ŠTO SE DOGAĐA? / Pritisak šefova već se isplatio? Navodno je došlo do raskola među štrajkašima: 'Izbila je svađa, neki odustaju od štrajka'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

'Ako radnici neće odvoziti otpad, onda nema potrebe za njima'

24.1.2023.
13:29
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Radnici zagrebačke Čistoće i u utorak su nastavili sa štrajkom dok i u pisanom obliku ne dobiju odluku o suspenziji izvanrednih otkaza trojici radnika zato što su različite vrste otpada odlagali u isto vozilo. U međuvremenu su zatražili i povećanje materijalnih prava. Dok se njihovi zahtjevi ne ispune, ni jedan radnik Čistoće neće odvoziti otpad sa zagrebačkih ulica, najavljuju iz sindikata.

Image
'NEMA RAZLOGA ZA OVO' /

Radnici Čistoće i dalje ne izlaze na teren! Šef prijeti sankcijama: 'Ako neće odvoziti otpad, onda nema potrebe za njima'

Image
'NEMA RAZLOGA ZA OVO' /

Radnici Čistoće i dalje ne izlaze na teren! Šef prijeti sankcijama: 'Ako neće odvoziti otpad, onda nema potrebe za njima'

A u 12 sati javnosti se obratila Uprava Zagrebačkog holdinga na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jutros je s radnicima razgovarala skoro cijela Uprava prilikom čega su radnici iznijeli niz dodatnih zahtjeva koji se tiču uvjeta, primanja i organizacije rada. Obje strane su se dogovorile da materijalna primanja treba povećati. Prosječni rast neto plaće za siječanj kreće se od 94 eura za komunalne i 74 eura za sve druge radnike u višim kategorijama. U siječnju je pokrenut proces mirenja. Uzevši ovo u obzir, štrajk koji se trenutno odvija, smatramo ga nezakonitim. Mi smo ucijenjeni, ovaj štrajk nije legalan. Otelo se kontroli. Zato pozivamo radnike da se vrate na posao, a sindikati za stol", rekli su iz Holdinga.

"Grad ne može dugo trpjeti neodvoženje otpada. Ako radnici neće odvoziti otpad, onda nema potrebe za njima. Nadam se da neće doći do toga", rekao je šef Holdinga Ivan Novaković i dodao da ima indicije da se pregovori nastavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se čini, pritisak s vrha se isplatio. Naime, kako doznaju 24 sata, među sindikatima Čistoće, navodno je izbila velika svađa jer je nekolicina radnika odustala od štrajka zbog straha od posljedica nakon što je Uprava Holdinga najavila da će pravno ispitati legalnost samog štrajka.

Zbog toga su, dodaju 24 sata, čelnici sindikata odlučili sjesti za pregovarački stol kako bi uspjeli dobiti barem neke od zahtjeva, a uskoro bi navodno trebali prekinuti sa štrajkom te i službeno krenuti s pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo