'SUSTAV SE POTPUNO URUŠIO': / Za četiri godine falit će najmanje 800 liječnika, velik broj ljudi ostaje bez zdravstvene skrbi

Image
Foto: Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL
6.12.2016.
7:50
Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

Liječnici obiteljske medicine kažu kako će već za četiri godine nedostajati najmanje 800 liječnika i upozoravaju ministra zdravstva kako se sustav potpuno urušava.

Šest udruga koje okupljaju liječnike obiteljske medicine postiglo je konsenzus i u ponedjeljak zatražilo od ministra zdravstva Milana Kujundžića zaustavljanje urušavanja obiteljske medicine i otvaranje dijaloga o ključnim pitanjima struke, poput odnosa između liječnika koncesionara i domova zdravlja, načina financiranja obiteljske medicine i problema nedostatka liječnika.

Obiteljski liječnici traže izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i ukidanje odredbe prema kojoj 30 posto liječnika primarne zaštite mora biti zaposleno pri domovima zdravlja, te da se odlazak u koncesiju omogući svima koji to žele i ispunjavaju uvjete, prenosi Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Traže od nas da obavimo 80 posto posla'

Drže kako nositelj djelatnosti treba biti isključivo liječnik specijalist, pa smatraju da bi 200 liječnika, čije je zapošljavanje u obiteljskoj medicini najavio Kujundžić, prvo trebalo završiti specijalizaciju iz obiteljske medicine.

“Na obiteljsku medicinu godišnje odlaze dvije milijarde kuna, odnosno osam posto od 22 milijarde kuna zdravstvenog novca, a istodobno se od nas očekuje da obavimo 80 posto posla”, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Koordinacije obiteljske medicine Vikica Krolo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dežurat ćemo, ali dajte barem osnovne uvjete

Doktori obiteljske medicine u svojim zaključcima upućenim ministru navode da su spremni obavljati dežurstva vikendom i blagdanima, ako im se u ordinacijama osiguraju minimalni tehnički uvjeti, ali traže da se u financiranje primarne zaštite uključi i lokalna samouprava.

Predstavnici udruga ukazuju na dugogodišnju kadrovsku devastaciju obiteljske medicine u kojoj danas radi 2300 liječnika prosječne dobi od 55 godina. Zbog toga traže sustavno raspisivanje specijalizacija iz obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se nadoknadio manjak specijalista, Hrvatska bi svake godine trebala obrazovati 100 novih specijalista obiteljske medicine, no ove se godine očekuje da će ih biti dvadesetak , kaže Biserka Bergman Marković iz Društva nastavnika opće/obiteljske medicine.

“S obzirom na to da će u iduće četiri godine 30 posto liječnika ostvariti uvjete za mirovinu, pojavit će se nedostatak od 800 liječnika”, kazao je Galibedin Galijašević iz udruge Organizacija i ekonomika medicinskih struka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustav primarne zaštite počeo se urušavati. To nije vidljivo u urbanim sredinama ali, primjerice u Slavoniji, stanje je alarmantno. Ako se nešto ne promijeni, veliki broj stanovnika ostat će bez mogućnosti ostvarenja ustavnog prava na zdravlje", upozorio je dopredsjednik Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo