KORONAIZBORI PRED VRATIMA / Sabor se danas raspušta, Maras 'raspalio' Gubec bega: 'Zagreb vam ovo neće oprostiti!'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Raspuštanje je predložilo šest klubova vladajuće većine predvođene HDZ-om

18.5.2020.
10:27
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Na današnjoj sjednici parlamenta zastupnici i zastupnice trebali bi donijeti odluku o raspuštanju 9. saziva Sabora na prijedlog šest klubova vladajuće većine predvođene HDZ-om, a potom se očekuje da predsjednik Republike Zoran Milanović odredi datum parlamentarnih izbora. Naime, postoje četiri moguća datuma za održavanje izbora - 21. i 28. lipnja te 5. i 12. srpnja.

Image
Rezime pred izbore /

Četiri godine Plenkovićeve Vlade: 'Prijevara stoljeća', žetončići, afere i neviđena promenada ministara

Image
Rezime pred izbore /

Četiri godine Plenkovićeve Vlade: 'Prijevara stoljeća', žetončići, afere i neviđena promenada ministara

Podsjetimo, nakon raspuštanja Sabora, parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 30 do 60 dana što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izglasavanje odluke o raspuštanju potrebno je 76 glasova zastupnika, a predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić uvjerava da će vladajuća većina imati 80 ruku.

Ispred Sabora noć su proveli članovi i članice Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad upozoravajući da se Sabor ne smije raspustiti dok se ne donese kvalitetan, pravedan i provediv zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa koji je pogodio grad prije gotovo dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od jutra se ispred zgrade hrvatskog parlamenta okupljaju građani i građanke te s prosvjednicima i prosvjednicama zvižde zastupnicima i zastupnicama koji pristižu u parlament i skandiraju ''Hoćemo zakon!".

Premijer Andrej Plenković u Sabor je ušao na stražnja vrata, a kasnije je pred novinarima pokušao opravdati svoj postupak: "Svi su ulazi u Sabor javni, a budući da sam došao na početak sjednice Kluba, došao sam onako kako smatram da treba".

No pri izlasku iz Sabora i dok je hodao prema zgradi Vlade na drugoj strani Markova trga dočekali su ga zvižduci i povici okupljenih: ''Zašto bježite?''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što sve Sabor treba odraditi prije raspuštanja?

Posljednjeg radnog dana Sabor će odraditi rebalans državnog proračuna za ovu godinu zbog krize izazvane koronavirusom. Podsjetimo, predlaže se da se proračunski prihodi smanje za oko 23 milijarde kuna i iznose 122 milijarde, a da ukupni rashodi ostanu na prvotno planirane 147,3 milijarde kuna.

Zastupnici bi trebali usvojiti i prijedlog da se od iduće godine uvede nacionalna naknada od 800 kuna za starije građane i građanke od 65 godina koji za života nisu skupili 15 godina mirovinskog staža, žive neprekidno barem 20 godina u Republici Hrvatskoj ili u kućanstvu gdje su prihodi po članu obitelji manji od 800 kuna mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred zastupnicima je i imenovanje Zlate Hrvoj-Šipek glavnom državnom odvjetnicom te imenovanje Ivane Jakir-Bajo, glavne državne rizničarke i pomoćnice ministra financija, za novu viceguvernerku Hrvatske narodne banke (HNB), koja bi na tu dužnost trebala stupiti od 1. srpnja.

Glasanje je predviđeno za 11 sati, a na početku sjednice zastupnici će iskoristiti mogućnost slobodnog iznošenja stajališta klubova po posljednji put u ovom sazivu i govoriti o temama po vlastitu izboru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sramite se, izdali ste Zagreb!'

U svojem govoru saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je da je ovo najgora Vlada dosad, a da je konkurencija velika. Između ostalog, posebno se osvrnula na situaciju u Zagrebu koji još muku mući nakon potresa: ''Zagrepčani su se svega nagledali, ali nikad im nitko nije opalio takvu pljusku kao Plenković i Bandić koji su ih nakon potresa ostavili na cjedilu'' poručila je. ''Izađite na izbore i vratite Plenkoviću i HDZ-u pljusku koju ste od njih dobili''.

SDP-ov Gordan Maras opet se silno trudio ostaviti dojam pa je govorio uz glazbenu podlogu iz rock-opere ''Gubec beg'' i pritom zbunio predsjedavajućeg HDZ-ova Željka Reinera koji nije shvatio što se događa, i nije bio jedini, te je mislio da nekome zvoni mobitel. ''Bandić će platiti cijenu za ovo što je napravio Zagrebu. Deseci tisuća naših sugrađana ne znaju gdje će spavati, a Plenković i Bandić su izabrali svoje fotelje. Sramite se, izdali ste Zagreb. Ispričavam se Zagrepčanima što sam dio ovog saziva, dio ovog cirkusa Andreja Plenkovića. Zagreb vam ovo neće oprostiti. Kao što se kaže u Gubec begu - zub za zub'', poručio je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirando Mrsić iz Kluba zastupnika HSS-a i Demokrata poručio je da je raspuštanje Sabora ''surova poruka Zagrepčanima'': ''HDZ- ih je prepustio na milost i nemilost mešetarima nekretnina''. 

SDSS-ov Milorad Pupovac upozorio je: ''Ukoliko ćemo izlaziti na izbore da prodajemo floskule narodu kao što smo narod 30 godina obmanjivali, uvodimo narod na put potpune ovisnosti. Ako donosimo ovu odluku, moramo ju donijeti s punom sviješću da nam je potreban radikalni zaokret''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike