TRI GODINE ZATVORA ZA RODITELJE KOJI NE CIJEPE DJECU? / 'Ostale metode nisu dale rezultate, ovo je možda jedini način'

Image
Foto: Pixsell/Profimedia

U okviru svojih prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona Helenca Pirnat Dragičević zatražila je i izmjenu članka 177.

3.10.2019.
9:24
Pixsell/Profimedia
VOYO logo

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je od Ministarstva pravosuđa zatražila pet značajnih izmjena Kaznenog zakona kako bi dodatno zaštitila djecu od potencijalnih djela zbog kojih su oni žrtve. Pravobraniteljica je prijedloge iznijela u javnoj raspravi o izmjenama Kaznenog zakona koja završava danas, a jedan od zahtjeva je uvrštavanje djela grubog zanemarivanja brige o djetetovu zdravlju, u što ubraja i necijepljenje, piše Jutarnji.

Dragičević je istaknula kako se u praksi sve češće bilježe slučajevi u kojima roditelji odbijaju preventivne i dijagnostičke postupke i liječenje djeteta koje liječnici smatraju neophodnim, a time je upitno i ostvarivanje zdravstvenih prava djeteta. Zbog toga smatra da kao kazneno djelo treba tretirati "svako zanemarivanje skrbi o zdravlju djeteta, uključujući uskraćivanje cijepljenja za koje ne postoje kontraindikacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako u takvim slučajevima nerijetko druge metode uvjeravanja i prisile roditelja ne daju rezultate, prijetnja kaznenim progonom ponekad predstavlja jedini put da se osigura pravo djeteta na zdravstvenu uslugu koja mu je potrebna kako bi se djetetu pružilo pravo na uživanje najviše moguće razine zdravlja", objašnjava pravobraniteljica.

Image
SVIMA SE POHVALIO NA FACEBOOKU: /

Pernar dobio sina i odbio ga cijepiti, neće mu dati ni vitamin K

Image
SVIMA SE POHVALIO NA FACEBOOKU: /

Pernar dobio sina i odbio ga cijepiti, neće mu dati ni vitamin K

Dosad prekršaj, a možda će biti kazneno djelo

Stoga je predložila izmjene članka 177, koji propisuje trogodišnju kaznu zatvora za roditelje koji grubo zanemaruju dužnost podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta, što bi se dopunilo i grubim zanemarivanjem brige o zdravlju djeteta. Trenutačno je necijepljenje prekršaj koji se kažnjava novčanim kaznama do najviše 2000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U praksi se kazneni postupci ne pokreću zbog dosljednog tumačenja odredbe čl. 177. u kojem se izričito ne navodi zanemarivanje brige o zdravlju djeteta kao povreda djetetovih prava. Stoga predlažemo da se u tom smjeru izmijeni ova odredba kako bi se izbjegle nedoumice u tumačenju propisa", ističe Dragičević.

Ministru to ne izgleda loše

Osim kažnjavanja "antivaksinga", pravobraniteljica je predložila i izmjene kojima bi se uvela zabrana izricanja rada za opće dobro osuđenima za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta, obavezna zabrana rada s djecom za pravomoćno osuđene pedofile te gonjenje spolnog uznemiravanja djece po službenoj dužnosti i provođenje nadzora osuđenih pedofila nakon izlaska iz zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam još vidio primjedbe pravobraniteljice, a na prvu mi ne izgleda loše to što predlaže. No, moram vidjeti sa stručnjacima u Ministarstvu koje mjere sud sada može izreći i treba li se što regulirati dodatno. Pravobraniteljica sigurno ima iskustva", komentirao je njezine zahtjeve ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo