PLENKOVIĆU JE USPJELO - HDZ i HNS SKLOPILI SURADNJU I DOGOVORILI MINISTRE: / Otkriveni novi šefovi 7 resora

Image
Foto: PIXELL

U središnjici HDZ-a večeras se održala sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj se raspravljalo o suradnji s HNS-om.

8.6.2017.
19:42
PIXELL
VOYO logo

Podsjetimo, HNS je jučer odlučio da ulazi u pregovore o suradnji s HDZ-om, a zauzvrat su tražili ponajviše resor obrazovanja, iako se ovih dana govorilo o još tri ministarstva koje HNS želi. Dogovoreno je da dobivaju ministarstva obrazovanja i graditeljstva.

HDZ je zasjedao otprilike dva sata, nakon čega se premijer Andrej Plenković obratio medijima s novim informacijama o dogovorenoj suradnji i novim ministrima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIJEK DOGAĐAJA:

NOVO: 22:12 Andrej Plenković potvrdio je da je postignut dogovor s HNS-om i predstavio nove ministre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Danas je završen proces konzultacija kojeg smo imali s našim partnerima. Dogovorili smo popunjavanje Vlade RH s novim ministrima. Predstavit ćemo ih na odborima Sabora i poslije toga očekujem glasanje.

Radi se o Predragu Štromaru koji će bit potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva. Blaženka Divjak postat će ministrica obrazovanja, Davor Božinović postat će ministar unutarnjih poslova, Dražen Bošnjaković ministar pravosuđa, Tomislav Ćorić će postati ministar okoliša i energetike, Marko Pavić postat će ministar rada i mirovinskog sustava i ministar uprave bit će Lovro Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a premijer Plenković je istaknuo da je danas završen proces konzultacija koji su imali sa svojim partnerima (HNS-om) te da su dogovorili popunjavanje Vlade RH novim ministrima koji će tijekom sutrašnjeg jutra biti predstavljeni na relevantnim odborima Hrvatskoga saboru.

Ne otkriva koliko ruku ima u Saboru

Na pitanje novinara koliku podršku ima u Hrvatskom saboru, odnosno koliko ruku, premijer Plenković je odgovorio: "Vidjet ćete sutra. Dovoljno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan na koliko minimalno računa, Plenković je novinarima rekao da znaju kolika je većina te da pretpostavlja da su svi dovoljno ozbiljni.

'Znate kolika je većina. Pretpostavljam da smo svi dovoljno ozbiljni i da cijeli proces koji smo vodili je takav da ako predlažete ovoliki broj ministara, onda imate ruke', istaknuo je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a koja je trajala oko sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Politika vlade je jedna politika - jedna Vlada, jedan program. Odgovornost HDZ-a kao najjače stranke je osigurati stabilnost države i funkcioniranje i institucija na dobrobit svih građana Hrvatske. Nakon niza izbora vrijeme je da se okrenemo poslu', dodao je.

Zahvalio se Barišiću

Premijer je rekao kako se zahvalio ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću na suradnji te dodao kako je Barišić predano radio i napravio sve u okviru programa Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je istaknuo da je HNS zadovoljan raspodjelom.

'Postoji puno aktera koji bi voljeli destabilizaciju, ali taj film dok sam ja na čelu vlade i HDZ-a neće gledati', poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kolege iz HNS-a će sudjelovati u radu Vlade s ciljem dobrobiti za zemlju. Važno je da u različitim svjetonazorima možemo imati konsenzus o bitnim pitanjima za ovu zemlju', zaključio je premijer.

Bošnjaković: HDZ je prihvatio platformu suradnje s HNS-om

Bošnjaković je dao kratku izjavu vezano za svoju novu poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Predložen jesam, a sutra treba krenuti procedura, pa ću vidjeti kako ću proći', rekao je.

Bošnjaković je također na upit novinara je li HDZ jedinstvena stranka, odgovorio potvrdno, dodajući kako je stranka prihvatila platformu suradnje s HNS-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je naglasio da je za HDZ važna stabilnost Hrvatske, dodavši kako izbori nisu opcija iako su rezultati lokalnih izbora pokazali da je HDZ najjača stranka.

Mislimo da izbori nisu opcija zbog nastavka dobrih gospodarskih trendova, povlačenju novaca iz EU fondova, rješavanja pitanja Agrokora, dodao je, ocijenivši kako bi se novim izborima svi trendovi zaustavili u idućih 4 do 5 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicija će pridonijeti dobrim trendovima, rekao je Bošnjaković.

Na novinarski upit koliku saborsku većinu očekuju rekao je: "To ćete vidjeti sutra" , dodavši kako će Vlada imati potrebnu većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog novih ministara, rekao je Bošljaković, ići će pred saborske odbore, a nakon toga se ide u redovitu proceduru na plenarnu sjednicu Hrvatskog sabora.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao da će imati dovoljno ruku, a računa na minimalno 76 glasova, sudeći po izjavi 'zna se koja je većina, nećemo gatati'.

22:00 Neslužbeno se dozanje kako bi MUP trebao preuzeti Davor Božinović, dok bi sadašnji državni tajnik Marko Pavić trebao postati ministar rada i mirovinskog sustava. Novi ministar zaštite okoliša trebao bit biti Tomislav Ćorić, dok bi Bošnjaković trebao biti ministar pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovro Kuščević prelazi iz Ministarstva graditeljstva u Ministarstvo uprave. HNS-ova kandidatkinja Blaženka Divjak preuzima Ministarstvo obrazovanja, a Predrag Štromar postaje ministar graditeljstva. Prema sadašnjim, neslužbenim informacijama, u novoj Vladi neće biti mjesta za Pavu Barišića, javlja 24sata.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:40 Završila je sjednica Predsjedništva. Očekuju se izjave.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

21.30 Unatoč tvrdnjama članova Predsjedništva HDZ-a da će Esih, Hasanbegović i Glasnović podržati Vladu, Hasanbegović je to demantirao.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:10Gordan Jandroković potvrdio je kako će HNS dobiti dva ministarstva, no nije potvrdio o kojim se ministarstvima radi. Mediji pišu kako se radi o resoru obrazovanja i graditeljstva, javlja N1.


20:00 Članovi Predsjedništva pristigli su u HDZ. Na novinarske upite odgovorio je Vladimir Šeks rekavši 'Strpljenje! Sve će biti u redu', poručio je.

'Ugovor s HNS-om je postignut. Sve smo na telefonu dogovorili. Sve ću vam kazati, dio večeras, dio ujutro', rekao je Plenković, prenosi 24sata.

Milijan Brkić kratko je novinarima rekao kako ne postoje uvjeri jer je HDZ najjača stranka u Hrvatskoj te da su kolege iz HNS-a njihovi partneri.

'Ja ću biti za, Vesna Pusić neće biti dio većine', rekao je HDZ-ov Darko Milinović te podsjetio kako je on prije osam mjeseci zagovarao suradnju s HNS-om bez Pusić.

Pao dogovor?

Sastanak bi mogao značiti da je dogovor pao i da će premijer Andrej Plenković već sutra predstaviti potencijalne nove ministre koje bi trebao potvrditi Sabor.

HNS će dobiti ono što mu je najvažnije

RTL neslužbeno doznaje kako se spominje mogućnost da će Tomislav Ćorić doboti Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, dok bi njegovo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava navodno trebao preuzeti aktualni ministar obrazovanja, čovjek neprihvatljiv HNS-u, Pavo Barišić. To bi značilo da će HNS dobiti ono što je i htio - resor obrazovanja.

No, službene potvrde i dalje nema. Više će se vjerojatno znati po završetku sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo