VELIKA PREDIZBORNA ANKETA: / Četvrta jedinica glasat će za HDZ, ali iznenađenje slijedi u utrci za premijera

Image
Foto: Screenshot

RTL televizija je objavila rezultate predizbornog istraživanja za IV. jedinicu koju za njih provodi agencija Promocija plus. Obrađena jedinica obuhvaća Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku.

28.8.2016.
19:15
Screenshot
VOYO logo

Slavonci za dva tjedna najviše glasova namjeravaju dati HDZ-u, ali u stopu ih prati SDP-ova Narodna koalicija. Odgovori su to više od 58 posto ispitanika koji sigurno ili vjerojatno izlaze na izbore, naovde podaci predizborne ankete RTL-a.

Narodna koalicija za petama HDZ-u

HDZ uživa najveću potporu od 32 posto, a SDP-ova koalicija tek je koji postotak iza njih. HDSSB ovoga je puta u koaliciji s konzervativcima Ruže Tomašić, ali uživaju sličnu potporu kao u studenom kad su izišli samostalno. MOST i u ovoj izbornoj jedinici stoji nešto lošije nego tada, ali imaju više nego dovoljno za mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živom zidu ponovno malo nedostaje do praga. I u mandatima HDZ osvaja 6, SDP 5, HDSSB 2, a MOST 1 mandat. Ostali; koalicija Milana Bandića, laburisti, okupljeni pravaši - svi imaju tek postotak ili dva.

Image
Foto: Screenshot

Čini se da do Sabora stižu iste političke opcije kao lani - isti broj mandata, nekih promjena ima samo oko sastava lista. Milijan Brkić tada je bio prvi, sada je na njegovom mjestu Miroslav Tuđman. Vrh liste SDP-ove koalicije sličan, ali HSS je dobio mjesto bivših partnera Laburista. I još zanimljivo; ovdje nema koalicije Živog zida, ali i ovdje kao i u sve četiri dosada obrađene izborne jedinice imaju granični dobitnički mandat. Ako im se rezultati na izborima samo malo poprave, mogli bi u svakoj od tih jedinica dobiti mandat, ukupno čak pet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pet obrađenih izbornih jedinica u sabornici je 70 izvjesnih zastupnika! SDP-ova koalicija u vodstvu, ali napeta, mrtva trka mandata s HDZ-om se nastavlja. Svoje zastupnike imaju još MOST, IDS, HDSSB i Bandićeva koalicija.

Image

Na karti dominacija HDZ-ove, plave boje. Njihove su obje slavonske i deveta izborna jedinica. SDP-ova crvena pobjeđuje na sjeveru i u 8. izbornoj jedinici, a već sutra će biti objavljeni rezultati za desetu izbornu jedinicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj koga Slavonci žele za premijera. Andrej Plenković je najpoželjniji, slijedi ga Zoran Milanović, a treće mjesto dijele Božo Petrov i, zanimljivo Milan Bandić, čija koalicija nije ni na pola puta do praga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo