PSIHIJATAR ZORAN ZORIČIĆ / Što znači 0,2 do 0,3 promila alkohola u krvi? 'Nije svejedno ima li toliko ujutro ili navečer. Nije pijanstvo, ali'

Image
Foto: Citatelj/Vinkulja.hr, Emica Elvedji, Matija Habljak/PIXSELL

'Definitivno se ne radi o pijanstvu, ne radi se o teškom pijanstvu, ali iz ovoga primjera svi možemo naučiti da i ove male količine negdje mogu djelovati', istaknuo je psihijatar i subspecijalist za alkoholizam i druge bolesti ovisnosti prof. dr. sc. Zoran Zoričić

14.11.2023.
14:11
Citatelj/Vinkulja.hr, Emica Elvedji, Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

U trenutku nesreće u kojoj je poginuo 40-godišnji Goran Šarić, sada već bivši ministar obrane Mario Banožić (44) navodno je imao 0,21 promila alkohola u krvi. Doznao je to Telegram iz rezultata vađenja krvi u Općoj bolnici u Vinkovcima, a Banožiću se na teret stavlja kazneno djelo izazivanja prometne nesreće sa smrtnim ishodom iz nehaja.

Psihijatar i subspecijalist za alkoholizam i druge bolesti ovisnosti prof. dr. sc. Zoran Zoričić za Net.hr pojasnio je da se u ovakvom slučaju radi o intoksikaciji blažeg karaktera prilikom koje dolazi do smanjenja kritičnosti i procijene, ali da se to ne tretira kao pijano stanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad govorimo o stupnju intoksikacije između 0,2 i 0,3 promila, trebamo reći da se radi o intoksikaciji blažeg karaktera koju mi ne tretiramo kao pijano stanje, ali kažemo da je osoba bila pod blažim utjecajem alkohola koji se najčešće manifestira u smanjenju kritičnosti i procjene, drugim riječima jedna lagana euforija koja dovodi do smanjene kritičnosti na način da se ipak već može tada blago utjecati na problem u procjeni opasnosti od određenog akta u prometu koji se radi", poručio je.

Image
TRAGIČNA NESREĆA /

Banožićevo zdravstveno stanje ide prema boljem? KBC Osijek: 'Pri svijesti je, ali uz intenzivnu terapiju'

Image
TRAGIČNA NESREĆA /

Banožićevo zdravstveno stanje ide prema boljem? KBC Osijek: 'Pri svijesti je, ali uz intenzivnu terapiju'

Objašnjava da se zakonski ne kažnjava razina alkohola u krvi do 0,5 promila, no ako se dogodi prometna nesreća i najmanja prisutnost alkohola se tretira kao intoksikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definitivno se ne radi o pijanstvu, ne radi se o teškom pijanstvu, ali iz ovoga primjera svi možemo naučiti da i ove male količine negdje mogu djelovati", dodao je.

Ističe i da nije svejedno je li zabilježeno 0,3 promila ujutro ili navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je 0,3 imao ujutro onda su to vjerojatno ostaci od prethodne večeri gdje je koncentracija alkohola bila kudikamo veća i tad je psihofizičko stanje osobe znatno nepovoljnije za vožnju, nego ako se radilo o tome da je popio ujutro jednu čašicu na brzinu. Međutim to ne možemo u datom slučaju znati", zaključio je Zoričić.

Telegramom izvor navodi da je Banožić prije kobnog jutra bio na druženju koje je potrajalo do kasno u noć i da je nekoliko sati nakon krenuo u lov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje bivšeg ministra je bez značajnije promjene danas, potvrdio nam je to zamjenik ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Osijek Krunoslav Šego.

Iz KBC-a Osijek su poslali kratku obavijest da je Banožić i dalje na intenzivnoj i da pregledi i pretrage ukazuju na blago poboljšanje njegova zdravstvenog stanja. "Gospodin Banožić je pri svijesti uz i dalje prisutnu intenzivnu terapiju i nadzor", izvijestili su iz bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Rekonstruirali smo nesreću kod Vinkovaca. Ovo je neslužbena procjena brzine kojom su vozili poginuli i Banožić

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo