RAVNOPRAVNOST SPOLOVA / U Zagrebu od 5500 ulica i trgova, manje od 80 njih nazvano po ženama

Image

Da se svaka nova ulica od danas pa do kraja njihova života nazove po nekoj ženi, ne bi dočekale da omjer bude ravnopravan sa svim muškarcima čija imena krase ulične table

11.11.2022.
20:18
VOYO logo

U glavnom gradu Hrvatske, primjerice, od 5 i pol tisuća ulica i trgova njih manje od 80 nosi imena žena. Te rijetke koje postoje uglavnom su na periferiji grada. Neke su uistinu vrsne kuharice, ali mnoge su, kako kroz povijest tako i danas, bok uz bok muškarcima. Po dostignućima, ne baš toliko po plaćama.

"Upravo zato vrlo uskoro ovaj trg bit će podijeljen na dva jednaka dijela na Trg hrvatskih velikana i na Trg hrvatskih velikanki. Evo ja ću ovo svečano otvoriti danas", kaže Ida Prester iz inicijative TRGni se za ravnopravnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se svaka nova ulica od danas pa do kraja njihova života nazove po nekoj ženi, ne bi dočekale da omjer bude ravnopravan sa svim muškarcima čija imena krase ulične table. Kampanju koju su pokrenule ženske udruge možete podržati potpisom peticije na stranici velikanke.hr.

"Ovakve inicijative su poruke našim mladima da zaista trebamo ocijeniti i prepoznati, osvijestiti određene predrasude i stereotipe kojima svjedočimo", kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte u prilogu Marijane Čikić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo