POTPREDSJEDNIK VLADE / Medved obišao požarište pa poručio: Odbijam svaku povezanost HDZ-a s vlasnikom tvrtke'

Image

'Opomena je ovo svima da uz, dakako, poziv, organizaciju rada, poglavito s opasnim tvarima - odgovorne osobe su dužne pridržavati propisa Zašite na radu i okoliša. U kojoj mjeri je to ovdje bilo. Ili je bilo odstupanja će utvrditi Ministarstvo unutarnjih poslova s drugim forenzičarima ako za to bude potrebe' poručio je Medved

5.10.2023.
13:34
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved će sa županom Ivanom Anušićem, gradonačelnikom Ivanom Radićem, stožerom i vatrogascima obići požarište u Osijeku. Daju izjave za medije:

"Sutra ujutro ćemo gradonačelnik i ja potpisati zahtjev prema ministru Božinoviću za proglašenje ekološke katastrofe na području Osječko-baranjske županije kako kroz požar, kako kroz emisiju dima i koji će vjerojatno još nekoliko dana zagađivati područje oko žarišta. Požarište je pod kontrolom, vatrogasci i civilna zaštita zatrpavaju zgarište da bi se u potpunosti zaustavila emisija štetnih plinova. Vatrogasac koji je teže ozlijeđen je stabilno i izvan životne opasnosti", rekao je Anušić i zahvalio vatrogascima koji su došli pomoći u nezapamćenom požaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su ljudi koji su bili spremni žrtvovati svoje živote. Spašeni su proizvodni pogoni", dodao je Anušić.

"Krećemo u analizu kvalitete zemlje, već sada smo počeli s tim projektom. Vrlo brzo ćemo imati podatke i kakva je kvaliteta zemlje na području koje je bilo obuhvaćeno požarom i kontaminirano."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očevid je započeo, policija će ga vršiti. Ono što sam komunicirao je da ćemo tražiti odgovornost vlasnika. Mora biti nečija, nije se moglo dogoditi tek tako", kazao je Anušić pa rekao da su novinari s područja upućeni u to o kome je riječ kada se govori o tvrtki.

Znate li tko je dao dozvolu za rad na deset godina ovoj tvrtki, pitala ga je novinarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LEBDEĆE ČESTICE /

FOTO/VIDEO Nebo iznad požarišta izgleda nestvarno, a službe tvrde da je zrak onečišćen samo u Antunovcu

Image
LEBDEĆE ČESTICE /

FOTO/VIDEO Nebo iznad požarišta izgleda nestvarno, a službe tvrde da je zrak onečišćen samo u Antunovcu

"Ne znam", rekao je Anušić, a onda mu je novinarka odgovorila da je to učinila Osječko-baranjska županija, dakle - on.

"Ako govorimo o dozvoli za rad ne govorimo o uvjetima za rad, nego dozvoli za rad. Županija je svakoj tvrtki dala dozvolu, ali pitanje onoga što se događa unutra nije nadležnost Županije"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu provjeravati kako tvrtka radi u svojih 40-50 hektara ili 20 kvadrata. S kojim službama da ja dođem provjeriti kako rade. Vi meni recite sada…", nastavio je Anušić.

Riječ je preuzeo gradonačelnik Ivan Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je za napomenuti ono što smo komunicirali da je kvaliteta zraka prema DHMZ-u zadovoljavajuća, mi ćemo je pratiti i dalje. Bitno je napomenuti i za građane Osijeka da je voda na zadovoljavajućoj razini. Radnike iz Nepala je Grad smjestio u dvoranu", rekao je Radić.

Inzistirate li na forenzici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče forenzike, apsolutno da. Svi građani zaslužuju odgovor, ovo je katastrofa neviđenih razmjera. Što se tiče ekološke katastrofe potpisat ćemo prema MUP-u zahtjev za ekološkom katastrofom"

Obratio se i Tomo Medved koji je zaželio brz oporavak vatrogascima i izrazio zahvalnost svim službama koje su reagirale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno je elemenata koji će zahtijevati detaljnu istragu", rekao je potpredsjednik Vlade.

"Što se tiče mjere potpore Vlade i zahtjeva koji će biti upućen MUP-u, Vlada će razmotriti, ali jedno je sigurno Vlada će pružiti potporu u skladu s procjenama koje će biti izvršene. Opomena je ovo svima da uz, dakako, poziv, organizaciju rada, poglavito s opasnim tvarima - odgovorne osobe su dužne pridržavati propisa Zašite na radu i okoliša. U kojoj mjeri je to ovdje bilo. Ili je bilo odstupanja će utvrditi Ministarstvo unutarnjih poslova s drugim forenzičarima ako za to bude potrebe"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljedice ovog požara utvrdit će se po okončanju izdimljavanja. Vjerujem da se svi, kao i mi u Vladi, pratili požar i možemo očekivati da će biti šteta na poljoprivrednim kulturama, imovini, ali o detaljima sačekajmo. Činjenica da je Vlada tu, kao i svaki put", dodao je Medved.

Je li se u jednom trenutku razmatrala evakuacija stanovnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S ciljem praćenja su postavljene mjerne stanice koje prate razinu zagađenja i da je za tim postojala potreba, javnost bi bila informirana"

Puno je optužbi da je vlasnik skladištio previše otpada. Je li moguće da je bio protektoratom lokalnih moćnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče predsjedništva HDZ-a, Plenkovića i mene, nikad o tome nismo čuli niti jednu riječ, niti je itko spominjao tu osobu. Apsolutno odbijam svaku povezanost HDZ-a s vlasnikom, odnosno odgovornom osobom za ovaj požar", poručio je Medved na kraju.

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo