DRAMA U ZAGREBU / Radnici Čistoće nastavili štrajk! 'Nećemo se povući ni milimetra. Htjeli su dati otkaz i vozaču koji je samo čekao kolege. Ovo su naši zahtjevi'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Zaposlenici Čistoće traže povećanje koeficijenta složenosti poslova, povećanje dodataka za uvjete rada, novu zaštitnu opremu te pravo na besplatan parking koji imaju svi drugi zaposlenici Holdinga, rekao je sindikalist

24.1.2023.
9:01
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Radnici Čistoće ni jutros nisu izašli na teren i nastavljaju sa štrajkom, i to sve dok ne dobiju i u pismenom obliku odluku o suspenziji izvanrednih otkaza trojici radnika zbog toga što su različite frakcije otpada odlagali u isti kontejner.

Nastavljaju štrajkati pred zgradom Zagrebačkog holdinga na Radničkoj cesti kao znak podrške trojici kolega kojima je najavljen izvanredni otkaz jer su snimljeni kako sve kontejnere s odvojeno prikupljenim otpadom prazne u isti kamion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEMA PAUZE /

Bijesni radnici Čistoće nastavljaju štrajkati sve dok ne dobiju i u pismenom obliku odluku o suspenziji otkaza

Image
NEMA PAUZE /

Bijesni radnici Čistoće nastavljaju štrajkati sve dok ne dobiju i u pismenom obliku odluku o suspenziji otkaza

Traže povećanje koeficijenata složenosti poslova

Predstavnik radnika jutros je prozvao Borisa Sesara, člana uprave Holdinga jer je "jednom radniku rekao jako ružne riječi".

"Nećemo odustati, nećemo se povući ni jedan milimetar", rekao je zaposlenik Čistoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenici Čistoće traže povećanje koeficijenta složenosti poslova, povećanje dodataka za uvjete rada, novu zaštitnu opremu te pravo na besplatan parking koji imaju svi drugi zaposlenici Holdinga, rekao je sindikalist.

"Ako Uprava prihvati ove zahtjeve i uvrsti ih u kolektivni ugovor, ovi radnici će danas početi raditi", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petek: 'Gradska vlast nema pravo pravdati se na bivšu vlast'

Ranije danas Skupštinska oporba podržala je štrajk radnika Čistoće. Smatraju kako Gradska vlast treba snositi odgovornost. Iz zagrebačkog HDZ-a reagirali su, kritizirajući zagrebački model prikupljanja otpada i upozorili na nedostatnu infrastrukturu. Kažu i da radnici, čiji su otkazi bili okidač za današnji štrajk, nisu napravili ništa protiv onoga što inače rade u redovitim aktivnostima. Iz Domovinskog pokreta također su podržali radnike Čistoće. Tvrde da ne postoji procedura za odvoz i zbrinjavanje otpada, te ističu da to nije krivica djelatnika Čistoće, nego gradske vlasti.

Oporbi se pridružio i, barem nominalno, predstavnik Skupštinske većine, zastupnik SDP-a Renato Petek, koji je dao podršku radnicima Čistoće i ostalim radnicima Holdinga u ostvarivanju njihovih prava te boljih uvjeta na radnom mjestu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kad bi nepravilno postupanje radnika bio razlog za izvanredni otkaz, takav bi otkaz Davor Vić zaslužio već 10.000 puta! Kad se korisnicima ne izvrši plaćena usluga, kada se odvojeno prikupljeni otpad miješa i sve odvozi na isto brdo, kao i kad se izdaju nezakoniti računi ili prodaju plave vrećice bez deklaracije”, napisao je Petek na društvenim mrežama.

“Gradska vlast se poslije godinu i pol dana više nema pravo pravdati na bivšu vlast jer su osnovne probleme već mogli riješiti, kao i predstaviti kratkoročni te dugoročni plan rješavanja problema s gospodarenjem otpada. Kada bi s takvim zdravorazumskim i stručnim rješenjima bili upoznati građani, ali radnici, lakše bi se trpjela i tolerirala loša situacija sa smećem na zagrebačkim ulicama”, napisao je Petek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suspendirana odluka o izvanrednim otkazima

Podsjetimo, voditelj Čistoće Davor Vić rekao je jučer novinarima da je suspendirana odluka o izvanrednim otkazima trojici radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučili smo privremeno suspendirati odluku o otkazu, kako bi se mogao neometano nastaviti odvoz komunalnog otpada", rekao je Vić na konferenciji za novinare i potvrdio da je time udovoljeno zahtjevu radnika koji od jučer ujutro štrajkaju u znak solidarnosti s kolegama.

Sindikat Čistoće: Radnici ne odvoze smeće dok traju pregovori s upravom

Radnici Čistoće nastavljaju štrajk i nitko od njih neće odvoziti smeće dok traju pregovori s upravom Holdinga o materijalnim pravim radnika, kazala je u utorak predsjednica sindikata Čistoće Mirjana Kaltak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok traju pregovori, nijedan radnik Čistoća ne odvozi smeće, napomenula je Kaltak.

Iako su radnici jučer u večernjim satima napismeno dobili odluku Uprave o povlačenju, odnosno o 'privremenoj suspenziji' odluke o izvanrednom otkazu trojici radnika zbog ubacivanja različitih vrsta otpada u jedan kamion, još treba pričekati do njihova povratka na ulice, rekla je predsjednica sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Radnici su se pismenim putem obratili upravi sa svojim zahtjevima. Kada zahtjevi budu ispunjeni, radnici se odmah vraćaju u kamione”, istaknula je.

Tema razgovora s članovima uprave su materijalna prava i primanja radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Radnici traže povećanje osnovice, koeficijenta, novu opremu, dodatak za otežane uvjete rada, puno je neriješenih pitanja”, dodala je Kaltak.

Osim toga, kako se ne bi ponovio slučaj s otkazima, zaposlenici Čistoće žele da uprava jasno komunicira što je dopušteno, a što nije tijekom obavljanja posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Otkaz je Uprava htjela uručiti i vozaču. Zašto, on je samo sjedio i čekao kolege. Ako bi on svaki put izlazio iz vozila, zaključao ga i nadzirao što kolege ubacuju u kamion, i tako od adrese do adrese, smjena bi mu trajala da dva ujutro”, kazala je Kaltak.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo