SLIJEDE IZBORI / Grbin nakon izbacivanja Gotovca: ‘To nije bilo kolegijalno, ali ono što je nakon toga uslijedilo prelazi sve granice’

Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Predsjednik zagrebačkog ogranka SDP-a Viktor Gotovac jučer je izjavio da očekuje izbacivanje iz stranke zbog prekida suradnje s platformom Možemo!

13.9.2022.
18:06
Matija Habljak/Pixsell
VOYO logo

Viktor Gotovac, šef zagrebačkog ogranka, izbačen je iz SDP-a nakon poduljeg zasjedanja predsjedništva te stranke. Šef SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za medije nazvao je Gotovčevo ponašanje ucjenjivačkim i nekolegijalnim te poručio da će obnoviti sporazum s Možemo.

"U vremenu kada se Hrvatska nalazi u ogromnoj ekonomskoj krizi, u vremenu kada je Hrvatska suočena sa ogromnim kriminalom, određene kolegice i kolege iz SDP-a odlučile su gurnuti nas u fokus. Na najgori mogući način, prije konvencije za koju se stranka trudila i pripremala mjesecima", počeo je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije kolegijalno. Ali ono što je nakon toga uslijedilo prelazi granice kolegijalnog. Nazvati partnera i tražiti od njega ucjenom da sudjeluje u unutarstranačkom razračunavanju, i to uvjetovati glasanjem za odluku o kojoj funkcioniranje grada Zagreba ovisi, ne da nije socijaldemokratski, nego nije demokratski", bio je oštar.

"Ako ucjenjuješ stranačkog partnera, onda ti u mojoj političkoj stranci nemaš mjesta. Nažalost, Viktor Gotovac napravio je upravo to i predsjedništvo je odlučilo da ga se isključi iz stranke", rekao je Grbin. Dužnost Viktora Gotovca preuzet će jedan član stranke, o čemu će javnost biti obaviještana sutra, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako me iz jedne općine i grada mogu obavijestiti o tome što planiraju napraviti, onda to isto mogu napraviti i u Zagrebu", poručio je Grbin uzrujano.

Image
IDE LI ZAGREB NA IZBORE? /

SDP raskinuo koaliciju s Možemo, Tomašević oštar: 'Izrazito nekorektno i nije partnerski. Saznali smo iz medija'

Image
IDE LI ZAGREB NA IZBORE? /

SDP raskinuo koaliciju s Možemo, Tomašević oštar: 'Izrazito nekorektno i nije partnerski. Saznali smo iz medija'

'Očekuje nas puno razgovora'

Na pitanje o članovima koji su glasali za raskid koalicije, Grbin je rekao da ih očekuje puno razgovora. "Oni argumenti koji stoje bit će prihvaćeni. Ne bježim od toga da suradnja nije funkcionirala kako želimo. Tu me zanimaju članovi SDP-a, gradska organizacija i građani Zagreba. Prije nego što me pitate kako će razgovori završiti, odgovor je jasan: tek trebaju krenuti", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin je rekao da je odluka donesena većinom glasova te da će novi izbori biti raspisani. Na pitanje, ima li stranku pod kontrolom, Grbin je rekao: "Pa vidjeli ste da imam." Najavio je da će sjednica Glavnog odbora biti kroz petnaest dana najviše.

Suspendiran Davor Terzić

Podsjetimo, nakon što je zagrebački ogranak SDP-a izglasao raskid suradnje s platformom Možemo! otvorilo se pitanje mogućih prijevremenih izbora u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio kako je informaciju o tome saznao iz medija te kako se ne želi miješati u unutarstranačke stvari, predsjednik zagrebačkog ogranka SDP-a Viktor Gotovac rekao je jučer da zbog prekida suradnje s platformom Možemo! očekuje da će danas biti sankcioniran izbacivanjem na sjednici Predsjedništva stranke.

Nakon više od tri sata rasprave, u kojoj su najprije saslušali i ispitivali Gotovca, a potom raspravljali bez njega, članovi Predsjedništva su velikom većinom glasali za njegovo izbacivanje iz SDP-a, dok je protiv bila Sabina Glasovac. Izglasana je i dvogodišnja suspenzija Davora Terzića, izvršnog tajnika za središnju Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka organizacija SDP-a na čelu s Gotovcem,u petak, 9. rujna, odlučila je raskinuti sporazum o suradnji s Možemo! zbog, kako tvrde, nezadovoljstva modalitetom suradnje, nedostatkom sastanaka, komunikacije i koordinacije te sveobuhvatnim tretmanom koji su imali kao junior partner u Gradu Zagrebu.

Odluka zagrebačkog ogranka SDP-a iznenadila je centralu stranke na Iblerovu trgu, ali i čelnika Možemo! i zagrebačkog gradonačelnika. Odluka zagrebačkog SDP-a naišla je na neodobravanje i u vrhu stranke, a potpredsjednica Biljana Borzan jučer je izjavila da su 'čvrsto opredijeljeni za građenje mostova, a ne rušenje, sa sebi bliskim strankama'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori s Možemo! o novom obliku suradnje

Okupljanje lijevo-liberalne koalicije za iduće parlamentarne izbore cilj je predsjednika SDP-a Peđe Grbina, koji je prije desetak mjeseci forsirao izbor Gotovca na čelo zagrebačkog SDP-a. Tako se i on protivi razvrgavanju koalicije u Zagrebu, izjavivši kako će se s Možemo! pregovarati o novom obliku suradnje.

Da SDP i Možemo! prilično teško surađuju pokazuju slučajevi Rijeka i Pule, gdje su njihovi savezi raskinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktor Gotovac je, vezano za prekid suradnje s Možemo! ranije pozvao sve članove SDP-a koji su na čelu radnih tijela u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, da podnesu ostavke, što su učinili Renato Petek i Dina Vasić dok se na taj poziv oglušila Davorka Moslavac Forjan koja je, uz Joška Klisovića, jučer glasala za Tomaševićev prijedlog o zaduženju Zagrebačkog holdinga za 240 milijuna eura.

Ni Klisović se nije odazvao Gotovčevu pozivu da podese ostavku na dužnost predsjednika Skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovca na čelu zagrebačkog SDP-a u prijelaznom razdoblju, kao vršitelj dužnosti do novih izbora, trebao bi zamijeniti Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Gotovac će 'izletjeti' i iz zagrebačke Gradske skupštine, a na njegovo mjesto dolazi Ivan Račan čiji je to izvorni mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo