PLENKOVIĆ NIJE GUBIO VRIJEME: / Tko je žena koja će nakon Stierovog odlaska preuzeti hrvatsku diplomaciju?

Image
12.6.2017.
19:39
VOYO logo

Buduća ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, dosadašnja državna tajnica u tom ministarstvu, u hrvatskoj je diplomaciji od 2000. godine.

Rođena 1963. u Mostaru, Pejčinović Burić diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a osam godina poslije magistrirala je europske znanosti nakon postdiplomskih studija na fakultetima u Brugesu i Varšavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1995. do 1997. bila je direktorica Europskog doma Zagreb.

U hrvatsku diplomaciju ulazi 2000. imenovanjem za pomoćnicu ministra u Ministarstvu europskih integracija koje su tada vodili prvo Ivan Jakovčić pa Neven Mimica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2005. postaje i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, koje tada vodi Kolinda Grabar-Kitarović, gdje se zadržava do 2008.

Istodobno je bila članica pregovaračke skupine za pregovore s EU-om u poglavljima 30-Vanjski odnosi, 31-Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, 34-Institucije i 35-Ostalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izborima 2008. kao članica HDZ-a izborila je mandat u Saboru i vodi izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, zatim saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, ali je i članica Odbora za europske integracije, Vanjskopolitičkog odbora, te Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Od 2013. bila je savjetnicom za europske politike na projektima koje su financirali EU, bilateralni donatori i UNDP u Hrvatskoj u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za državnu tajnicu u MVEP-u imenovana je u studenome prošle godine.

Image
NOVI POTRES U VLADI, STIER DAO OSTAVKU! /

'Tražio sam od premijera da na čelo ministarstva imenuje novu osobu...'

Image
NOVI POTRES U VLADI, STIER DAO OSTAVKU! /

'Tražio sam od premijera da na čelo ministarstva imenuje novu osobu...'

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier danas je izvijestio da je podnio ostavku na svoju dužnost koju će obavljati do izbora novog ministra. Obraćajući se novinarima u sjedištu ministarstva Stier je kazao da je velika čast predstavljati Hrvatsku u svijetu, ali da je važnije ovdje živjeti demokršćansku opciju. Rekao je i da ostaje politički tajnik HDZ-a te da će se posvetiti radu u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković potvrdio je kako će na mjesto Davora Ive Stiera, ministra vanjskih poslova koji je podnio ostavku, doći dosadašnja državna tajnica, Marija Pejčinović Burić.

Image

Premijer Andrej Plenković u Dnevniku HRT-a rekao je kako su ispunili sve što su najavljivali. Ispunio sam obećanje, dobili smo nove ministre i nastavljamo s normalnim radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Osnovni cilj bio nam je da poruku političke stabilnosti nastavimo. Cijenim političku odgovornost koju je preuzeo HNS u ovom ključnom trenutku', istaknuo je premijer Plenković.

Kazao je kako nije iznenađen ostavkom ministra Stiera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Osjetio sam da postoji odmak između onoga što radim kao premijer i onoga s čime se Stier načelno slaže. Njegova ostavka je očekivana. Nova ministrica bit će Marija Pejčinović Burić, trenutačno državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Stier će biti i dalje aktivan u Saboru. O njegovoj funkciji političkog tajnika nismo ni razgovarali, ali od njega očekujem lojalan i angažiran rad u Saboru', rekao je.

Image
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo