protiv rezolucije / Uz bok devet poznatih svjetskih nuklearnih sila: Hrvatska izvan sporazuma o nuklearnom razoružanju

Image
Foto: AP

'Hrvatska je glasala protiv rezolucije Opće skupštine UN-a 2016. godine koja je uspostavila mandat za države da pregovaraju o sporazumu. Tvrdi da je američko nuklearno oružje neophodno za njihovu sigurnost'

6.10.2017.
13:01
AP
VOYO logo

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja, ključna je organizacija iza revolucionarnog Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja kojeg su lani u srpnju usvojile 122 države članice Ujedinjenih naroda. Zanimljivo, niti jedna od devet poznatih svjetskih nuklearnih sila – uključujući glavne dvije, SAD i Rusiju – nisu potpisale taj sporazum, a to nije učinila niti Hrvatska. 

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja je koalicija od preko stotinu međunarodnih nevladinih organizacija koja djeluje već deset godina. Na svojoj službenoj stranici navode status svake zemlje u Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja. Evo što stoji o statusu Hrvatske:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska nije sudjelovala u pregovorima o Sporazumu o zabrani nuklearnog naoružanja. Glasala je protiv rezolucije Opće skupštine UN-a 2016. godine koja je uspostavila mandat za države da pregovaraju o sporazumu. Tvrdi da je američko nuklearno oružje neophodno za njihovu sigurnost."   

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja dobit će devet milijuna švedskih kruna (950,000 eura), uz medalju i diplomu, na ceremoniji koja će se u prosincu održati u Oslu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Nobel za mir Međunarodnoj kampanji za zabranu nuklearnog oružja (ICAN)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo