OGLASIO SE VEM / 'Dežulovićev tekst nije govor mržnje, ali je objektivno uvredljiv za veliki broj građana Hrvatske'

Image
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Vijeće za elektroničke medije (VEM) raspravljalo je u četvrtak na temelju pritužbi o kolumni o Vukovaru novinara Borisa Dežulovića

11.11.2021.
15:30
Grgo Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Vijeće za elektroničke medije (VEM) raspravljalo je u četvrtak na temelju pritužbi o kolumni o Vukovaru novinara Borisa Dežulovića, koja je objavljena na portalu N1, zaključivši kako nije riječ o govoru mržnje već o tekstu koji je "objektivno uvredljiv za veliki broj građana".

Dežulovićeva kolumna bila je razmatrana iz dva aspekta – formalno-pravnog te s aspekta kršenja Zakona o elektroničkim medijima (ZEM) koji se odnose na govor mržnje, navodi u odgovoru Hini VEM, koji je zaprimio šest pritužbi na Dežulovićev tekst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"VEM smatra kako se na predmetni tekst ne može primijeniti članak 14. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima. Tekst sadrži uvredljiv govor, no nema poziva na nasilje i nije riječ o 'govoru mržnje' sukladno spomenutom članku ZEM-a".

VEM navodi da će reagirati ako, sukladno ZEM-u, primijeti poticanje, pogodovanje, poticanje i širenje mržnje ili diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla te antisemitizam i ksenofobiju ili ideje fašističkih i drugih totalitarnih režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UZBRUKAO JE DUHOVE /

Dežulović nakon kontroverzne kolumne prima prijetnje smrću. U slučaj se uključila policija

Image
UZBRUKAO JE DUHOVE /

Dežulović nakon kontroverzne kolumne prima prijetnje smrću. U slučaj se uključila policija

Reagirat će i ako se utvrdi da se sadržajem nekog programa može ozbiljno narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika, ako se vrijeđa dostojanstvo čovjeka, te u drugim slučajevima predviđenim zakonom.

No, s druge strane, VEM ocjenjuje da je tekst objektivno uvredljiv za veliki broj građana Hrvatske – ratnih i civilnih žrtava s područja Vukovara i njihovih obitelji, kao i svih građana Hrvatske koji se solidariziraju s njihovom žrtvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prostački izraz 'Je*o vas Vukovar' za mnoge od njih znači psovku i grubu uvredu temeljnih osobnih i ljudskih vrijednosti – rodnog grada, mjesta stradanja hrvatskog naroda, gubitka egzistencije, fizičkog integriteta kroz pogibelj i odvođenje u srpske logore te godine provedene u izbjeglištvu", navodi se u odgovoru.

Sloboda izražavanja jedna od temeljnih vrednota modernog društva

No, sloboda izražavanja jedna je od temeljnih vrednota modernog društva, stoga unatoč grubom i uvredljivom govoru koje članak sadrži, on u uredničkom kontekstu predstavlja drugačiji način informiranja kroz pretjerivanje, pa i psovke, zaključuju u VEM-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S formalno-pravnog gledišta, N1 koji je objavio Dežulovićevu kolumnu, nije registriran kao pružatelj elektroničke publikacije u Upisniku pružatelja medijskih usluga, elektroničkih publikacija i neprofitnih proizvođača audiovizualnog i radijskog programa.

Pružatelj elektroničke publikacije je Adria news S.a.r.l. sa sjedištem u Luxembourgu, stoga ne postoje uvjeti da se traži upis u Upisnik AEM-a, odnosno ne postoji nadležnost Agencije za elektroničke medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, kada pružatelj elektroničke publikacije/audiovizualnih medijskih usluga nije registriran u Hrvatskoj, Agencija i Vijeće za elektroničke medije mogu zatražiti suradnju i postupanje nadležnog regulatora kada ustanove kršenje odredbi članka 14 stavak 2 ZEM-a", kaže VEM.

Dežulović je nakon objave kolumne, koju su javno osudili Ministarstvo branitelja i brojne braniteljske udruge, primio brojne prijetnje putem društvenih mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovu obranu stali su Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko novinarsko društvo, koje je ustvrdilo da je Dežulović žrtva institucionalnog linča zbog teksta u kojem problematizira zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe.

Upozorili su pritom da je Dežulović primio više od stotinu ozbiljnih prijetnji i pozvali institucije da ga zaštite od svih oblika zastrašivanja, prijetnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji potiče važne javne rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP je u međuvremenu potvrdio da policija provodi izvide o prijetnjama upućenim Dežuloviću.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo