'Tužit ćemo ih zabrane li nam binu i razglas na Rivi'

Tijekom cijelog dana iz Splita su stizale vijesti o mogućim problemima oko održavanja subotnjeg Pridea.

4.6.2012.
18:06
VOYO logo

Napetosti vezane za održavanje Pridea u Splitu povećavaju se kako se bliži subota. Tijekom ponedjeljka pobunili su se lokalni ugostitelji s Rive jer, tvrde, da će im Pride nanijeti štetu.

Iz policije im je tek poručeno da sa stolova uklone pepeljare i čaše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi manevar Jure Šundova

No, ispostavilo se u popodnevnim satima, dogradonačelnik Splita Jure Šundov još nije odustao od svoje ideje da izmjesti središnji događaj Pridea s Rive na Prokurative. Zaključak njegove radne skupine o izmještanju na Prokurative policija je, podsjetimo ignorirala, ali Šundov se dosjetio novog oblika opstrukcije.

Najavio je, naime, da će do subote biti razmontirani pozornica i razglas s Rive te da time svu odgovornost za Pride preuzima Ministarstvo unutarnjih poslova. Prema njegovu tumačenju nitko, osim grad, nema ovlast postavljanja bine ili razglasa, a Split je dozvolu za pozornicu za Pride izdao za Prokurative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemaju ovlasti

"Mi smo već i ranije u svojim izjavama kazali kako Grad Split nema nikakve zakonske ovlasti za uklanjanje bine i onemogućavanje Split Pridea. Zakon o javnom okupljanju vrlo je jasan, ali i međunarodne konvencije koje je i Grad Split obavezan poštovati. Mi smo uredno prijavili svoje okupljanje, a u slučaju da Grad Split poduzme takve radnje, podići ćemo tužbu", kazala je za Danas.hr Sanja Juras iz udruge Kontra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo