U HRVATSKOJ POTVRĐEN PRVI SLUČAJ BRAZILSKOG SOJA KORONAVIRUSA: / Otkrili su ga zahvaljujući mutaciji na proteinskom šiljku

Image

Brazilski soj koronavirusa pronađen je u jednom od 50 uzoraka prikupljenih u Zagrebu, Čakovcu i Osijeku u protekla dva i pol mjeseca

18.2.2021.
9:12
VOYO logo

Znanstveni tim Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković otkrio je prisutnost brazilskoj soja koronavirusa u Hrvatskoj, javlja N1. Od 50 analiziranih uzoraka, prikupljenih tijekom prosinca prošle te siječnja i veljače ove godine u Zagrebu, Čakovcu i Osijeku, novi je soj pronađen u jednom uzorku. Otkriven je s pomoću mutacije u proteinu šiljku E484K na uzorku uzetom 30. siječnja u Zagrebu. No, nije bilo mutacije u proteinskom šiljku N501Y, kojom bi bio utvrđen britanski soj.

"Mutacija E484K sama po sebi nije nova varijanta, ona je mutacija koja se javlja u različitim sojevima virusa SARS-CoV-2, primjerice u južnoafričkoj (B.1.351) i te brazilskoj (B.1.1.28) varijanti", objašnjava Oliver Vugrek, voditelj istraživanja i Laboratorija za naprednu genomiku IRB-a koji je prvi utvrdio postojanje tzv. brazilskog soja u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi rezultati potvrđuju ključnu činjenicu, a to je da saznanje o tome je li određena osoba pozitivna ili negativna nije dovoljno, ako želimo uspješno odgovoriti na izazove koje pred nas postavlja novi koronavirus.

"Upravo zahvaljujući informacijama koje nam otkriva praćenje genetike, odnosno mutacija virusa i njegova ponašanja, stručnjaci mogu ustanoviti zašto se u određenom trenutku virus pojačano ili slabije širi među populacijom, te zašto i kako dolazi do razvoja blažih ili težih oblika bolesti kod ljudi. Povrh toga, tako je moguće pratiti ima li određeni soj sposobnost izbjeći otkrivanju specifičnim dijagnostičkim testovima, te utvrditi ima li određeni soj virusa sposobnost razviti smanjenu osjetljivost na terapiju. Također, praćenje genetike koronavirusa omogućava nam da dobijemo vrijedne informacije o djelovanju i trajnosti prirodnog imuniteta ili imuniteta stečenog cijepljenjem. Dakle, sve su nam te informacije ključne kako bismo se mogli uspješno boriti s koronavirusom i zato trebamo što više sekvencionirati", objašnjava Vugrek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo