potrebe'', prisjetio se Sudac.

Za izradu jednog vitraja potrebno mu je oko dva tjedna, a koristi kombiniranu tehniku, brušena ogledala, pečene vitraje, tekuće olovo, Swarovski kristale, briljante, zlato...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi svećenik dosad je oslikao, prema vlastitoj procjeni, oko 40-50 četvornih metara vitraja.

''Ima ih u sedam kapela... Moja su djela razasuta diljem Hrvatske, u SAD-u, Švicarskoj, BiH, Australiji, JAR-u... Od monografije 2001. nisam popisivao radove. Ima tu 60-ak ulja na platnu, 40-ak vitraja, šest mozaika, Pieta ispred Svete Matere Slobode, 14 manjih kipova, restauracije, a radim i ono raspelo za branitelje'', rekao je Sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac priznaje da ga je malo bilo ispočetka strah uzeti drago kamenje i da mu je pristupao sa strahopoštovanjem, no kasnije se privikao i bilo mu je poput svakog drugog materijala.

''Razmišljao sam mnogo o ponudi koju samo dobio, jer danas su ljudi kod nas bez posla, ima gladnih, a ja radim s dragim kamenjem! No bio bih lud da sam odbio takvu ponudu, jer će djela ići na prodaju upravo za pomoć svima kojima je to potrebno'', izjavio je Sudac za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, najintrigantije, kako za ljubitelje umjetnosti tako i za njegove štovatelje, jesu slike koje je naslikao vlastitom krvlju prije pet-šest godina.

Svjedoci koji su to imali priliku vidjeti doslovce su bili šokirani prizorom, jer nakon što zapadne u posebno stanje, iz vrhova prstiju počinje mu teći krv i on slika po bijelome platnu. Tri slike – Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota – objavljene su i u njegovoj monografiji. Nakon što je slika koju na slikao vlastitom krvlju gotova, Sudac izlazi iz toga posebnoga stanja, pere ruke i s prstiju mu nestaju svi tragovi krvi. Za te tri slike, pretpostavlja se, potrebno je nekoliko litara krvi, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201003180399006

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo