'Mnogi neće moći nastaviti studij jer nemaju za platiti'

Iz Ministarstva kažu - svi fakulteti morat će primijeniti novi model plaćanja participacija, dok rektor navodi - neki fakulteti uzet će si godinu dana prilagodbe i naplaćivati kao i do sada.

21.9.2012.
7:16
VOYO logo

Svi fakulteti morat će poštivati odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 12. rujna 2012. godine. Rečeno je to za Danas.hr iz Ministarstva obrazovanja. Iz odgovora koji nam je proslijeđen dade se iščitati i kako si fakulteti neće smjeti uzeti razdoblje od godinu dana za prilagodbu na novu odredbu iz Ministarstva.

Naime, studenti koji ispunjavaju uvjete za punu subvenciju sukladno Odluci Vlade od 2. kolovoza 2012. neće plaćati participaciju (riječ je, dakle, o studentima koji su na prethodnoj godini studija skupili najmanje 55 ECTS-a).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Studenti koji ne ispunjavaju uvjete za punu subvenciju plaćat će participaciju prema usvojenom modelu i maksimalnim iznosima participacija koji su dio Odluke Senata. Četiri sastavnice Sveučilišta zadržat će dosadašnji model, odnosno maksimalnu participaciju u prijelaznom periodu od godinu dana, ali uz poštivanje odredbi Odluke Vlade, što znači da će na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu Odluka Vlade biti provedena", stoji nam u pisanom odgovoru pomoćnice ministra Ružice Beljo Lučić.

Studentima ništa nije jasno!

Međutim, sudeći prema e-mailovima koji neprestano stižu na Stručni tim Danas.hr-a, studentima očito to i nije toliko jasno ili od nadležnih sa svojih fakulteta dobivaju potpuno drugačije informacije. Naime, Senat je na sjednici koja je održana u utorak odlučio da će od novih pravila biti izuzete u ovoj akademskoj godini četiri sastavnice Sveučilišta - Pravni, Prirodoslovno-matematički i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet te Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. I to je uvelo totalnu pomutnju među studentima. Rektor Aleksa Bjeliš objašnjavao nam je kako se radi samo o godini dana, odnosno prijelaznoj godini za navedene fakultete na Vladinu Odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to rezultiralo je kaosom u kojem studenti više pojma nemaju koliko će morati platiti za obećano im besplatno obrazovanje (koje ni kada bi svi slijedili Vladinu Odluku nije besplatno, op.a.), uključujući studente i onih fakulteta koji nisu navedeni kao "izuzeti" od ove Odluke. Tako Filozofskim fakultetom kola informacija da su se dekan i prodekan također ogradili od odluke Senata jer da "fakultet ne može bez školarina".

'Odluka Vlade je jedno, a odluka Senata drugo'

Danas.hr kontaktirao je dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damira Borasa da nam kaže što to Uprava fakulteta smjera. A on nam je ovako krenuo obrazlagati stvar: "Odluka Vlade je jedno, a odluka Senata drugo", te nastavio kako je Filozofski fakultet načelno prihvatio novi model plaćanja participacija, no da navedeni model 27. rujna mora prihvatiti Fakultetsko vijeće. "Postoji mogućnost za neke fakultete da i ove godine zadrže stari model, pa se ne bi ove godine primjenjivala Odluka Vlade. Fakulteti mogu djelovati autonomno", tumačio nam je Boras, naglašavajući kako Uprava fakulteta smatra da je Vladin model dobar i da su sve informacije koje se objavljuju do sljedećeg Fakultetskog vijeća - dezinformacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo o tome raspraviti na Vijeću i donijeti odluku", ističe Boras koji će, ponavlja, predložiti da se prihvati Vladin model jer ga smatram dobrim. Čak nam je i objašnjavao da ukoliko Vladin model ne bude prihvaćen, da će oni studentima koji su platili godinu, a nisu trebali, vratiti novac. "Iako sumnjam da je itko platio godinu prije odluke Fakultetskog vijeća", dodaje.

'Moraju poštivati donesenu Odluku'

No, iz Ministarstva obrazovanja ne stječe takav dojam da fakulteti mogu neovisno o Ministarstvu donijeti odluku o tome hoće li model primjenjivati već od ove ili sljedeće godine. Upravo suprotno, ovako nam kažu iz Ministarstva: "Uprava Filozofskog fakulteta mora poštivati donesenu Odluku Senata i ona to i ima namjeru prema informacijama od Uprave Sveučilišta i Uprave Filozofskog fakulteta. No, svjesni su da takva odluka neće odgovarati studentima koji su po dosadašnjem modelu studirali bez plaćanja participacije u troškovima studija iako nisu uspješno savladavali obveze koje su predviđene za jednu studijsku godinu i od tih studenata očekuju pritisak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zar je to potrebno?'

Ipak, problemi se ne zaustavljaju ni na navednim fakultetima. Sličan je kaos, kako nam pišu studenti, i na Građevinskom fakultetu. "Dobili smo informaciju da su se naša dekanica i prodekan za nastavu svim snagama borili za odgodu primjene ovog zakona za godinu dana, ali da si u Senatu kategorički odbili ovu molbu, no službena obavijest još nije stigla, a ostalo je 8 dana do kraja upisnih rokova. Naš fakultet ima specifičan način upisivanja predmeta, mi imamo strogu programsku povezanost - možemo upisati samo one predmete za koje smo stekli sve preduvjete, skupljene potpise iz prethodno upisanih predmeta ili čak položene ispite tih prethodno upisanih predmeta.

Znači može se dogoditi situacija da neki student niti ne može upisati svih 60 ECTS u nekoj akademskoj godini. Ne znam kako je na drugim tehničkim fakultetima, ali ovakav zakon nikako nije primjenjiv na naš fakultet, već ga se treba detaljnije razraditi. Ovaj zakon je napisan ugrubo, sve mi se čini, samo u cilju prikupljanja što više novaca u blagajne Sveučilišta, na uštrb studenata. Bojim se situacije da će mnogi studenti morati napustiti studij, jer neće moći prikupiti potrebna novčana sredstva. Pa zar je to potrebno?", dio je samo jednog e-maila koji je stigao na adresu naše redakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključak je samo jedan: štetu od ovog kaosa trpe isključivo studenti. "Čitav ovaj nered koji je nastao vezano uz plaćanje fakulteta najopasniji je za studentsku borbu", kratko nam je prokomentirala članica našeg Stručnog tima Marijana Hameršak, koja se kao članica Akademske solidarnosti zalaže za besplatan studij za sve studente.

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo