SUKOB KUPAČA I KONCESIONARA NA PLAŽI U CRIKVENICI: / 'Svake godine ih je sve više, prijete ljudima s malom djecom, bacaju ručnike...'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Plaže, koje su javni prostor, država, odnosno lokalna uprava, ima pravo dati u koncesiju.

20.7.2017.
8:04
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

'Osnovna razlika između koncesije i koncesijskog odobrenja je što se koncesije daju za površinu na kojoj se obavljaju djelatnosti od strane koncesionara sukladno ugovorenim pravilima, a koncesijska odobrenja se daju samo za djelatnosti, bez obveza vezano uz područje u smislu održavanja, uređenja, izgradnje i slično', objasnila je pročelnica Odjela za pomorsko dobro, promet i veze primorsko-goranske županije, Nada Milošević dodajući da se u svakom slučaju radi o javnoj upotrebi pomorskog dobra, piše Novi list.

Objašnjava da, kada je riječ o koncesiji, koncesionar ima pravo postaviti sredstva za obavljanje djelatnosti na plaži kako je to predviđeno idejnim rješenjem ili idejnim projektom. Gradonačelnici ili načelnici koji donose godišnje planove upravljanja na nivou grada/općine, mogu propisati da se ležaljke ili drugi objekti koji se iznajmljuju ne mogu postavljati prije nego što kupac plati uslugu, recimo ležaljku, ali tu se postavlja pitanje gdje će nositelj odobrenja postaviti ležaljku ako u to vrijeme nema mjesta na plaži već je sve zauzeto ručnicima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OMILJENO KUPALIŠTE NA LOŠINJU ZATVORENO ZBOG KONCESIJE OD 5000 KN: /

'Prave nas budalama'

Image
OMILJENO KUPALIŠTE NA LOŠINJU ZATVORENO ZBOG KONCESIJE OD 5000 KN: /

'Prave nas budalama'

Tko odobrava koncesije?

Za dodjelu koncesije ovlaštena je Županija putem Županijske skupštine koja donosi odluku o davanju koncesije. Koncesijska odobrenja daju Vijeća za koncesijska odobrenja na način da temeljem Plana za upravljanje pomorskim dobrom za pojedinu godinu, a koji donosi načelnik/gradonačelnik, daju odobrenja po principu 'prvi u vremenu' odnosno po vremenskom redoslijedu podnijetih prijava računajući od dana stupanja na snagu označenog Plana.

'Odobrenja su početno bila zamišljena kao prijelazno rješenje, ali su na neki način postala pravilo', objašnjava pročelnica Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borbe svakog ljeta

U pravilu sukobi eskaliraju kad se tema eksploatira u medijima. Koncesionari tvrde da problema na plažama s obiljem prostora nema, a do ekscesa dolazi na plažama koje oduvijek koristi domicilno stanovništvo i vikendaši.

'Došla je gospođa, pomaknula ležaljke i stavila svoj ručnik. Upozorio sam ih da to ne mogu raditi, da se premjeste na drugi dio plaže. Počela je protestirati i prijetiti. Tražila je da joj pokažem ploču gdje piše da imam koncesiju. Kad sam to pokazao, tražila je papire. Kad sam pokazao papire, šutnula je ležaljku i prijetila odvjetnikom', kazao je koncesionar iz Novog Vinodolskog te dodao kako je uložio mnogo novca te kako mu je cilj zaraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ka��e kako nije on odlučio da će određena plaža ići u koncesiju već se javio na natječaj.

'Radi se o stotinama tisuća kuna. I normalno je da želim zaraditi. Nisam ja odlučio da plaža ide u koncesiju, ja sam se samo javio. Živim od plaže', kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kupači imaju sasvim drukčiju priču.

'Prijete ljudima s djecom koja dođu na plažu, bacaju ručnike. Godinama se kupamo na plaži, a sad nas tjeraju u kut, na najgori dio plaže. Osim toga, svake godine je sve više suncobrana i ležaljki. Kontrolira li to netko uopće? I pitanje je gdje će se običan svijet kupati. Plaže i more ostat će rezervirani za bogate', tuže se kupači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo