TKO JE NASLJEDNICA DAVORA IVE STIERA? Nova ministrica: / 'Počašćena sam imenovanjem i trudit ću se opravdati ukazano povjerenje'

Image

Nasljednica Davora Ive Stiera Marija Pejčinović Burić, prema riječima njenih suradnika, izvrsna je stručnjakinja u sektoru europskih i euroatlantskih integracija.

13.6.2017.
11:31
VOYO logo

"Počašćena sam i trudit ću se opravdati ukazano povjerenje", kratko je tek za Včernji list rekla Marija Pejčinović Burić nakon što je premijer Andrej Plenković potvrdio kako će upravo nju, dosadašnju državnu tajnicu u MVP-u, predložiti za novu ministricu vanjskih poslova.

MVEP će tako voditi žena iz sustava, čija je karijera usko vezana za Ministarstvo, ali i prije toga za pitanje vanjske politike, posebice europskog puta Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ NIJE GUBIO VRIJEME: /

Tko je žena koja će nakon Stierovog odlaska preuzeti hrvatsku diplomaciju?

Image
PLENKOVIĆ NIJE GUBIO VRIJEME: /

Tko je žena koja će nakon Stierovog odlaska preuzeti hrvatsku diplomaciju?

Prema riječima njenih bivših i sadašnjih suradnika, riječ o izvrsnoj stručnjakinji s iznimnim poznavanjem europskih i euroatlantskih integracija. U ovom je mandatu državne tajnice vodila projekt kandidature Hrvatske za preseljenje Europske agencije za lijekove iz Velike Britanije, ali i pripremala Hrvatsku za predstojeće predsjedanje Europskom unijom 2020.

Rođena je u Mostaru 1963., a diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Završila je Collège d’Europe u Brugesu i u Varšavi na kojem je stekla titulu magistrice europskih znanosti, da bi nakon zaposlenja u Končaru i Plivi, ali i angažmanu u proeuropskim pokretima 2000. došla u MVP i to na poziv tadašnjeg ministra eurointegracija Ivana Jakovčića. Ipak, sve do 2007. i ulaska u HDZ nije bila politički aktivna. Tada je za sebe rekla da je demokršćanka i da se svrstava u desni centar, te da je vjernica koja važnost polaže na obitelj i tradicionalne vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva puta joj stopirali imenovanje veleposlanicom

U njenoj imovinskoj kartici navodi se da joj suprug radi u tvrtki MCC Ekskluzivne nekretnine, da imaju stan od 121 četvorna metra, zemljišta i oranicu, ali i kredit od 80 tisuća eura.

Svo vrijeme u Ministarstvu bavila se fondovima i europskim integracijama te sudjelovala kao pregovaračica u više poglavlja. Po odlasku Kolinde Grabar-Kitarović iz Ministarstva vjerovalo se da će je ona naslijediti, no umjesto toga izlazi na izbore na listi HDZ-a i biva zastupnicom u Saboru sve do 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga radi kao savjetnica za europske politike na projektima koje financira EU u Hrvatskoj, državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Dva puta je trebala postati veleposlanicom. Jednom u Parizu kada je to stopirao Ivo Josipović te jednom u Madridu, što je navodno zaustavio Zoran Milanović, piše Večernji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo