TRI UVJETA BARIŠIĆEVE NASLJEDNICE: / Već se sastala s Plenkovićem, dva zahtjeva njemu su ipak neprihvatljiva

Image
9.6.2017.
9:12
VOYO logo

PLENKOVIĆU JE USPJELO – HDZ i HNS SKLOPILI SURADNJU I DOGOVORILI MINISTRE: Otkriveni novi šefovi 7 resora

Image
PLENKOVIĆU JE USPJELO - HDZ i HNS SKLOPILI SURADNJU I DOGOVORILI MINISTRE: /

Otkriveni novi šefovi 7 resora

Image
PLENKOVIĆU JE USPJELO - HDZ i HNS SKLOPILI SURADNJU I DOGOVORILI MINISTRE: /

Otkriveni novi šefovi 7 resora

Njezina tri uvjeta za preuzimanje resora su stvoriti čistu situaciju za provedbu kurikularne reforme, revidirati natječaj kojim je na čelo skupine za kurikularnu reformu postavljena Barišićeva savjetnica i zaposlenica Ministarstva Jasminka Buljan Culej i reekipirati kadar u i oko Ministarstva obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja dva zahtjeva u ovom trenutku čine se prilično neprihvatljiva za HDZ. Njima bi obrazovni resor vladajuća stranka u potpunosti ispustila iz svojih ruku.

Traži smjenu Dijane Vican i poništenje natječaja

U Ministarstvu znanosti uz HDZ-ovce Sanju Puticu i Tomislava Sokola (pomoćnici ministra), sjedi i državni tajnik Hrasta Hrvoje Šlezak i Matko Glunčić, jedan od rušitelja koncepta Jokićeve reforme. Prema nekim kalkulacijama, dvojica državnih tajnika trebala bi otići, dok bi Putica zadržala poziciju. No, u četvrtak kasno poslijepodne objavljeno je da se Putica vraća u saborske klupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitno je i Povjerenstvo za provedbu Strategije znanosti i obrazovanja, tijelo koje je imenovao Plenković. Njega vodi zadarska rektorica Dijana Vican, čija je smjena tražena na prosvjedu za kurikularnu reformu 1. lipnja zbog kompromitirajućih teza i poteza.

S obzirom na to da je Blaženka Divjak podržala prosvjed, logično je da podržava i zahtjeve prosvjednika - smjena Barišića, smjena Vican, poništenje natječaja odnosno rušenje Buljan Culej te izabranih članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje iz krugova HDZ-a, Blaženka Divjak jučer se sastala s premijerom Andrejom Plenkovićem i iznijela mu svoje uvjete. Sastanak je trajao više od sat vremena, a Plenkoviću se, navodno, nije svidjela ideja sa smjenom Dijane Vican. Ne prođe li kod Plenkovića smjena Vican, kao i poništenje spornog natječaja, Divjak bi mogla odbiti ministarsku fotelju.

Uz to, teze iz HNS-a da bi “voljeli da Boris Jokić vodi kurikularnu reformu”, nepotrebno su naglašavane želje. Slijedom Strategije znanosti, članovi i voditelj ERS-a biraju se natječajem. Dakle, imenovanje ne bi smjelo doći u obzir, već bi se u slučaju poništenja provedbenog natječaja išlo u raspisivanje novog. Toga je svjestan i Jokić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih pristao na to da budem izravno izabran. Jedini način da ponovno uđem u kurikularnu reformu je taj da se ponište izbori za voditelja i članove reforme i raspišu se novi. Tada bih razmislio bih li se prijavio", rekao je bivši voditelj kurikularne reforme prije nekoliko dana.

Na dolazak Blaženke Divjak na čelo Ministarstva dio akademske zajednice bliske zagrebačkom Rektoratu ne gleda nimalo blagonaklono. Zamjeraju joj svadljivost, iznimno čvrst stav, a posebno javno otvorenu priču o nezadovoljstvu radom Rektorata pod vodstvom Damira Borasa, kojemu je Divjak bila protukandidatkinja na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sukobu s rektorom Borasom

Divjak je posljednjih godinu dana eksponirana izjavama kojima raskrinkava poteze s vrha Sveučilišta (“Uprava Sveučilišta promijenila je procedure vodeći se partikularnim interesima.”). U razgovoru za Jutarnji list ustvrdila je da je Senat u svom sastavu prilično instrumentaliziran. Govorila je i o revanšizmu na Sveučilištu.

Postane li ministrica, može se očekivati zaustavljanje izmjena Zakona o znanosti i visokom obrazovanju (tzv. lex Boras), u kojemu vidi daljnje devastiranje visokog obrazovanja kroz pogodovanje partikularnim interesima i učvršćivanje klijentelizama, za što izravno krivi sadašnju Upravu Sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bude li zasjela u ured na Donjim Sveticama, Divjak će dakle pokušati pogurati kurikularnu reformu. S druge strane, njezin izbor teško će proći bez zaoštravanja sada sasvim blaženih odnosa na relaciji Ministarstvo - Rektorat.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo