promjene dolaze / Tomašević o javnom redu u Zagrebu: 'Na trgu više neće biti šatora, vašara i donjeg rublja'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

U ponedjeljak je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević s ravnateljicom XII. gimnazije Jadrankom Vlahovec svečano otvorio novu školsku zgradu u Donjoj Dubravi

10.1.2023.
11:08
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović u utorak, 10. siječnja održali su zajedničku konferenciju za medije.

Na početku svoga obraćanja medijima Klisović je istaknuo kako je prošla godina obilježena konsolidacijom gradskih financija što smatra najvećim uspjehom Skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je inicijativu uspostave riznice koja je potekla iz Skupštine, a koja bi trebala omogućiti da se umreže svi financijski sustavi koji nisu umreženi zbog čega su nastajale crne rupe iz kojih su curili novci u privatne džepove u prošlim vremenima, objasnio je.

"Ako to bude ostavština ove vlasti, više neće biti moguće zamračiti novac u Gradu Zagrebu. Riznica će biti kruna toga sustava. Znat ćemo kome dugujemo i kome grad duguje te gdje novci idu", smatra Klisović. Sustav će biti transparentan kako institucijama tako i svim građanima Zagreba, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
je li natjecanje održivo /

Tomašević o Snježnoj kraljici i klimatskim promjenama: 'Morat ćemo o svemu razgovarati'

Image
je li natjecanje održivo /

Tomašević o Snježnoj kraljici i klimatskim promjenama: 'Morat ćemo o svemu razgovarati'

Nadalje, jedinstveni Katalog gradske imovine osigurat će transparentnost i zaustaviti svako mešetarenje, ističe Klisović.

Također, spomenuo je i inicijativu platforme Zviždač na kojoj se mogu prijavljivati sve nepravilnosti u gradskom upravljanju. Ipak, upozorio je na zlouporabu platforme kako bi se defamiralo pojedince i institucije, dok promiču prave nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i pitanje renovacije na Jarunu za profesionalne sportaše koji tamo treniraju kao i za građane Zagreba koji ga koriste za rekreaciju. Isto tako, apelirao je Klisović uime Skupštine neka se osmisli rekreativni sadržaj na Sljemenu kojeg nedostaje.

Pitanje domova za starije ljude, koji su u nepovoljnom položaju što zbog predugog čekanja, što zbog oskudnosti smještaja treba riješiti, rekao je Klisović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč recikliranju i odvožnji smeća Zagreb nema infrastrukturu za cjelovito gospodarenje otpadom zbog čega su pokrenute međustranačke konzultacije o potrebnim objektima, tehnologiji i lokaciji za izgradnju tih objekata, istaknuo je Klisović.

Cilj je, po uzoru na druge europske gradove proizvoditi energiju iz otpada i smanjiti stakleničke plinove. Istaknuo je potrebu kompostane, sortirnice i adekvatnog prostora za odlaganje građevinskog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na suradnju Zagreba s vanjskim donatorima i i institucijama.

"S gradom Maizom, dogovorili smo ugovor o donaciji za obnovu Kina Europe vrijedan nešto manje od pola milijuna kuna kao i mogućnost kreditiranja s Razvojnom bankom Vijeća Europe za obnovu i razvoj po bitno povoljnijim uvjetima negoli kod komercijalnih banaka", izjavio je Klisović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Tomašević osvrnuo se na restrukturiranje Zagrebačkog holdinga.

"Holding je bio na rubu bankrota kada smo došli na vlast, a od prošle godine kada ga je preuzela nova uprava, računam da će Holding završiti s pozitivnim rezultatom. Holding je 2021. završio s više od 100 milijuna eura gubitka, za tvrtku od 4 milijuna kuna prihoda", istaknuo je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proračun za 2023. je razvojni proračun i ima tri puta više kapitalnih investicija nego prošlogodišnji proračun", naglasio je.

"Što se otpada tiče, ispunili smo obećanje o provedbi modela gdje se naplata otpada računa prema stvarnoj količini odloženog miješanog otpada kako bi nagradili građane koji kompostiraju", dodao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedini smo veliki grad u Hrvatskoj koji je u nekoliko mjeseci uspio smanjiti komunalni otpad za 27 posto", dodao je.

"Ići ćemo u reorganizaciju sustava jer se smanjuje potreba za odvozom miješanog komunalnog otpada, a povećana je potreba za odvozom plastike i papira", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, osvrnuo se na projekte izgradnje vrtića.

"Trenutno su u gradnji tri dječja vrtića, a od 21 projekta odobreno je 16 projekata sufinanciranja putem EU fondova. Nažalost EU fondovi sudjeluju samo s 25% učešća, a ostatak ćemo financirati iz gradskog proračuna. Za tih 16 vrtića bit će potrebno osigurati 400 milijuna kuna", istaknuo je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalni izdaci trošit će u 2023. više od 10% proračuna u odnosu na 2022. Izdaci za kulturu povećat će se za 8%.

"Što se prometa tiče, stiglo je 40-ak novih autobusa što će smanjiti kašnjenje zbog kvarova, a potpisana je i nabavka 20 novih tramvaja vrijednih 375 milijuna kuna. Taj potez financiran je u potpunosti iz EU fondova", naglasio je Tomašević. Do kraja mandata vlast planira kupiti 80 novih tramvaja jer nijedan novi nije kupljen 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planira uložiti, kako kaže, i u učvršćivanje mostova u Zagrebu.

"400 milijuna kuna potrošit ćemo za konstrukcijsku obnovu mostova. Ne želim da se uslijed novog potresa mostovi sruše. Koliko god se to ne vidi, 30 godina se nije ulagalo u to", istaknuo je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je komentirao i dosadašnje upravljanje glavnim zagrebačkim Trgom. "Na Trgu bana Jelačića više neće biti šatora, neće biti vašara i svih onih stvari koje su me dočekale kad sam postao gradonačelnik poput situacije gdje ste mogli kupiti donje rublje na štandovima. Toga više biti neće", izjavio je Tomašević.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo