UZORCI NOVOG SOJA TESTIRALI SU SE U ŠPANJOLSKOJ; / Capak: 'Zbog nedovoljnog znanja i opreme'; Znanstvenik s 'Ruđera': 'To nije istina'

Image

Postavlja se pitanje zašto uzorke šaljemo u Španjolsku i koliko to košta kada imamo i besplatnih, a i ispitivanja se mogu raditi i u Hrvatskoj

11.2.2021.
8:56
VOYO logo

U Hrvatskoj se novi soj koronavirusa iz Velike Britanije pojavio potkraj siječnja te je riječ o mutiranoj varijanti, 50 puta zaraznijoj. Ipak, stručnjaci naglašavaju da zaraznost novog soja ne znači da će oboljeli razviti teži oblik Covida-19. Ne bi li se saznalo koji je soj virusa prisutan u zemlji, uzorci trebaju biti sekvencirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković, na čelu s Oliverom Vugrekom, prvi su sekvencirali. No, kasnije je na natječaju taj posao dodijeljen Zavodu za molekularnu biologiju PMF-a u Zagrebu, čiji je predvodnik Kristian Vlahoviček. Milijun i pol kuna izdvojeno je za te svrhe, a jučer je epidemiolog Bernard Kaić otkrio da su uzorke za sekvencioniranje slali u Španjolsku.

Image
MARKOTIĆ NAKON DRŽANJA GOVORA NA MISI ZA STEPINCA DOŠLA NA HRT: /

'Treba biti iznimno oprezan jer se novi soj brže širi'

Image
MARKOTIĆ NAKON DRŽANJA GOVORA NA MISI ZA STEPINCA DOŠLA NA HRT: /

'Treba biti iznimno oprezan jer se novi soj brže širi'

Ispitivanje se može raditi na više mjesta u Hrvatskoj - zašto su uzorci išli u Španjolsku?

Sekvencioniranje se može raditi na "Ruđeru", Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" te u Centru za forenzička ispitivanja "Ivan Vučetić".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

K tome, Hrvatska ima pravo na 200 besplatnih testiranja pri Europskom centru za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC). Portal 24sata pitao je šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka jesu li testiranja u Španjolskoj dio ovih 200 besplatnih u ECDC-u. Odgovorio je negativno te rekao "da je to posebno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje zašto onda uzorke šaljemo u Španjolsku i koliko to košta kada imamo i besplatnih, a i ispitivanja se mogu raditi i u Hrvatskoj. Capak odgovara: "Slali smo dok nismo mogli kod nas, sad šaljemo u ECDC zato što je to besplatno".

Znanstvenik s 'Ruđera' opovrgava Capakove tvrdnje o 'manjku znanja i opreme'

Odgovarajući na pitanje kad ta testiranja nismo mogli odraditi u Hrvatskoj i zašto, Capak odgovara da "nismo imali metode za što treba aparatura, regencije, softver, znanje...". No, znanstvenik Vugrek opovrgava njegove tvrdnje i uzvraća da to nije istina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

29.04.2020., Zagreb - Dr. Oliver Vugrek s Instituta Rudjer Boskovic, vodeci je znanstvenik u sekvenciranju genoma novog korona virusa SARS-CoV-2. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

"Imamo svu aparaturu i znanje. Uostalom, dokazali smo to na početku pandemije, a sada izlazi treća publikacija u znanstvenim časopisima upravo vezana za sekvenciranja koja smo radili lani na početku pandemije", govori Vugrek za 24sata.

Sekvenciranje se u Hrvatskoj ne radi na jednom mjestu, a moglo bi

U Hrvatskoj se sekvenciranje odvija tako da uzorke priprema Institut Ruđer Bošković dok test radi Centar za forenziku, iako se sve može napraviti na jednom mjestu. Tijekom presice Nacionalnog stožera u srijedu objavljeno je da je u Hrvatskoj za sada 11 detektiranih slučajeva britanskoj soja virusa. Naveli su da su tri slučaja otkrivena u "Franu Mihaljeviću", dok je osam slučajeva otkriveno u laboratoriju u Španjolskoj gdje je HZJZ slao 28 nasumično odabranih uzoraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena testa koji može otkriti kojim su sojem virusa zarađeni građani Hrvatske iznosi 1000 kuna. Bez tog testa Nacionalni stožer ne može popuštati mjere i donositi odluke. O soju virusa ovisna je brzina kojom se populacija zaražava, što znači da o tome ovisi koliko će biti opterećen zdravstveni sustav.

Premda je novi soj u Hrvatskoj prisutan od kraja siječnja, kod nas je broj novih slučajeva u padu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo