SUKOB INTERESA: / Povjerenstvo bi moglo ispitati Milanovića prije izbora, a nisu daleko ni Butković i Juretić

Image
Foto: Pixsell, Željko Lukunić
24.7.2016.
8:28
Pixsell, Željko Lukunić
VOYO logo

Zbog Milanovićevog mogućeg sukoba interesa u aferi koja se pojavila proteklog tjedna izvjesno je da će, nakon Tomislava Karamarka, šef SDP-a biti dosad najkrupnija riba "u vrši" Povjerenstva.

Povjerenstvo će vrlo vjerojatno zatražiti od državnih tijela dokumentaciju u slučaju bivšeg premijera Milanovića, ali će potvrdu toga "moći dati tek nakon što svi članovi Povjerenstva odrade radni sastanak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN ŠEFA SDP-a: /

'Milanović je tražio da njegovom prijatelju isplaćujem tisuće kuna mjesečno'

Image
TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN ŠEFA SDP-a: /

'Milanović je tražio da njegovom prijatelju isplaćujem tisuće kuna mjesečno'

"Povjerenstvo može pokrenuti postupak iz svoje nadležnosti i po službenoj dužnosti odnosno onda kada raspolaže sa saznanjima o mogućem sukobu interesa", pojasnila je njegova šefica Dalija Orešković.

"Takva saznanja ne proizlaze iz do sada objavljenih podataka u medijima. No, objavljene informacije iz kojih proizlazi da je poslovni subjekt u vlasništvu osobe s kojom se Zoran Milanović privatno druži, za vrijeme njegova mandata kao predsjednika Vlade stupao u poslovne odnose s Uredom predsjednika Vlade i pojedinim ministarstvima, mogu predstavljati povod da Povjerenstvo u okviru svojih ovlasti i djelokruga rada, provjeri je li u postupanju Milanovića u obnašanju dužnosti predsjednika Vlade došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su odluke zajedničke

Dodaje da je Povjerenstvo kolektivno tijelo. Ista načela i vrijednosti koje obvezuju na zajedničko donošenje odluka na javnim sjednicama, utkani su u sve radne procese.

"To znači da se o svemu razgovara i raspravlja, u pravilu na radnim i stručnim sastancima, bilo između članova Povjerenstva, bilo na razini stručne službe. Na takvim sastancima raspravlja se i donosi odluka i o 'otvaranju' predmeta po službenoj dužnosti povodom određenih objava u medijima. Takav pristup u radu jača suradnju i uzajamno uvažavanje", kaže Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je sam tražio pokretanje postupka

Povjerenstvo mjerodavnu odluku, bilo o pokretanju ili o nepokretanju postupka, donosi na javnoj sjednici, ali tek nakon što se od nadležnih državnih tijela prikupe potrebni podaci i dokumentacija

"S obzirom na vrijeme koje je obično potrebno za pripremu pojedinog predmeta, nije realno očekivati da će se takve odluke donositi prije rujna, odnosno prije izbora. No, to ne znači da u potpunosti negiram i takvu mogućnost", kaže Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na eventualne prigovore da u slučaju Milanovića Povjerenstvo nije tako ažurno kao u slučaju bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, odnosno da čeka protok parlamentarnih izbora, Orešković kaže na to može regirati samo činjenicama.

Jasno je što piše u zakonu

"Postupak protiv Tomislava Karamarka pokrenut je, između ostalog, i povodom njegovog osobnog zahtjeva, kojim je kao dužnosnik od Povjerenstva zatražio da se detaljno ispita, nalazi li se povodom okolnosti o kojima se pisalo u medijima u situaciji sukoba interesa", podsjeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedina situacija u kojoj je Povjerenstvo po Zakonu dužno pokrenuti postupak, jest kada to dužnosnik osobno zahtijeva. U svim ostalim slučajevima, pa tako i povodom podnesenih prijava, Povjerenstvo može ali i ne mora pokrenuti postupak. Tijekom postupka, predstavnici pojedinih državnih institucija, pozivali su se na to da čekaju konačnu odluku Povjerenstva u tom predmetu", kaže.

Za Butkovića i Juretić se čekaju dokumenti

"Povjerenstvo ne može biti odgovorno za trenutak u kojem su se u medijima pojavile informacije zbog kojih je prozvan Zoran Milanović. Te informacije mogle su biti objavljene i ranije, pa bismo i mi imali više vremena. Podsjetit ću da je Povjerenstvo na upite novinara potvrdilo da će se baviti i nekim drugim slučajevima koji su se u proteklih nekoliko mjeseci povezivali s nadležnošću Povjerenstva, primjerice Olega Butkovića i Bernardice Juretić. U tim slučajevima Povjerenstvo je već prikupilo određenu dokumentaciju, no predmeti još uvijek nisu spremni za javnu sjednicu, jer nešto od potrebnih dokaza nije pristiglo u spis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti u spomenutim predmetima, iako su "otvoreni" puno ranije, nije realno očekivati da će se odluka o pokretanju ili o nepokretanju postupka protiv navedenih dužnosnika donositi prije rujna. Osobno smatram da bi trebalo izbjegavati rješavanje ovakvih predmeta neposredno prije izbora jer mogu ostaviti dojam instrumentaliziranja rada nezavisnih institucija", rekla je Orešković.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo