'VIKALI SU NEK BJEŽIMO IZ KUĆE, A TU NAM JE CIJELI ŽIVOT': / Strašni trenuci noći u kojoj se probudila vatrena stihija kod Makarske

Image
Foto: PIXELL

I dalje traje borba s požarom kod Tučepa na makarskom području.

19.6.2017.
17:40
PIXELL
VOYO logo

Novi šumski požar koji je noćas oko 2.25 sati buknuo na predjelu Marasi između Tučepa i Makarske i dalje se širi prema planini Biokovo, kao i prema prigradskom naselju Kotišina nedaleko od Makarske, vatrogascima na terenu pomaže i kanader HRZ i PZO-a, a u pomoć je stiglo i 150 pripadnika Oružanih snaga.

'Oko dva sata nas je srećom vika neke uplašene gospođe probudila i svi smo se odmah ustali i počeli polijevati iza kuće, gdje se vatra kasnije spustila s „Galebovog krila“. Netko je povikao kasnije i da izlazimo iz kuće, ali di bi…. Pa to je naša kuća gdje da odemo. Prošlo mi je kroz glavu da se spakiram - ali što bi spakirala, tu mi je cijeli život', kazala je 23- godišnja Marija Galić, stanovnica Podgore govoreći o požaru koji je u subotu u noći poharao mjesto Podgoru te Park Prirode Biokovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sretna je, kaže, što nema štete na njihovom obiteljskom domu u kojem ih je te večeri spavalo petero. Međutim, susjed Ognjen Vela nije bio te sreće, jer ispred njegove kuće su buktjele palme, zbog čega cijelo jutro ispire crnilo od vatre pred ulaznim vratima, a brod od starog barba Joze u portu većinom je izgorio, piše Slobodna Dalmacija.

Image
'SVE SE POKLAPA S VREMENOM NASTANKA': /

Otkriven nevjerojatan uzrok katastrofalnog požara na makarskoj rivijeri?!

Image
'SVE SE POKLAPA S VREMENOM NASTANKA': /

Otkriven nevjerojatan uzrok katastrofalnog požara na makarskoj rivijeri?!

Evakuirani gosti hotela

Vatra se opasno približila hotelu 'Sirena' u kojem je proteklog vikenda odsjedao velik broj stranih turista. Gosti su uz sablasne zvukove sirene evakuirani jednim dijelom u obližnji hotel, dok je drugi dio automobilima išao na drugi kraj mjesta i prema susjednim Drašnicama, Igranima i Živogošću kako bi bili što dalje od vatre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ma to je bila jedna katastrofa. Gosti nisu znali kud će sa sobom. Totalni kaos, veliki plamen liže oko hotela, sve u dimu. Morao sam pomoći gostima i radnicima hotela koji su svi bili uplašeni', kazao je Tonči iz Podgore koji je tu večer pomagao pri evakuaciji 80-ak gostiju hotela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Požar u Podgori

A dok su se u mjestu Podgora, hotelima i obiteljskim kućama sanirale štete, vatrogasci su i dalje gasili vatru u selu Podgora i Parku Prirode Biokovo. Sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja Splitsko- dalmatinske, Šibensko- kninske i Dubrovačko neretvanske županije neumorno su se s vatrom borila na terenu, a bura im je i dalje odmagala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Požar je odmah krenuo jako i u roku od pola sata je plamen već stigao do mora. Uspjeli smo situaciju dobro držati kontrolom. Ali izgorjelo je nemilo i to jako brzo', prisjeća se Goran Bušelić, zapovjednik DVD-a 'Tučepi'.

Dražen Glavina, zapovjednik DVD-a 'Makarska' koji od noći koordinira s brojnim vatrogascima i vozilima kazao je kako je prijava o požaru u selu Podgora stigla u subotu oko dva sata ujutro. Samo dvadest minuta od izlaska vatrogasaca na teren vatra je već stigla do prvih kuća u Podgori. Prvo su započeli s gašenjem kuća i evakuacijom gostiju iz hotela 'Sirena' kojem je vatra ozbiljno prijetila. Na terenu je jo uvijek 250 vatrogasaca i 90 vatrogasnih vozila. Teren kod PP Biokova je koliko- toliko stavljen po kontrolu, no hrabri momci nastavljaju gasiti vatru kojoj još uvijek nema kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatra je ponovno promijenila smjer i nošena vjetrom zahvatila dio područja 'Cesta' u PP Biokovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Šteta je neprocjenjiva. Izgorio je sami ulaz u park, dio prekrasne prirode i šteta će biti velika u turističkom, ekonomskom i kulturnom smislu. Naših jedanaest zaposlenika ne može gasiti požar, ali ćemo kontrolirati situaciju', rekao je Velimir Vidak Buljan, ravnatelj Parka prirode Biokovo.

Osim u Parku štete će zbrajati i Podgorani kojima su izgorjeli brojni maslinici. Trenutno je šteta zabilježena na oko 250 hektara, no vatra se još uvijek širi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bilo je pakleno, oganj je bio samo takav. Nas četvorica smo stigli s cisternom ali nismo vidjeli ništa ispred sebe. Iskre su letjele na sve strane a bura je puhala za poludjet. Snalazili smo se sami, ali nismo mogli puno napravit sve dok nam nije došlo u pomoć još vatrogasaca koji su bili na ostalih petnaestak mjesta gdje je gorjelo', ispričao je vatrogasac Ivan Gojak.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo