gdje je bio '91? / Svi digli glas za Krstičevića, pa čak i Milanović: 'On je ratni heroj, ostavite čovjeka na miru'

Nacional je objavio dokumente sigurnosnih službi u kojima jedan svjedok navodi da je HDZ-ov Krstičević u rujnu '91. još bio u JNA

23.8.2016.
19:30
VOYO logo

Gdje je Damir Krstičević bio u rujnu 91.? Tu je temu o prvom na listi HDZ-a u X. izbornoj jedinici otvorio Nacional, objavom dokumenata koji, kako tvrde, dolaze od desno orijentiranih umirovljenih generala. Kojih, ne preciziraju. U njima neimenovani svjedok tvrdi da je Krstičević još u rujnu '91. bio u uniformi JNA oko Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije istina, to je laž, to znaju moji dečki iz 4. gardijska brigade. Jer ako sam bio oko Vukovara, ne bih mogao biti u isto vrijeme u toj brigadi", kaže Krstičević.

Kasniji najmlađi general, zapovjednik 4. gardijske brigade, je u ljeto 91., prema istom izvoru, zastupao tvrdu jugoslavensku liniju i Tuđmanovu politiku zvao ustaškom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je to točno, pa ne bi mene general Gotovina predložio da budem zapovjednik 4. gardijske brigade. Prema tome, ja se želim boriti za istinu, ja ću tužiti tu redakciju", poručuje Krstičević.

Za bivšeg mu nadređenog, generala Antu Gotovinu, tužno je da se o Krstičeviću tako nešto uopće spominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti si svoju odanost dokazao u presudnim godinama. Tvoj put od vojnika do ratnog zapovjednika jedne od njslavnijih postrojbi Hrvatske vojske, 4. gardijske brigade, bio je čestit i uzoran... Živimo uspravno s vjerom u bolje sutra", poručio mu je Gotovina u svojoj poruci podrške.

A i drugi predstavnici branitelja sve vide kao još jedan pokušaj da ih se podijeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šta ćemo obezvrijediti gospodina Krstičevića zato što je bio pripadnik JNA? Idemo pogledat kad je došao, da se časno borio i sve... Nemojmo bacati kockice da se mi branitelji gledamo tko je veći branitelj. Pa mi smo toliko izrasli da ne napadmo ni one koji nisu bili u Domovinskom ratu", poručuje predsjednik Udruge Specijalne policije Josip Klemm.

Povjesničar Ivo Lučić podsjeća na Krstičevićev besprijekoran ratni put. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je bio zamjenik načelnika Glavnog stožera, završio najvišu vojnu školu u SAD-u. Ne bi mogao sve to biti da je imao problematičnu prošlost. Što tvrde V.M.L. i tako dalje, to su obična podmetanja", kaže Lučić. 

Na strani Krstičevića je čak i glavni politički suparnik Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Damir Krstičević je tad bio u JNA, znam da je bio kod Tovarnika, ali kasnije je prešao u HV i on je ratni heroj. Dakle, ne bih glasao za njega da sam u Dalmaciji, ali neću ga pljuvati na ovaj način. To je ćorav posao, ostavite čovjeka na miru", poručio je Milanović.

No, u izbornoj kampanji, kako se čini, neki odlučuju ne birati sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo