Šefovi će nam moći dati otkaz kad god se sjete

'A hoćemo li mi, nakon što prođe taj zakon, i Vladi davati mandat na tri ili šest mjeseci? I to je posao', pita Željko Klaus vezano za najavu ukidanja ugovora na određeno i neodređeno vrijeme.

10.9.2012.
15:00
VOYO logo

Vlada razmišlja o ukidanju ugovora kakve poznajemo s poslodavcima - na određeno i neodređeno vrijeme. Što će to značiti za radnike i čemu se veseli Hrvatska udruga poslodavaca? Upitali smo članove našeg stručnog tima.

Ekonomist Drago Jakovčević u tom jedinstvenom ugovoru, tzv. single open ended contract , ne vidi ama baš nikakvo poboljšanje za radnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To otvoreno znači da se mogućnost otkaza kad god se poslodavac sjeti. To je osnova svake fleksibilizacije radnog zakonodavstva - brzo otpuštanje, smanjenje prava, lakše rješavanje tehnološkog viška, sve što je zahtijevalo vrijeme i proceduru se uklanja", ističe Jakovčević. To znači i podršku modelu neoliberalnog kapitalizma koji je predatorski, kao i pojačavanje snage krupnog kapitala, dodaje.

Prebacivanje na drugu firmu zbog održavanja 'fleksibilnog odnosa'?

Iako nije poznato dovoljno detalja da bi se moglo pretpostaviti koje su sve njegove zamke, kaže on, jasno je da bi one itekako mogle postojati jer to nije čudno kod ovako korjenitih promjena, kao što je kompletan izgled ugovora između poslodavca i radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam hoće li to značiti da će radnika biti dovoljno prebaciti na drugu firmu. To su razne varijante. Mene zabrinjava postoji li vaše pravo na rad, ako vas netko tek tako može prebacivati", kaže Jakovčević kada smo ga upitali o mogućnostima zaobilaženja postroženja pravila za otpuštanje nakon perioda od par godina provedenih kod istog poslodavca.

Oni su, naime, prebacivanjem na iste poslove samo drugačijeg naziva uspijevali zaobilaziti obvezu zapošljavanja radnika uzetih na određeno vrijeme. U svakom slučaju, Jakovčević predviđa da će odvjetnici imati pune ruke posla - morat će pohvatati konce oko novih pravila, a onda će doći i prve mušterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A hoćemo li mi, nakon što prođe taj zakon, i Vladi davati mandat na tri ili šest mjeseci? I to je posao, zašto i za njih ne bi vrijedila ista pravila?", pita sindikalac Željko Klaus. Dodaje kako je ovo "takva glupost da to nije normalno" i da ako "sindikatu budu tako glupi i uđu u tu priču, neka nam bude".

Naime, kako su poslodavci već imali više od jednog načina za izigravanje propise oko ugovora na određeno, Klaus ne sumnja da će i u ovome naći neku caku. Brisanje postojanja ugovora na neodređeno zato smatra lošim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poništite ugovore na određeno?

"Neka ponište one ugovore na određeno, gdje god je to moguće, jer se zadnjih godina oko 70 posto ljudi zapošljava na taj način. Neka nađu način da zaposle ljude, a ne samo da ih se lakše može otpuštati, nezaposlenost nam stremi prema 25 posto", ističe.

Za kraj Vladi poručuje da Hrvatska sigurno nije zemlja u kojoj su radnička prava na najnižoj svjetskoj razini, ali postoje i daleko bolji primjeri na koje bi se mogla ugledati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam siguran da ovakvi jedinstveni ugovori ne postoje u Norveškoj, Danskoj i Švedskoj. Što od njih ne probaju nešto prekopirati?", pita Klaus.

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo