TKO JE KRIV ZA NESREĆU NA JAKUŠEVCU? / Usijana rasprava i međusobno predbacivanje: 'Tomašević treba podnijeti ostavku! Pet godina ste bili na vlasti!'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a stao je na stranu Lovrića, na što je Ivandić rekla da su pet godina zajedno bili na vlasti. Herman je poručio da traže ostavku svih onih koji su odgovorni za sadašnju situaciju u Zagrebu

5.12.2023.
11:29
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Novi odron na Jakuševcu u kojem su ozlijeđena trojica radnika, od kojih je jedan radnik ostao bez ruke. Traže se krivci i prebacuje odgovornost. Gradonačelnik Tomislav Tomašević zatražio je hitan sastanak s Vladom. Premijer Andrej Plenković je odgovorio da će rado pomoći Zagrebu, ali se i zapitao kako je došlo do toga da je Vlada odgovorna. HRT je u emisiji Otvoreno istražio tko je odgovoran, ima li onečišćenja i gdje će sada odvoziti smeće.

Marina Ivandić (Možemo!) rekla je kako i nakon prošlog odrona, 11. studenoga i sada, nadležne institucije utvrđuju što se doista dogodilo. Privatna firma, koja dugi niz godina vodi Jakuševac, uz pomoć projektanta, nadzora i izvođača radova treba donijeti plan sanacije. Naglasila je da su napravljena dodatna mjerenja kvalitete zraka koja nisu pokazala prekoračenja, ali je jasno da se osjeća neugodan miris, kao i u nekim drugim prigodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REAKCIJA NA OPTUŽBE /

Državi inspektorat se oglasio o odronu na Jakuševcu, donesena je važna zabrana

Image
REAKCIJA NA OPTUŽBE /

Državi inspektorat se oglasio o odronu na Jakuševcu, donesena je važna zabrana

Grad traži suradnju Vlade

"U tome nam doista treba suradnja i Vlade RH, odnosno države, budući da država svojim okvirom, i planom gospodarenja otpadom i strategijom gospodarenja otpadom, zapravo predviđa tu infrastrukturu s jedne strane. S druge strane, preko države dolazi i to europsko financiranje bez kojega je nemoguće napraviti takvu infrastrukturu", rekla je Marina Ivandić. Na pitanje je li odron od prije tri tjedna saniran, rekla je kako je u postupku dodatne analize. Naglasila je kako privatne firme upravljaju Jakuševcem te da se na tim plohama gradi od 2017. godine.

"To je jedan dugi niz godina gdje upravo privatni upravljači upravljaju gradilištem, jer je to gradilište, i sukladno tome treba utvrditi odgovornost svih tamo nadležnih, pa vidjeti i je li Grad u nekom dijelu pogriješio", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Kolarić (SDP) fokusirao se na sigurnost radnika te kazao da se mora učiniti sve kako se ne bi dogodio i treći odron te kako nitko više ne bi stradao. Na drugom mjestu je istaknuo zdravlje i sigurnost građana.

"Ovaj smrad ne ugrožava zdravlje, ugrožava kvalitetu života", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnji bliski suradnik pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Ivica Lovrić, rekao je da mu je žao što u emisiju nije došao aktualni gradonačelnik, iako je Tomašević gostovao u HRT-ovom Dnevniku. Lovrić kaže kako je Tomašević primijetio neke protuzakonite i nestručne metode zbrinjavanja otpada na Jakuševcu.

'Tomašević treba podnijeti ostavku'

"Na jakuševečko brdo odvaja se tisuće tona biootpada i tisuće tona mljevenog glomaznog otpada. Znači, umjesto da se mljeveni glomazni otpad usitni pa da se možda koristi kao pogonsko gorivo u nekoj cementari, kako se to inače radi u razvijenom svijetu, on ga usitnjava u prašinu i znamo da ta prašina i taj biootpad kao takav ne može tvoriti brdo", kaže Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je Tomašević trebao podnijeti ostavku te da se problem neće riješiti dok je on na čelu grada. Lovrić kaže da su upozoravali Državni inspektorat koji nije proveo sve zakonske radnje koje je dužan i ovlašten poduzeti.

Ivandić je na to dodala kako biootpada na Jakuševcu nikada nije bilo manje jer su drastično povećali razdvajanje biootpada. Mislav Herman (HDZ) tvrdi kako ga ima i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biootpada na Jakuševcu, nažalost, ima zato što gradonačelnik ne želi konzumirati ugovore koje ima s privatnim oporabiteljima otpada u Zagrebu. Kao rješenje za zbrinjavanje biootpada u Zagrebu on nalazi malu kompostanu koja je dostatna samo za potrebe Zrinjevca", rekao je Herman i dodao kako se vrlo brzo dogodi da kapaciteti premaše potrebe, a onda se biootpad odlaže tamo gdje ne bi smjelo, a to je Jakuševac.

Ni 's' od sanacije

"Biootpad u svome sastavu ima otprilike 80 posto vode i jasno vam je da, kad se pomiješa s miješanim komunalnim otpadom, narušava njegovu strukturu i zbog toga dolazi do odrona", rekao je i naglasio kako je sanacija obećana do kraja godine, a od sanacije nismo vidjeli ni "s".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Herman kaže kako nisu za Resnik kao lokaciju za zbrinjavanje otpada što gradska uprava smatra najboljom. Naglasio je kako je odgovornost za zbrinjavanje otpada na razini lokalne samouprave te da je država Gradu do sada osigurala 26 milijuna eura.

Država itekako pomaže, ali Grad Zagreb sa svoje strane jednostavno zbog neznanja i nesposobnosti ne čini, nažalost, ništa, dodao je Herman. Rekao je da nije problem samo ono što s Jakuševca ide u zrak, već i ono što ide u zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pod broj jedan, postoji realna opasnost od eksplozije, koja je vrlo vjerojatno danas i nastupila, i pod broj dva, postoji realna opasnost od oštećenja zaštitnih folija koje se nalaze u podnožju samoga postrojenja i prodora različitih štetnih tvari u vode, odnosno vodu koju pijemo i vi i ja", rekao je Herman.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a stao je na stranu Lovrića, na što je Ivandić rekla da su pet godina zajedno bili na vlasti. Herman je među ostalim poručio da traže ostavku svih onih koji su odgovorni za sadašnju situaciju u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Bandić govorio da će se spaliti na njemu, Tomašević zabijao zastavu na vrh brda, ali odlagalište je i dalje tu

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo