SUSTAV SE URUŠAVA: / Liječnica se vratila iz mirovine nakon dva dana da joj pacijenti ne ostanu bez skrbi

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Sanjin Strukić
2.1.2017.
8:37
PIXSELL/Ilustracija, Sanjin Strukić
VOYO logo

O tome najbolje govori primjer dr. Željke Perić, obiteljske liječnice iz Zdenaca pored Orahovice. Ta je 61-godišnja liječnica obiteljske medicine, kako je sama kazala za 24 sata, prije šest godina odlučila otići u prijevremenu mirovinu za koju je ispunjavala uvjete. "No bila sam u mirovini ‘čak’ dva dana i vratila se natrag da moji pacijenti ne ostanu bez jedinog liječnika kojeg imaju", kazala je.

Vratila se iz mirovine zbog svojih 1500 pacijenata

U svojoj ordinaciji u Zdencima ona skrbi o 1500 pacijenata, mahom starijih, a time i bolesnijijih ljudi koji ovise samo o njoj. Na pitanje što bi bilo s njima da se nije ekspresno vratila iz mirovine, ona sliježe ramenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam ni sama. Rješenje nitko nije našao. Željela sam prije šest godina u mirovinu ne samo zato što sam ispunjavala uvjete nego i zato što nisam nikad mogla ni na bolovanje ni na godišnji. Zamjene je bilo nemoguće pronaći i tako sam živjela godinama. Za tri godine sigurno idem u punu mirovinu i ne znam što će biti s mojim pacijentima", kaže.

Udruge liječnika primarne zdravstvene zaštite (PZZ) upozoravaju da Ministarstvo zdravstva ne raspisuje dovoljno specijalizacija iz obiteljske medicine, a liječnici su većinom nezainteresirani za rad u PZZ-u ne želeći nositi veliki teret preopterećenosti i administracije, a pritom biti na stalnom udaru HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO ĆE LIJEČITI HRVATE? /

Samo ove godine iselilo je nekoliko desetaka liječnika, vani im nude masne plaće

Image
TKO ĆE LIJEČITI HRVATE? /

Samo ove godine iselilo je nekoliko desetaka liječnika, vani im nude masne plaće

Image

Upola manje obiteljskih liječnika od prosjeka EU-a

U Hrvatskoj nedostaje čak četvrtina potrebnih liječnika obiteljske medicine kojih je trenutačno 2300, a prosjek godina im je 55.

"Imamo dvostruko manji broj obiteljskih liječnika na 100.000 stanovnika nego što to ima EU. Ovdje liječnici bježe od stalnog pritiska sustava i malo ih ciljano bira obiteljsku medicinu. Posljednji je trenutak da se napravi strategija za spas PZZ-a jer ako odgovorni to ne učine sad, obiteljska medicina će se nepovratno urušiti", kazao je za 24 sata dr. Zoran Maravić, obiteljski liječnik i dopredsjednik Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku pri Hrvatskom liječničkom zboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo