'AFERa TULIPAN' / Tko je Hrvoje Vojković? Sljedbenik Sai Babe, Milanoviću prodao stan, a Pavelićeva unuka mu dala intervju

Image
Foto: Željko Hladika/Pixsell

U posao je ušao s Tuđmanovim unukom, a kasnije je u Račanovoj vladi bio čelnik Fonda za privatizaciju. Nekad bliski prijatelj Darinko Kosor nazivao ga je 'materijalnim Budom', a stranice žutih žurnala su pratile njegov plejbojevski život

29.2.2024.
13:20
Željko Hladika/Pixsell
VOYO logo

Gotovo bizarno zvuči da su bivšeg ministra u četvrtak uhitili zbog sumnje da je dvije godine muljao sa subvencijama za sadnju tulipana i da je zbog toga na meti EPPO-a, no Hrvoje Vojković odavno je privlačio kroz medijski prostor intrigantnim detaljima iz svog života, od toga da je bio sljedbenik Sai Babe do toga da je napravio intervju s kćeri Poglavnika NDH Mirjanom Pavelić.

Za njega se saznalo kad je još 1990. godine počeo uspon s poslovnim partnerom Dejanom Košutićem, unukom prvog predsjednika Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezala ih je tvrtka Rubikom koja se bavila marketingom i financijskim inženjeringom. Ovaj diplomirani pravnik rođen u Zagrebu uređivao je i list Hrvatski Rubikon kojem su bili skloni desničari - možda zato i ne čudi da se proslavio intervjuom s kćeri Poglavnika NDH Mirjanom Pavelić.

Još od 1989. bio je član stranke HSLS koja je za vrijeme Tuđmana bila dio glasne oporbe, da bi potom ušli u Vladu Ivice Račana. Tada se Vojković probija se na čelo Hrvatskog fonda za privatizaciju koji je vodio dvije godine. S te pozicije zasjeo je nakratko u fotelju ministra gospodarstva, i navodno je izazivao opće zgražanje jer se budio, ne po budilici, nego kad biološki sat hoće. Zato je teško bilo zakazati i bilo kakav sastanak, no administracija je po putu našla svoj način rada s njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'AFERa TULIPAN' /

Tko je Hrvoje Vojković? Sljedbenik Sai Babe, Milanoviću prodao stan, a Pavelićeva unuka mu dala intervju

Image
'AFERa TULIPAN' /

Tko je Hrvoje Vojković? Sljedbenik Sai Babe, Milanoviću prodao stan, a Pavelićeva unuka mu dala intervju

Ministar je bio svega pet mjeseci. Nakon što je ljevica izgubila izbore, nakratko odlazi iz politike te postaje predsjednik Uprave izdavačke kuće Profil. Spretno prolazeći kroz poslovni svijet, iz Profila je lansiran na čelno mjesto Croatia osiguranja i provlačile su se teze da je to mogao zahvaliti dogovoru s premijerom Ivom Sanaderom. Takve optužbe je uvijek odbacivao. Za vrijeme njegova mandata broj zaposlenih u Croatia osiguranju je bujao.

Prodao stan Zoranu Milanoviću

No čini se kako je Vojković spretno pokušavao balansirati sa svim političkim opcijama pa je zanimljivost iz njegova života i ta što je sadašnji predsjednik Zoran Milanović od njega kupio stan u Krajiškoj ulici. Milanović je nekretninu kupio kreditom od 290 tisuća eura i riječ je o stanu od 127 kvadrata, a u medijima se problematiziralo što je Milanović dobio kredit po povlaštenim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No i njegov privatni život bio je pod lupom javnosti jer ga je supruga optuživala za fizičko i psihičko zlostavljanje. Nakon bračnog brodoloma, krstario je Jadranom, volio je društvo mladih manekenki i ekonomistica, showbizz stranice žurnala su ga obožavale.

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Na njega se bacala sumnja i o bespravnoj gradnji vikendice na području Parka prirode Žumberak, a n akon sukoba s čelnikom HSLS-a Darinkom Kosorom, koji ga je prozvao da svijet "gleda isključivo materijalno" pa ga je nazvao i "materijalnim Budom" i plejbojem, napušta tu stranku. Uskoro je smijenjen i s čela Croatia osiguranja. No i tu je dignuo prašinu i to tužbom jer nije dobio otpremninu za koju je smatrao da ju je zaslužio. Godine 2012. nagodbom s Croatia osiguranjem dobio je bruto iznos otpremnine od 7,5 milijuna kuna ili oko četiri milijuna kuna neto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegove daljnje poslovne rošade i dalje su plijenile pažnju, tako je nakon Croatia osiguranja spominjan kao broker osiguranja. Bio je glavni posrednik dioničkog društva Gras Savoye Croatia za posredovanja u osiguranju i reosiguranju kojeg je Ministarstvo zdravstva na čelu s ministar Sinišom Vargom angažiralo za usluge u posredovanju u osiguranju. Posao je dobiven bez javnog natječaja pa se postavljala sumnja u pogodovanju.

Uz njega se veže i niz nekretnina, pa je tako 2019-te godine prodavao stan u središtu Zagreba za 1,7 milijuna eura. U oglasu se tvrdilo da je riječ o dvoetažnom stanu koji se prostire na 486 kvadrata, s deset soba, wellnes zonom, hidromasažnim bazenom, saunom... Taj oglas nudio je mogućnost prodaje kompletne zgrade od 918,26 metara četvornih po cijeni od 3,3 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Misteriozno potonuće koča i isplata osiguranja'

Zanimljivost iz njegove povijesti je i potonuće dvije brodice kraj Komiže koje su bile u vlasništvu tvrtke u kojoj je upravo on bio suvlasnik. Slučajno ili ne, naplatio se od osiguranja, a koče su potonule nakon havarije bez svjedoka, a sumnja se stvorila jer nitko nije bio poslao SOS signal.

Neko vrijeme bio je i sljedbenik Sai Babe, s njim se i susreo dok je ovaj guru bio na samrti. "Iako sam uvijek živio intenzivan svjetovni život, u nutrini sam oduvijek tragao za odgovorima na neka fundamentalna pitanja koja si ponekad svatko od nas postavlja. Pitanja tko sam, što sam, kamo idem, koji je smisao života, što je smrt, postoji li viša stvarnost, duboko u meni tražila su odgovore", otkrio je svoje duhovne tajne svojedobno Vojković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Klun/Pixsell
Image
Foto: Luka Klun/Pixsell

Obilazio je na magarcu indijska svetiša, putovao Azijom u potrazi za duhovnom spoznajom, u egipatskoj pustinji obilazio stoljetne kršćanske samostane.

POGLEDAJTE VIDEO Odvjetnik o curenju VAR snimki: 'Stvari koje se ne smiju događati u civilnoj zemlji'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo