'JAKO JE PUNO TRAGOVA' / Vještak otkrio postoji li mogućnost da ubojica u Ateni nije ostavio DNK i zašto analiza traje toliko dugo: 'Situacija je kompleksna...'

Image
Foto: Profimedia

U obzir treba dodati i, kazao je vještak Želimir Radmilović, iznimno veliki broj tragova s mjesta događaja, osoba i njihove odjeće i obuće, kao i tragova s predmeta

17.8.2023.
14:27
Profimedia
VOYO logo

Rezultati DNK analize osumnjičenika iz Atene koji su krivi za brutalne navijačke nerede još uvijek nisu objavljeni javnosti, piše N1. A trajanje DNK analize ovisi o mnogo čimbenika, potvrdio je Želimir Radmilović, sudski vještak za traseologiju koji je posebno specijaliziran za tragove krvi. Ona se može protezati na par dana, ali i nekoliko tjedana. U slučaju da se radi o analizi DNK iz nespornog uzorka, to jest, "brisa bukalne sluznice ili krvi poznate osobe, postupak je relativno brz". No, ako se radi o tragovima s mjesta ogađaja, odjeći, obući i ostalim predmetima, ali i o tijelu osobe - postupak je malo sporiji i kompliciraniji.

DNK se, tako, može naći posvuda, no ako su u pitanju notorni tragovi krvi, kose, tkiva i slično, DNK analiza traje kratko, a rezultati su pouzdani. Bitno je samo da su tragovi pravilno osigurani, objasnio je Radmilović. No, kada se radi o mikro tragovima biološkog podrijetla koji nisu baš vidljivi goli okom (poput sline, epitela, tragova krvi i sličnoga) , dodao je sudki vještak, procedura je složenija i duže traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Grčkoj je kompleksna situacija

A kako izgleda jedan takav postupak? Dakle, laboratorijskom obradom tijela, odjeće, obuće i predmeta prvo se detektiraju tragovi, izdvoje se pa se provodi analiza određenog uzorka. Taj postupak, objašnjava vještak, zahtjevan je i dugotrajan zato što se metodom briseva najprije skidaju tragovi s površine objekta pa se u laboratoriju analizira svaki pronađeni trag. Upravo zato, na tijelu određene osobe može se naći i više desetaka briseva pa u takvim slučajevima analiza traje i nekoliko tjedana.

Image
VELIKA POTPORA /

Dinamo čestitao rođendan Bad Blue Boysima: 'Pjevam ti makar gubim glas, mi smo uz vas'

Image
VELIKA POTPORA /

Dinamo čestitao rođendan Bad Blue Boysima: 'Pjevam ti makar gubim glas, mi smo uz vas'

Za razlog zbog kojeg se rezultati iz Grčke čekaju već tjedan dana, vještak Radmilović naveo je kompleksnu situaciju: razvedeno mjesto događaja, veliki broj sudionika događaja i druge okolnosti. U obzir treba dodati i, kazao je vještak, iznimno veliki broj tragova s mjesta događaja, osoba i njihove odjeće i obuće, kao i tragova s predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se napravila DNK analiza, potrebno je osigurati stanicu tkiva, odnosno njezinu jezgru.

"To je jezgrina ili kromosomska DNK. Dostatan je mitohondrij, iz koje dolazi mitohondrijska DNK. Sama molekula DNK je mikroskopske veličine, nevidljiva golim okom. Istovremeno, zanimljivo je da je ukupna nakupina DNK u jednoj stanici, tzv. DNK lanac duljine do dva metra", objasnio je Želimir Radmilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potupci analize u EU su ujednačeni i standardizirani

A postoji li mogućnost da ubojica u Ateni nije ostavio DNK, sudski vještak kaže da - nije. Za prijenos takvih tragova, u većini slučaja potrebno je ostvariti kontakt golog dijela tijela počinitelja s tijelom ili odjećom žrtve. A kada bi počinitelj bio ozlijeđen, na njemu bi se mogli pronaći i tragovi krvi žrtve.

"U sličnim slučajevima počinitelja i žrtvu se traseološki povezuje preko sredstva počinjenja, jer se na njemu mogu pronaći tragovi DNK počinitelja, posebno na mjestu gdje ga je držao rukama, ili pak tragovi DNK žrtve iz krvi, tkiva i epitela ozljede. S druge strane, na tijelu i odjeći osoba koje su se nalazile u relativnoj blizini ili u kontaktu sa ozlijeđenom žrtvom mogu se također pronaći tragovi krvi, DNK žrtve, pogodni za analizu", kazao je vještak Radmilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupci analize DNK u zemljama Europske unije u znatnoj su mjeri ujednačeni i standardizirani. Naime, Forenzički laboratoriji policija zemalja Europske unije povezani su u mrežu (ENFSI) koja "predstavlja jedinstveni okvir za suradnju i razmjenu podataka, te standardizaciju svih forenzičkih postupaka od metoda i instrumentarija do ljudskih potencijala".

POGLEDAJTE VIDEO: Kristian, sin Grkinje i Hrvata već 10 godina živi u Hrvatskoj: 'Ovih se dana osjećam nelagodno'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo