plenković u problemima / Štrajk prosvjetara uzdrmao vladajuću koaliciju: Koliko su vjerojatni izvanredni izbori?

13.10.2019.
8:00
VOYO logo

Štrajk u školama i neposluh HNS-a donekle je uzdrmao premijera Andreja Plenkovića. Iako i dalje ponavlja kako neće povisiti plaće nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, nema odgovora na pitanje može li odlazak partnera iz Vlade dovesti i do prijevremenih parlamentarnih izbora.

Istodobno partneri nemaju namjeru popustiti. Barem ne za sada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez odgovora

Namjestiti stranačku mladež za fotografiju čini se jednostavniji od jasnog odgovora na pitanje je li zbog štrajka prosvjetara spreman razvrgnuti koaliciju sa HNS-om i ići na nove izbore.

"Nisu to stvari koje su međusobno vezane, dakle mi razgovaramo i sa sindikatima i sa našim koalicijskim partnerima. Te se teme moraju sagledavati u širem kontekstu i cjelini slike. Mi ju stalno sagledavamo, netko to gleda parcijalno, netko iz jednog kuta, ali politika Vlade mora i bit će cjelovita", rekao je premijer Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, stajališta se čine dijametralno suprotnima - HNS stoji uz sindikate koji u ime 70 tisuća zaposlenih u školama traže povećanje plaća za šest posto, rebalansom proračuna za dva posto ove, te za još četiri posto u proračunu iduće godine. Ne bude li tako, šef HNS-a najavljuje da neće glasati za proračun nego da izlaze iz HDZ-ove Vlade. Nalaže se pitanje tko će popustiti?

"Što biste vi sada htjeli oko toga što su... naš je stav realan, cijelo vrijeme vodim realnu politiku. Realnu, to je vrlo važno da razumijete, vi i svi ostali", napominje Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudeći po dosadašnjim izjavama, u HNS-u nemaju namjeru popustiti.

"Ja od svojih stavova ne mogu odstupiti jer se oni temelje na argumentima. Kad me netko uspije uvjeriti da moji argumenti nisu valjani, onda možemo govoriti o promjeni stavova", rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čvrste stavove uvijek imaju strane kad idu razgovarati, a onda u razgovoru se obično uvijek dogovore. Bilo je puno slučajeva zadnje dvije i pol godine gdje je bilo čvrstih 
stavova s obje strane, ali uvijek smo se dogovorili", govori potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Opet ironičan

Ni na maratonskoj presici u petak na pitanja o izvanrednim izborima premijer uredno nije izravno odgovarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, ne, danas smo došli se zabavljati, mi smo se potrudili da vas zabavimo", samo je kratko dodao nevoljko odgovarajući na pitanja unatoč ustrajnosti novinarke. 

I tako izvanredni izbori očito ostaju opcija, iako bi premijer teško riskirao da ne bude na čelu Vlade za hrvatskog predsjedanja Europskom unijom od 1. siječnja. A kako se čini, niti drugim žetončićima u aktualnoj saborskoj većini prijevremeni izbori ne bi poboljšali poziciju koju sada drže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo