CIJENE KARATA OSTAJU ISTE / Tomašević o novim tramvajima: 'Zadnji put su nabavljeni prije 17 godina.' Dotaknuo se i Maksimira

Image

Sadašnji Dinamov stadion nazvao je 'Frankensteinom' te da u zamku ulaganja u njega 'neće upasti'. Ministar prometa Oleg Butković osvrnuo se i na slučaj dječaka kojemu je petarda raznijela prste pa rekao: ''Pogodilo nas je...Apeliramo prema ljudima ljude da paze'

23.12.2022.
11:08
VOYO logo

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, s potpredsjednikom Vlade i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Draganom Jelićem i direktorom ZET-a Markom Bogdanovićem, potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o.

Projektom je planirana nabava niskopodnih tramvaja s ciljem modernizacije tramvajskog voznog parka, odnosno osiguranja kvalitetne i održive usluge javnog gradskog prijevoza, u vrijednosti 375 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izuzetna stvar za Zagreb, kvalitetan siguran promet u kvalitetnim vozilima. Nabava je pri kraju, očekujem da će se uskoro potpisati ti ugovori i krenuti isporuke", rekao je Dragan Jelić.

Nakon Jelića, okupljenima se obratio gradonačelnik Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izrazio bih zadovoljstvo što prisustvujemo ovom potpisivanju ugovora, taman pred Božić, to je veliki poklon za građane Grada Zagreba, a ovo je vjerujem najveći pojedinačni projekt iz EU sredstava u Gradu Zagrebu", smatra Tomašević.

Nakon 17 godina...

"Treba podsjetiti da ZET zadnju nabavu tramvaja imao je prije 17 godina, s ovim projektom, najveća zahvala ide Vladi RH, ide konačno obnova voznog parka. Ti tramvaji će prije svega za građane značiti da će biti manje kašnjenja u prometu. Budimo realni, nije normalno da se u europskoj metropoli u 17 godina ne kupi ni jedan tramvaj. Obnova bi trebala ići sustavno kako se ovakve stvari ne bi događale", poručuje Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio se Ministarstvu prometa i Vladi.

"Puno je tu bilo posla kako bi to uspjeli do kraja godine riješiti. Postoji nažalost i jedan duži rok isporuke tako da je nemoguće da od sutra krenu ti tramvaji", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo i dalje koristiti obnovljive izvore energije, a zahvaljujem se i Vladi na cijenama električne energije, jer su stabilizirane, jer da su nastavile divljati onda bi to najviše pogodilo Vodoopskrbu i odvodnju, ali i ZET", nstavio je tomašević.

Butković: 'Potpisana je i obnova željezničke pruge''

"Na ovome smo dugo radili, suradnja Grada i ministarstva je kontinuirana. Ovo je najveći pojedinačni projekt, vrijednost po tramvaju je oko 2 milijuna eura i moram reći da me veseli kao ministra i da Zagreb razvija ovakve projekte. Ovakvo potpisivanje ćemo imati i u Osijeku. Potpisali smo nabavu novih baterijskih vlakova, a potpisali smo i obnovu željezničke pruge kroz grad Zagreb čija je vrijednost oko 250 milijuna kuna", rekao je ministar prometa Oleg Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butković je poručio da žele napraviti brzu prugu prema zračnoj luci, na što je Tomašević rekao da je to "kad se dočekuje reprezentaciju na aerodromu da ne moraju autobusom."

Na pitanje o novim tramvajskim linijama, Tomašević je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"20 godina nije ni metar nove mreže nije napravljen. Razgovaralo se o Heinzelovoj, o Sarajevskoj te se nadam da će neki od tih projekata biti financirani iz EU fondova."

Cijene karata za tramvaje

Govoreći o cijeni karata, rekao je da zahvaljujući Vladinim mjerama nije došlo do znatnog poskupljenja troškova. Potvrdio je kako će Grad i dalje dodatno sufinancirati ZET da se u dogledno vrijeme zadrže postojeće cijene karata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butković je prokomentirao jučerašnji slučaj devetogodišnjaka kojem je petarda raznijela ruku.

"Pogodilo nas je, pratimo situaciju i dalje, apeliramo ljude da paze oko toga i s pirotehnikom se ne smije igrati. Vidjet ćemo na razini Vlade oko pooštravanja Zakona. Moramo napraviti sve da zaštitimo djecu", rekao je Butković pa nastavio: "Znam da ih to vuče, ja sam bio dijete i znam da je to bio najljepši dio blagdana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O novogodišnjem vatrometu

Tomašević je prokomentirao da postoje datumska ograničenja oko korištenja pirotehnike.

Što se tiče novogodišnjeg vatrometa, Tomašević je rekao: "Krenula je inicijativa od različitih udruga za prava životinja, ali mi ove godine ne možemo to više mijenjati, a za sljedeću godinu ćemo razmotriti sve druge opcije. Mislim da postoji opcija i nekog vatrometa koji stvara vizualne efekte, bez buke. Da mi i nemamo pirotehniku kao Grad, svi drugi građani bi koristili pirotehniku i ne bi se vidjela razlika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reporter RTL-a Borko Brunović upitao je Butkovića i o Vladi Bagariću, direktoru Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Butković o Vladi Bagariću

"Moram priznati da sam bio neugodno iznenađen cijelom situacijom, ovo je neugodna situacija za njega. Sljedeći tjedan je sjednica Vlade pa ćemo donijeti odgovarajuće odluke", rekao je Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik je zatim govorio o GNK Dinamu Zagreb.

"Gradski ured za opću upravu nije političko tijelo uprave, već upravno tijelo koje postupa po zakonu i sve što izdaje mora biti po zakonu. U tom smislu na sudu je taj Statut potvrđen, što god ja mislio o njemu. Dolaze različite inicijative od članova skupštine Dinama. U tom smislu mogu reći da će Gradski ured za opću upravu postupati po zakonu. Znate da sam razgovarao s predsjednikom Barišićem i delegacijom koju predvodi. Ono što mi je ključno je da se Dinamom upravlja transparentno i po zakonu", rekao je Tomašević pa dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Maksimiru: 'U tu zamku upasti neću'

"Maksimirski stadion je pitanje koje je veće od Dinama, tu imamo razgovore s Vladom, s HNS-om, s UEFA-om. Konačno je došlo vrijeme da se taj problem riješi, postoji dobra volja svih aktera, svi veslamo u istom smjeru. Vjerujem da će se situacija u Dinamu razriješiti i da to neće biti prepreka da se stadion izgradi. Apsolutno je nužno da se to razriješi i da se postupa po zakonu", rekao je Tomašević.

"Većina svih aktera zalaže se da treba novi stadion, a ne nove tribine. Ovaj Frankenstein, ulagati i raditi istu grešku, u situaciji kad se može raditi novi, moderni stadion. U tu zamku upasti neću", poručio je Tomašević na pitanje oko opcije da se postojeći stadion u Maksimiru nadogradi s dvije nove tribine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo