SVAĐA NA SABORSKOM ODBORU: / SDP-ovka pet puta rekla HDZ-ovcu da laže! Hasanbegović izjurio van i zalupio vratima

Image

Velikom svađom započelo je zasjedanje saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu nakon što predsjednik odbora nije na dnevni red uvrstio raspravu o državnom tajniku Matku Glunčiću.

15.12.2016.
9:22
VOYO logo

U Hrvatskom saboru danas su se prvi primili posla članovi Odbora za obrazovanje koji danas održavaju svoju posljednju sjednicu ove godine. Član Odbora, SDP-ov Bojan Glavašević, javlja kako je presjednik Odbora, Andro Krstulović Opara iz redova HDZ-a, odbio na dnevni red uvrstiti raspravu o Matku Glunčiću, državnom tajniku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, iako je to trećina članova Odbora tražila. Glavašević tvrdi kako je Krstulović Opara tako prekršio poslovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ostali tweetovi sa sjednice dotičnog Odbora pokazuju da je riječ o priličnom kaosu na današnjoj sjednici.

Potpredsjednica Odbora, Sabina Glasovac, prozvala je, navodno, Krstulovića Oparu da laže. On je uzvratio rekavši da ima većinu u Odboru, što je , javlja Glavašević, upitno zbog odlaska nekoliko HDZ-ovih članova Odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovci, su, naime, kritizirali HDZ i predsjednika ovog odbora da bje��e od rasprave i diskriminatorne izjave državnog tajnika te da bježe od osude takvog ponašanja. Ponovili su kako se sjednica Odbora ne vodi sukladno poslovniku te da su o tome dužni obavijestiti predsjednika Sabora. Potom su tražili prekid sjednice do sljedećeg tjedna kad će se raspravljati o ovoj točki dnevnog reda. Opara Krstulovič tada je poručio kako je on oporbi ponudio kolegijalan odnos, ali da su oni to odbili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Lažete! Javno lažete!', rekla je Glasovac Krstuloviću. 'Možete li to još jednom glasnije kazati!, upitao ju je Krstulović. 'Mogu. Lažete', ponovila je. Opara Krstulović poručio joj je kako takvo što više govori o njoj te da oporba nije zainteresirana za raspravu nego za show. Glasovac mu je potom i peti put rekla da laže, a uskoro i šesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Branimir Bunjac iz Živog zida također je prozvao šefa odbora zbog odbijanja da se na Odboru za znanost raspravlja o izjavama državnog tajnika, javlja N1.

Image

Bojan Glavašević tvrdi da je HDZ izgubio većinu na odboru jer je kolega Goran Dodig napustio sjednicu, a u dvorani više nije ni bivši ministar Zlatko Hasanbegović koji je izjurio van.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolega Hasanbegović izjurio s Odbora uz tresak vrata. Moguće nenamjeran. Njegov amandman je prvi na redu za raspravu na plenumu", napisao je Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Matko Glunčić, izazvao je pregršt kritika, pa i poziva za smjenom, zbog svojih komentara na rezultate hrvatskih učenika u okviru PISA istraživanja. Glunčić je tada izjavio kako su u istraživanje ušla i djeca s posebnim potrebama te nacionalne manjine.

Naknadno se ispostavilo kako to nije istina, što su potvrdili i provoditelji samog istraživanja na razini Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DRŽAVNI TAJNIK O LOŠIM REZULTATIMA HRVATSKIH UČENIKA: ‘U statistiku su ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine’

ODGOVOR NA SKANDALOZNU IZJAVU DRŽAVNOG TAJNIKA: ‘Manjine i djeca iz posebnog programa nisu ni sudjelovala u istraživanju’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo