'NEMA RAZLOGA ZA OVO' / Radnici Čistoće i dalje ne izlaze na teren! Šef prijeti sankcijama: 'Ako neće odvoziti otpad, onda nema potrebe za njima'

Novaković kaže da nisu sigurni s kim trebaju pregovarati s obzirom na to da su među radnicima predstavnici različitih sindikata

24.1.2023.
12:03
VOYO logo

Radnici zagrebačke Čistoće i danas su nastavili sa štrajkom dok i u pisanom obliku ne dobiju odluku o suspenziji izvanrednih otkaza trojici radnika zato što su različite vrste otpada odlagali u isto vozilo.

U međuvremenu su zatražili i povećanje materijalnih prava. Dok se njihovi zahtjevi ne ispune, ni jedan radnik Čistoće neće odvoziti otpad sa zagrebačkih ulica, najavljuju iz sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRAMA U ZAGREBU /

Radnici Čistoće nastavili štrajk! 'Nećemo se povući ni milimetra. Htjeli su dati otkaz i vozaču koji je samo čekao kolege. Ovo su naši zahtjevi'

Image
DRAMA U ZAGREBU /

Radnici Čistoće nastavili štrajk! 'Nećemo se povući ni milimetra. Htjeli su dati otkaz i vozaču koji je samo čekao kolege. Ovo su naši zahtjevi'

Danas u 12 sati javnosti se obratila Uprava Zagrebačkog holdinga na konferenciji za novinare.

"Jutros je s radnicima razgovarala skoro cijela Uprava prilikom čega su radnici iznijeli niz dodatnih zahtjeva koji se tiču uvjeta, primanja i organizacije rada. Obje strane su se dogovorile da materijalna primanja treba povećati. Prosječni rast neto plaće za siječanj kreće se od 94 eura za komunalne i 74 eura za sve druge radnike u višim kategorijama. U siječnju je pokrenut proces mirenja. Uzevši ovo u obzir, štrajk koji se trenutno odvija, smatramo ga nezakonitim. Mi smo ucijenjeni, ovaj štrajk nije legalan. Otelo se kontroli. Zato pozivamo radnike da se vrate na posao, a sindikati za stol", rekli su iz Holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema potrebe za njima ako neće odvoziti otpad'

Holding nije krenuo u pregovore s CIOS grupom o odvozu plastike za vrijeme štrajka, odgovorio je šef Holdinga na novinarsko pitanje.

"Teško je reći da strahujemo od sličnih scenarija u drugim podružnicama", rekao je Ivan Novaković, predsjednik Uprave Holdinga, i dodao da Holding nema novca za veća povećanja materijalnih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad ne može dugo trpjeti neodvoženje otpada. Ako radnici neće odvoziti otpad, onda nema potrebe za njima. Nadam se da neće doći do toga", rekao je Novaković i dodao da ima indicije da se pregovori nastavljaju.

Matija Subašić-Maras, članica uprave Holdinga, kaže da ovo neće potaknuti druge podružnice da štrajkaju u slučaju da netko dobije otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nastavit ćemo pregovore'

"Stvarne posljedice otkaza nisu stupile na snagu jer radnici nisu preuzeli otkaze. Neće trpjeti negativne posljedice", rekla je.

Davor Vić, voditelj Čistoće, kazao je da neće dati ostavku. "Štrajk je nelegalan, a ja nisam osoba koja će ostaviti tvrtku u ovakvoj situaciji, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novaković kaže da nisu sigurni s kim trebaju pregovarati s obzirom na to da su među radnicima predstavnici različitih sindikata. "Pregovaranje s 2000 ljudi na otvorenom je jako teško. Predložili smo da izaberu predstavnike, ali do toga nije došlo. Nastavit ćemo pregovore", rekao je.

"Dajemo prava iznad kolektivnog ugovora, smatramo da nema razloga za nenajavljeni štrajk", rekao je Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo