NA POTEZU JE MILANOVIĆ / Sabor raspušten nakon oproštajnog cirkusa s Marasom i Jandrokovićem: Kreću pripreme za izbore

Sa 105 glasova 'za' zastupnici i zastupnice su izglasali raspuštanje Sabora

18.5.2020.
13:59
VOYO logo

Sabor je u ponedjeljak poslijepodne donio odluku o svom raspuštanju i time je 9. saziv hrvatskog parlamenta od neovisnosti završio svoj rad. Za tu je odluku potrebno 76 ruku, a podržalo ju je 105 zastupnika, dok je osam bilo protiv i četiri suzdržanih. 

Na potezu je sada predsjednik Republike Zoran Milanović koji treba odrediti datum parlamentarnih izbora. Podsjetimo, izbori se moraju održati u roku od 30 do 60 dana od dana raspuštanja što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Šećer dolazi na kraju'

''Šećer dolazi na kraju'', tim je riječima glasanje o raspuštanju Sabora najavio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a potom su krenuli zahtjevi za stankom. Prije odluke o raspuštanju o kojoj tek trebaju glasati, zastupnici su, između ostalog, izglasali rebalans državnog proračuna, nacionalnu naknadu za mirovinu te imenovali novu glavnu državnu odvjetnicu.

Image
40 ruku protiv /

Zlata Hrvoj Šipek potvrđena u Saboru: Hrvatska dobila prvu glavnu državnu odvjetnicu

Image
40 ruku protiv /

Zlata Hrvoj Šipek potvrđena u Saboru: Hrvatska dobila prvu glavnu državnu odvjetnicu

Saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je da su za izbore bili spremni još 2017. godine te je upozorila da je Zagreb stradao u potresu, a pomoći nema, nema Zakona o obnovi koji je trebao iči u hitnu saborsku proceduru: ''Zagreb je ostavljen na milost i nemilost''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izglasan rebalans državnog proračuna

Zastupnici i zastupnice izglasali su rebalans državnog proračuna, i to sa 79 glasova  ''za'' i 41 ''protiv'', odbivši prije toga sve amandmane koji je na izmjene podnijela oporba.

Od iduće godine nacionalna naknada od 800 kuna za starije

Od iduće godine uvodi se nacionalna naknada od 800 kuna za građanke i građane starije od 65 godina koji za života nisu skupili 15 godina mirovinskog staža, žive neprekidno barem 20 godina u Republici Hrvatskoj ili u kućanstvu gdje su prihodi po članu obitelji manji od 800 kuna mjesečno, a za uvođenje je glasalo 115 zastupnika.
HSU-ov Silvano Hrelja uoči glasovanja je kritizirao zakon upozorivši da nije provediv jer od onih koji primaju male obiteljske mirovine traži da odustanu od mirovne kako bi dobili nacionalnu naknadu što nije moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlata Hrvoj-Šipek je nova glavna državna odvjetnica

Sabor je odlučio i o imenovanju Zlate Hrvoj-Šipek glavnom državnom odvjetnicom, i to s 80 glasova ''za'' i 40 ''protiv''.

Burna rasprava prije glasanja o rebalansu proračuna

Između ostalog glasalo se o 130 amandmana vezano uz obnovu Zagreba nakon potresa, koje je uglavnom podnio SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras, a koji su odbijeni pa je uslijedila nova runda međusobnih vrijeđanja i svađa. 

Na početku glasanja je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića uporno oslovljavao ''gospodine Plenkoviću''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodine Maras, ja nisam gospodin Plenković, ja sam gospodin Jandroković", uzvratio je Marasu Jandroković.

''Ma to je sve isto'', poručio je Maras na što je Jandroković rekao da mu neće davati opomenu jer ''se želi s njim rastati s najboljim mogućim sjećanjem''. ''Želja vam neće biti uslišena'', poručio je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovani kolega Maras, ja znam da će vama biti teško idućih dana, ali iz kolegijalnosti prema onima koji su ostali, omogućite da danas normalno obavimo glasovanje uz povjerenje nadležnim saborskim službama, mislim da su to zaslužili, rade, pošteno broje glasove i nema nikakve sumnje u njihov rad", rekao je Jandroković.

"A mislite li vi na građane Zagreba?", uzvratio je Maras na što mu je Jandroković odvratio: "Mislim. Ja sam cijelu svoju plaću za ožujak dao za Zagreb nakon potresa". "Mislite da Zagrepčani od toga imaju koristi?", upitao ga je Maras napokon ga usput oslovivši s ''gospodine Jandroković''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Drago mi je, proradi mozak“, poručio je Jandroković Marasu.

Nakon što su je svih 120 Marasovih amandmana odbijeno, Maras je ustao i Jandrokoviću dao kacigu aludirajući na uvredljivu izjavu šefa svoje stranke Davora Bernardića kojom je uvrijedio Jandrokovića. Jandroković mu je poručio da je jednako nepristojan kao i šef SDP-a. Nekoliko je puta zamolio Marasa koji u rukama drži natpis 'Izdali ste Zagreb. Nemamo sinkopu'' i stoji naspred sabornice da se makne, no on nije želio poslušati pa je uslijedila žestoka rasprava između njega i Jandrokovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dajte se maknite, kolega Maras!'', poručio je Jandroković, no ovaj se nije dao, a predsjednik Sabora je poručio da je danas zadnji dan i da neće zvati saborsku stražu jer ne želi da to obilježi zadnji dan zasjedanja ovog saziva. U jednom trenutku pozvao da je i da javno kaže gdje stanuje, u Novom Zagrebu ili u sjevernom dijelu Zagreba? ''Skrivate gdje stanujete, promijenili ste boravište, a niste prijavili u kartici'', prozvao je Marasa, ustrajavajući da ga neće izbaciti iz sabornice: ''Neću ga izbaciti. Ostavit ću ga da stoji, zauvijek, još ćemo mu i fotelju donijeti''.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo