STRANI MEDIJI: / "Najveći pobjednik hrvatskih izbora je treća opcija"

Image

Strani mediji izvještavaju o tijesnoj pobijedi HDZ-a na hrvatskim parlamentarnim izborima, prvima nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju 2013. godine.

9.11.2015.
9:16
VOYO logo

Tako BBC javlja da će hrvatskim konzervativcima biti teško sastaviti vladu te da ih očekuju koalicije. Jedan od najvećih problema s kojima se Hrvatska susreće, piše BBC, jest migratska kriza jer je kroz zemlju prošlo 320.000 migranata.

Milanović pokupio simpatije zbog samilosti

"Tko god se s nama želi boriti za kvalitetu života u Hrvatskoj, dobrodošao je", prenijeli su izjavu Tomislava Karamarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, napominju, pravu pobjedu odnijela je treća stranka, savez neovisnih kandidata Most, čji je predstavnik prije glasovanja najavio da neće ulaziti u koalicije. Stoga, neizvjesnost će još trajati.

Dvije koalicije različito bi pristupile migrantskoj krizi; Milanović je pokupio simpatije zbog samilosnog pristupa prema migrantima, dok Karamarko predlaže korištenje vojske i ograde u zaštiti hrvatskih granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim s migrantskom krizom, podsjeća BBC, Hrvatska se bori s recesijom, nezaposlenošću od 15.4 posto koja je treća najveća u EU (nakon Grčke i Španjolske) te velikom nezaposlenošću mladih (čak 43.1 posto).

Nezaposlenost duplo veća od prosjeka EU

Reuters također javlja da je HDZ tijesno pobijedio osvojivši 61 mandat u Saboru od 151 mjesta. Vlada Zorana Milanovića nada se koaliciji jer je osvojila osam mjesta manje od HDZ-a stoga se nada koaliciji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo sami, ovi izbori su to dokazali. Pozivam one koji žele reforme, ali pametne, odmjerene i inteligentne reforme koje bi odvele Hrvatsku tamo gdje pripada, među ljepotice Europe", prenosi Reuters Milanovića. Osim za migrantsku krizu, mala Hrvatska se suočava i s ekonomskim problemima te šestogodišnjom recesijom, navode. I oni podsjećaju da je nezaposlenost u Hrvatskoj daleko iznad devet posto, koliki je prosjek u EU.

Petrov: Tražit ćemo glasanje o povjerenju vladi

Božo Petrov, vođa Mosta, kazao je da će njegova stranka podupirati buduću vladu ako krene u reforme javne uprave i pravosuđa te poboljšati uvjete za poslovanje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za svaku od tih reformi postavit ćemo rok. Ako rok ne bude ispoštovan, tražit ćemo glasanje za nepovjerenje vladi. Znamo da, s obzirom na sadašnju poziciju, mi kontroliramo većinu u parlamentu. Novi izbori su svakako jeftiniji od nesposobne vlade", prenose Petrova.

Milanović vjeruje da zaslužuje novi mandat jer se gospodarstvo, koje se većinom oslanja na turizam, počelo oporavljati nakon šestogodišje recesije koja je uništila 13 posto hrvatske proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo