MALA LEKCIJA / Znate li što se dogodilo na današnji dan i zašto baš na prvi svibnja slavimo Praznik rada?

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Prisjećamo žrtava čikaških radnika koji su postavili temelje za radnička prava

1.5.2024.
8:10
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Međunarodni praznik rada obilježava se 1. svibnja kao simbol borbe za bolji položaj radnika, a vezan je uz štrajkaški pokret iz Chicaga 1886. godine. Iako su protekle godine bile teške zbog kriza, podaci pokazuju da je u zadnjih pet godina broj zaposlenih u Hrvatskoj rastao.

Na velikom prosvjedu u Chicagu 1. svibnja 1886. sudjelovalo je oko 40.000 ljudi, a zahtijevali su tri osmice - 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati za kulturu i obrazovanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražili su priznavanje svojih temeljnih prava i dostojanstva u vrijeme kada su odrasli i djeca radili svakodnevno i do 16 sati za male nadnice u teškim uvjetima. 

Došlo je i do oružanog napada na štrajkaše pa se na Prvi maj prisjećamo žrtava čikaških radnika koji su postavili temelje za radnička prava kakva danas imamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni dan rada obilježit će se diljem Hrvatske gdje će građani svih generacija od jutra imati prilike uživati u raznim prigodnim prazničkim aktivnostima, kulturno-glazbenim programima, a dijelit će se i tradicionalni prvomajski grah.

U Zagrebu će se tako velika proslava odvijati u Parku Maksimiru gdje posjetitelje očekuje 40.000 porcija graha i 20.000 porcija štrukli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program će započeti u 9 sati, a građanima će se s velike pozornice obratiti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

U programu sudjeluje niz glazbenih izvođača, a nastup glavne zvijezde, Gibonnija, predviđen je u 12 na velikoj pozornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRVI MAJ /

Gibonni nastupa u Maksimiru na Praznik rada: Osim dobre glazbe, građane očekuje i grah

Image
PRVI MAJ /

Gibonni nastupa u Maksimiru na Praznik rada: Osim dobre glazbe, građane očekuje i grah

Na Prvi maj, grah se dijeli svim ljudima kao simbol pravog radničkog jela. Naime, grah je oduvijek bio radničko jelo. Energetska vrijednost u 100 grama graha je 333 kalorije, od čega je 60% ugljikohidrata. Zbog toga su radnici i težaci nakon jedne poštene porcije graha bili spremni za dugotrajan i naporan posao. Potražili smo gdje za Praznik rada možete u svom gradu pojesti besplatno grah.

Kako će trgovine i shopping centri raditi na Praznik rada možete provjeriti u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo