PREDSJEDAO SJEDNICOM VLADE / Na Vladi donesena važna odluka o plinu, Medved o prosvjedu ispred HDZ-a: 'Osuđujem poruke mržnje'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Sjednicom Vlade predsjeda Tomo Medved

14.9.2022.
11:54
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Vlada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava novu sjednicu. Sjednicom predsjeda potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved s obzirom da je premijer Andrej Plenković pozitivan na koronavirurs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medved je uvodno kazao da je premijer pozitivan na koronu, da mu je određena mjera izolacije te da će svoje obveze odrađivati kod kuće.

"Članovi Vlade i suradnici koji su bili u bliskom kontaktu s premijerom poštovat će preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo oko postupanja s bliskim kontaktima zaraženim koronavirusom", kazao je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medved je komentirao željezničku nesreću u Novskoj.

"U petak navečer dogodila se jedna od većih željezničkih nesreća. Izražavam sućut obitelji troje preminulih hrvatskih građana. Čim se dogodila nesreća na teren su izašle sve žurne službe. Predsjednik Vlade je s potpredsjednicima Butkovićem i Božinovićem te ministrima Piletićem i Berošem došao na mjesto nesreće", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko riječi vezane za cijene naftnih derivata. Vlada je u ponedjeljak 12 rujna na telefonskoj sjednici donijela uredbu o određivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kuna po litri. uredbom se definirala najviša cijena ukapljenog naftnog plina na način da je marža za spremnike ograničena na 2,80 kuna po kilogramu, a u bocama na 13,94 kune po kilogramu", kazao je Medved te naveo nove cijene.

Osvrnuo se i na paket mjera koje je donijela Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Paket se odnosi na ublažavanje rasta cijena električne energije za kućanstva, javni i neprofitni sektor i poduzetnike. cijena plina za kućanstva do 1. travnja ostaje ista, a tražimo europsko rješenje za cjelovito rješenje koje će pomoći gospodarstvu. Uveli smo ograničenje cijena osnovnih prehrambeni namirnica što je omogućilo pojeftinjenje potrošačke košarice za 30 posto. Povećali smo iznos socijalnih naknada, omogućili jednokratnu naknadu za umirovljenike, potpore za nezaposlene i za zapošljavanje žena. Bit će isplaćeno posebno novčano primanje za korisnike dječjeg doplatka. Tu su potpore poljoprivrednicima, ribarima, studentima", kazao je Medved te nabrojao što je još Vlada napravila po pitanju kriznih mjera.

Medved je osudio poruke mržnje koje su stizale s prosvjeda protiv HDZ-om. Osudio je i događaj koji se može smatrati, kako je kazao, pokušaja izazivanja nasilja terorističkim aktom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija je privela maloljetnika koji je kod sebe posjedovao boce napunjene lakozapaljivom tekućinom, jedno pirotehničko sredstvo, nož i improvizirano hladno oružje pogodno za napad i ozljeđivanje. U odnosu na maloljetnika, policija provodi kriminalističku istragu te će u suradnji s DORH-om odrediti hoće li se ovaj događaj kvalificirati kao kazneno djelo terorizma. Prosvjed je demokratsko pravo i legitiman čin izražavanja nezadovoljstva. Kada je osnovni cilj prosvjeda širenje mržnje, izazivanje nereda i kaosa, to je apsolutno neprihvatljivo", kazao je Medved.

Na kraju uvodnog obraćanja je čestitao ministru Ivanu Paladinu i njegovoj supruzi na rođenju sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vlade ministar gospodarstva Davor Filipović govorio je o izmjeni i dopuni Uredbe o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata i povećanju proizvodnje prirodnog plina u Hrvatskoj.

"Sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj će ostajati u Hrvatskoj. Imali smo sjednicu kriznog tima za sigurnost opskrbe plinom i na njoj jednoglasno su donesene dvije odluke kojima se predložilo Vladi RH da INA poveća proizvodnju plina u najvećoj trenutnoj mogućnosti, to je 10 posto. Prijedlog je išao da se sav plin koji INA proizvede proda HEP-u, a da ga HEP distribuira kućanstvima, bolnicama, vrtićima, institucijama i svim drugim kojima taj plin bude potreban. U ovim okolnostima je ovo važna odluka", kazao je Filipović nakon čega su ministri prihvatili izmjenu i dopunu Uredbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo