CIRKUS SE NASTAVLJA: / ŠTO ĆE SE DOGAĐATI SUTRA U SABORU? Prvo ujutro zasjeda Odbor za Ustav, a u njemu većinu čine SDP i Most

Image
4.5.2017.
16:11
VOYO logo

Nema smisla nastaviti sjednicu prije nego Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dade svoje mišljenje, rekao je Mostov Robert Podolnjak.

Oporba, ponajprije SDP, tvrdi da Reiner nema pravo sjediti u predsjedničkom stolcu jer više ne postoji parlamentarna većina, a to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reiner je ustrajao u tumačenju da Sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu.

Saborski veteran Vladimir Šeks (HDZ) dao je za pravo Reineru. Saborskim je novinarima tumačio da u Poslovniku postoji odredba da predsjednika Sabora, ako je spriječen, mijenja potpredsjednik izabran iz parlamentrane većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠEKS OTKRIO ŠTO DALJE: /

'To je jedini logični sljedeći potez koji treba povući'

Image
ŠEKS OTKRIO ŠTO DALJE: /

'To je jedini logični sljedeći potez koji treba povući'

"Tri su potpredsjednika birana iz redova parlamentarne većine koja je postojala u vrijeme kad su birani", rekao je Šeks i ustvrdio kako je sasvim legitimno da jedan od te trojice privremeno zasjedne u predsjedničku stolicu.

Image

Robert Podolnjak

Zanimljivo će u petak ujutro biti vidjeti stajalište Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav s obzirom da u njemu većinu čine SDP i sada oporbeni Most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav sazvana je za 10 sati, a nastavak sjednice za 11 sati.

I HDZ-ov Milijan Brkić, zamjenik predsjednika stranke i potpredsjednika Sabora pojasnio je za N1 tijek sutrašnje sjednice Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za sutra je sazvana sjednica Odbora za Ustav i Poslovnik, na prijedlog SDP-ovog Peđe Grbina. Nakon sjednice Odbora nastavit će se sa sjednicom Sabora', rekao je.

Grbin smatra da ne postoji parlamentarna većina iz čijih bi redova bio izabran novi predsjednik Sabora, a Brkić pojašnjava da je stav HDZ-a da je članak 34 Poslovnika jasan, da u slučaju ostavke predsjednika Sabora sjednicama predsjeda jedan od izabranih potpredsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li HDZ sutra imenovati novog predsjednika Sabora, Brkić opet odgovara: 'Pustimo Odboru da obavi sastanak pa ćemo znati dalje'.

Podsjetimo, za prijedlog svog predsjednika Sabora, HDZ-u nije potrebno 76 već tek 51 potpis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra će se održati i konzultacije predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka na Pantovčaku. Sastanak počinje u 8:30 ujutro.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo