STRANI MEDIJI: / Hrvatskoj slijede teški i dugi pregovori

Image
Foto: PIXSELL, Jurica Galoić
9.11.2015.
14:07
PIXSELL, Jurica Galoić
VOYO logo

"Tijesan rezultat znači da bi tjednima mogla trajati pregovori za uspostavu nove vlade nakon prvih (parlamentarnih) izbora u zemlji otkako se pridružila Europskoj uniji 2013.", piše agencija France Presse.

Američki portal Politico također navodi da će Hrvatska biti suočena s teškim koalicijskim pregovorima za sastavljanje stabilne vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domoljubna koalicija osvaja 59 mandata, koalicija Hrvatska raste 56, najveće iznenađenje izbora Most 19 mandata, IDS tri, HDSSB i Milan Bandić 365 po dva, a Uspješna Hrvatska i Živi zid po jedan zastupnički mandat.

"Iako je Domoljubna koalicija osvojila relativno najviše mjesta u parlamentu, nema dovoljno da bi sama vladala", javlja Glas Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MILANOVIĆEVA KOALICIJA SKOČILA NA 66 MANDATA: /

"Jel to mi s IDS-om i SDSS-om imamo više od 'domoljubne'"?'

Image
MILANOVIĆEVA KOALICIJA SKOČILA NA 66 MANDATA: /

"Jel to mi s IDS-om i SDSS-om imamo više od 'domoljubne'"?'

Sreća se okrenula

EUobserver navodi da je IDS obećao da će se pridružiti koaliciji SDP-a te da "iako je izgledalo da će konzervativna oporba osigurati tijesnu pobjedu prema preliminarnim podacima, nakon prebrojanih 99,5 posto glasova i obećanja istarske stranke, čini se da se njihova sreća okrenula".

"S obzirom da nitko nije osvojio apsolutnu većinu, nova politička stranka Most pojavila se kao moćna sila u nacionalnoj politici s osvojenih 19 mjesta, ali je njezin čelnik ponovio predizborno obećanje da njegova stranka neće ulaziti u koaliciju", piše AFP. "Posljednji izborni rezultati još su više zakomplicirali ishod i povećali su mogućnost da se SDP, unatoč tome što je osvojio manje mjesta, ujedini s manjim strankama kako bi pokušao sastaviti vladu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Zoran Milanović i Tomislav Karamarko nadaju se da će sastaviti buduću vladu uz potporu Mosta, javlja talijanska novinska agencija Ansa.

Hrvati nezadovoljni

Uspjeh Mosta pokazuje da su mnogi Hrvati nezadovoljni s tradicionalnim političkim strankama koje nisu uspjele riješiti duboko ukorijenjene ekonomske probleme, ocjenjuje BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako dalje navodi EUobserver, izborima je dominiralo gospodarstvo, a Milanović je izgubio glasove zbog toga što nije proveo reformu javnog sektora.

"Hrvatsko gospodarstvo, jedno od najkrhkijih u Europi, malo je poraslo ove godine nakon šest godina recesije", navodi EUobserver i podsjeća da javni dug iznosi 90 posto BDP-a te d aje nezaposlenost viša od 16 posto - što je treća najveća stipa u EU, nakon Grčke i Španjolske. Nezaposlenost među mladima je 43,1 posto, također treća najviša."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika koalicija?

"Velika koalicija mogla bi dati politički prostor za reformu; dok bi fiskalni konzervatizam Mosta mogao nagnati vladu u kojoj će sudjelovati - ili manjinsku vladu koju će poduprijeti uz uvjete - da krene u tom smjeru", smatra Politico.

Međutim, piše dalje Politico, analitičar japanske tvrtke Nomura, Timothy Ash, izjavio je u izbornoj noći da su rezultati izbora "vjerojatno najgori scenario iz perspektive tržišta" s obzirom na vjerojatnost dugotrajnih koalicijskih pregovora zbog kojih će reforme biti na čekanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strani mediji podsjećaju da su se izbori održali u vrijeme velikih gospodarskih problema i masovnog priljeva izbjeglica koji prolaze kroz Hrvatsku kao tranzitnu zemlju na putu prema Njemačkoj i skandinavskim zemljama. Al Jazeera je izvijestila da bi ovi izbori mogli otežati život izbjeglicama jer HDZ želi oštrije granične kontrole.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo