UCJENA MOSTA OPASNO UZDRMALA HDZ: / 'Ovo je bila ponuda uzmi ili ostavi, a onda su izbori samo pitanje dana'

Image
Foto: Pixsell, Patrik Maček

Nakon izjave Bože Petrova, ako ipak ne dođe do nekog velikog preokreta i ako Karamarko ne ode iz Vlade, u SDP-u su uvjereni da se ide prema novim izborima.

9.6.2016.
8:06
Pixsell, Patrik Maček
VOYO logo

‘ON JE VRLO OPASAN ČOVJEK ZA HRVATSKU’: Milanka Opačić otkrila koji su idući potezi SDP-a u krizi vlasti

Image
'ON JE VRLO OPASAN ČOVJEK ZA HRVATSKU': /

Milanka Opačić otkrila koji su sljedeći potezi SDP-a u krizi vlasti

Image
'ON JE VRLO OPASAN ČOVJEK ZA HRVATSKU': /

Milanka Opačić otkrila koji su sljedeći potezi SDP-a u krizi vlasti

Još jedan dramatičan dan na političkoj sceni

U sjedištu Mosta u Zagrebu održan je jučer navečer sastanak Nacionalnog vijeća te stranke. Pretpostavlja se da je tema sastanka bila istup Tomislava Karamarka koji je rekao kako je odluka o opozivu premijera Tihomira Oreškovića trebala izazvati šok u javnosti, da bi se nešto promijenilo. Dodao je kako je spreman otići, ali da s njim trebaju otići i Božo Petrov i Orešković. Novi bi premijer, smatra on, trebao biti iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je pred Banskim dvorima Petrov u društvu svojih ministara i zastupnika u kratkoj izjavi poručio da Most neće sudjelovati u preslagivanju u slučaju da Karamarko sruši Vladu te da su za Most opcija u tom slučaju izbori.

Uzmi ili ostavi

Nakon izjave Bože Petrova u SDP-u su uvjereni da se ide prema novim izborima, piše Večernji list. Petrov je, kažu, HDZ-u dao samo dvije opcije – Karamarko odlazi, Orešković ostaje ili novi izbori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bila ponuda uzmi ili ostavi – ili će Karamarko otići ili idemo na nove izbore", kaže jedan visokopozicionirani SDP-ovac. Novi su izbori, dodaje, zbog toga pitanje dana jer ne vidi načina kako bi HDZ, nakon svega, pristao na ovakvu ucjenu Mosta.

"Sve je moguće u teoriji, ali nakon toga više nitko nikada u HDZ-u ne bi mogao reći da su oni najjača, najveća stranka koju se ne da ucjenjivati. Prešla se granica", kaže izvor iz SDP-a. I drugi Večernjakov sugovornik iz SDP-a smatra da je nemoguće da HDZ potpuno reterira i pristane na ovaj zadnji Mostov uvjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šanse da Karamarko ode, a sve ostalo ostane, isto su ravne nuli. Uopće nije bitno što govore europarlamentarci HDZ-a. Bitni su saborski zastupnici HDZ-a, a njih je za ruku u Sabor uveo upravo Karamarko", kaže izvor.

Image

I tako... sjednica koja se iščekivala s velikom pozornošću zbog činjenice da je Vlada 'u rasulu' protekla je poprilično mirno i uobičajeno.

Most želi nove izbore s Oreškovićem na listama?

Neki iz vodstva SDP-a sve su uvjereniji da Petrov zapravo i želi nove izbore, s Tihomirom Oreškovićem na svojim listama, ali ne želi biti taj koji će biti kriv za njih i to prepušta HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rejting im raste, s Oreškovićem su sigurno na deset posto do izbora. Osim toga, u prednosti su u odnosu na Živi zid jer imaju profilirane ljude", kaže izvor iz SDP-a.

I dok u SDP-u vole davati savjete kako bi se Most sada trebao ponašati, pitanja o eventualnoj suradnji koja bi ih nakon novih izbora čekala s istim tim Mostom u SDP-u najradije izbjegavaju uz opasku da su to hipotetska pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A s Iblerovog trga se čini da su odlučili Most ne napadati i da im se šalju pomirljive poruke jer su očito svjesni da će ih, u slučaju novih izbora, opet čekati mukotrpni pregovori.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo