nasljednik hrvoj-šipek / Tko će biti novi šef DORH-a? Kandidati za RTL otkrili planove. Jedan je bio posebno tajnovit: 'Neću vam govoriti'

Image
Foto: RTL screenshot

Prijavilo se četvero kandidata. Jedan sudac, jedan odvjetnik i dvojica iz državnog odvjetništva

30.12.2023.
22:52
RTL screenshot
VOYO logo

U ponoć je istekao rok za prijavu na natječaj za čelno mjesto DORH-a. Prijavilo se četvero kandidata, jedan sudac, jedan odvjetnik i dvojica iz državnog odvjetništva. Na zagrebačkoj špici RTL je razgovarao s Ivanom Turudićem, sucem Visokog kaznenog suda, koji je o svojoj kandidaturi zasad tajnovit.

Na pitanje kako se odlučio prijaviti rekao je: "Neću vam govoriti, o Novoj godini pričamo. Očekujem sve najbolje u novoj godini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav treba biti novi glavni državni odvjetnik premijer Andrej Plenković je prije dva dana ovako objasnio:

"Najvažnija stvar tko god da se kandidira taj mora moći hrvatskoj javnosti objasniti što DORH radi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SMJENA U SVIBNJU /

Tko će naslijediti Zlatu Hrvoj-Šipek? Na natječaj stigle četiri prijave, među prijavljenima i poznati sudac

Image
SMJENA U SVIBNJU /

Tko će naslijediti Zlatu Hrvoj-Šipek? Na natječaj stigle četiri prijave, među prijavljenima i poznati sudac

Kalabrić: 'Percepcija javnosti je loša, ali to nije greška Državnog odvjetništva'

Još jedan kandidat je Emilijo Kalabrić. U Državnom odvjetništvu je 27 godina, a program će kaže prvo predstaviti Vladi. No, kao zamjenik Zlate Hrvoj Šipek vrlo dobro zna kako DORH funkcionira.

"Percepcija javnosti je loša jer se ne komunicira dovoljno u javnosti, ali to nije greška Državnog odvjetništva. Ne možemo govoriti što se događa u pojedinim predmetima jer nam to sprječava sam zakon", kazao je Kalabrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wagner: 'Želim napraviti promjene'

U državnom odvjetništvu, ali u Splitu, je kandidat Nikša Wagner. Dubrovčanin se drugi put kandidira. Ne štedi kritike prema DORH-u, ali ima razrađen plan.

"Želim napraviti promjene, nikakve revolucionarne, nikakve lomove, ali postepeno postaviti temelje za novije odnose u DORH-u. Ja u svom programu ću inzistirati na maksimalnoj štednji, jer se financiramo iz proračuna", rekao je Nikša Wagner, zamjenik županijske državne odvjetnice u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi put se kandidira i odvjetnik Mladen Dragičević. Prvi potez bit će mu razgovor sa zaposlenicima u DORH-u. Dragičević kaže: "Ima tamo odličnih kolega, a fali im čvrsto vodstvo i čvrsta ruka. Ako usporedimo s nogometom, imate momčad, ali fali jedan Carlo Ancelotti. Mislim da sam ja Ancelotti jer sam se dokazao kroz karijeru, vodio sam neke od najvećih sporova u RH".

U DORH-u će u petak objaviti imena svih kandidata, do kada bi poštom mogla stići još koja prijava. Tko će na kraju biti odabran odlučit će Vlada. Zlata Hrvoj Šipek na dužnosti je do svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: DORH na aparatima. Na što je spala nekad respekatabilna državna institucija kada su kriminalci još uvijek na konju

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo