duhovi prošlosti / Sukob oko parkinga ili neraščišćeni računi: 'Sliško Petrača smatra odgovornim za ubojstva oca i strica'

'Sliško mlađi ove je subote Hrvoju Petraču htio poslati poruku'

15.10.2019.
7:10
VOYO logo

"Čitavo ovo suđenje je bilo farsa, uopće ništa nije dokazano. Ovo je katastrofa!"

Ovim je riječima prije gotovo 13 godina Hrvoje Petrač komentirao presudu kojom je osuđen na šest godina zatvora zbog organiziranja otmice sina bivšega generala Vladimira Zagorca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otad se Hrvoja Petrača u javnosti nije moglo čuti, gotovo ni vidjeti, osim na ovih nekoliko fotogafija kako se opušta na svojoj jahti na Paklinskim otocima. Sve do subotnje večeri kad ga je pred hotelom Esplanade pretukao Vjeko Sliško. Jutarnji piše kako je Sliško prišao Petraču, unio mu se u lice i rekao mu. 

"Zapamti ovo lice, rekao sam ti, zapamti ovo lice. Ja sam Vjeko Sliško. Ubit ću te!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrač je, piše list, Sliška prvi udario u glavu, na što je puno mlađi Sliško silovito uzvratio i Petrača ostavio s potresom mozga, natučenim rebrima i slomljenom nogom. Sliško se jutros sam javio policiji i rekao da se sukob dogodio - zbog parkinga. 

"Nemam veze s Vjekom Sliškom"

"Ovdje se radi o jednom izoliranom slučaju koji nema nikakav uvod, nikakvu svoju povijest. Dakle, radi se o jednom incidentu koji nema nikakvo duboko značenje", kaže odvjetnik Vjeka Sliška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dublje bi se značenje moglo naći, zna li se da je 29-godišnji Vjeko Sliško sin Marka Sliška, ubijenog 2001. i nećak jedne od najpoznatijih žrtava mafijaških obračuna u povijesti Hrvatske. 

U ožujku 2001. hicem u glavu ubijen je, kako su ga tada zvali, ''kralj poker automata'' Vjeko Sliško. Sve se dogodilo usred bijela dana, pred očima šokiranih prolaznika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti 50 metara dalje, nekoliko minuta kasnije, izvršitelja atentata, belgijskog plaćenika Jamesa Cappiaua ubio je Sliškov tjelohranitelj. Kasnije su osuđena još dvojica supomagača, međutim naručitelji atentata na Vjeku Sliška nikada nisu otkriveni. 

Kao naručitelja ubojstva neki su svjedoci spominjali Hrvoja Petrača - no to nikad nije dokazano, niti se protiv njega za to vodio postupak. I on sam je tvrdio da sa Sliškom nema ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam veze s Vjekom Sliškom. On je meni bio manje od poznanika. Očito je mislio da sam mu ja protivnik, što je bespredmetno. Mi nismo imali ništa zajedničkog – ni privatno, ni poslovno, dakle bez ikakvih dodirnih točaka i eventualnih razloga za sukob."

Jedan od autora knjige o hrvatskoj mafiji smatra da je Sliško mlađi Petraču ove subote htio poslati poruku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to slučajan susret dvojice anonimaca, oni su aspolutno poznati. Pogotovo, iz razloga što Vjeko na svom tijelu ima tetovaže ubijenog strica i ubijenog oca. U sebi najvjerojatnije vuče neku nit buduće osvete prema onom tko mu je pobio one iz kruga najuže obitelji", govori novinar 24sata i suautor knjige "Hrvatska mafija" Hajrudin Merdanović.

Kako će se dalje razvijati odnos Sliško-Petrač?

Image

Hrvoje Petrač teško ozlijeđen u centru Zagreba: Ima potres mozga i slomljene su mu obje noge

Image

Hrvoje Petrač teško ozlijeđen u centru Zagreba: Ima potres mozga i slomljene su mu obje noge

O zagrebačkoj mafiji mnogo se pisalo i u Nacionalu, čiji glavni urednik također smatra da je subotnji incident pred Esplanadom motiviran frustracijama Sliška prema Petraču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kojeg on evidentno smatra odgovornim za ubojstva svoga oca i strica. To je ono što se može legitimno naslućivati i vrlo ozbiljno sumnjati. Ne vidim nekog drugog razloga, a sve ovo što se pojavljuje kroz usta njegova odvjetnika su teatralna banaliziranja te situacije", jasno će glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić

Za Sliška mlađeg se posljednji put čulo 2014., kada je iz kalašnjikova pucao po staklu noćnog kluba na Radničkoj cesti. Petrač je pak trgovao oružjem, bavio se bankarskim poslovima, imao kafiće i restoran, ali najviše ga se pamti po osudi za otmicu Zagorčeva sina i višegodišnjem bijegu koji je završio prijetnjom tadašnjem premijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim puno, puno sreće Smradaneru u njegovom političkom samoubojstvu", poručio je 1. rujna 2005. Petrač.

Inače, otkako je kralj kocke Zlatko Bagarić ubijen '98., u idućih su petnaest godina u ratu hrvatskog podzemlja izvedena čak 42 atentata. I za većinu se do danas ne zna počinitelj, a kamoli naručitelj. Ali situacija se u posljednjih 10-ak godina - primirila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da su se primirili jer su zaradili ogroman novac. Taj novac im je na neki način legaliziran i oni su postali iznimno imućni i poznati poduzetnici, cijenjeni u društvu. Samim time, njih nema. Eventualno svako toliko odjekne da se nešto dogodilo, a to znači da, ono što kažu, vrag nikad ne spava. Negdje nešto tinja", kaže Merdanović. 

"Različito je bilo to što su pojedinci iz tog miljea bili itekako društveno i politički utjecajni, navezani s brojnim moćnim pojedincima iz tadašnjih elita, ponajprije HDZ-a i njegova desnog krila. Danas je ta situacija drugačija, kriminalne grupe su kriminalne grupe", dodaje Jelinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako će se dalje razvijati odnos Sliško-Petrač, bit će jasnije već u utorak kada ćemo doznati ide li Vjeko Sliško u istražni zatvor ili na slobodu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo