Utjecaj korone će se tek osjetiti / Stigli rezultati Fortenove, Fabris Peruško za RTL.hr kaže: 'Da je netko pretpostavio ovo prije tri godine, svi bi potpisali'

Image
Foto: Pixsell

Izvršni direktor Fortenove za RTL.hr komentira rezultate kompanije nastale na ruševinama Agrokora i izazove koje donosi idućih nekoliko mjeseci.

2.7.2020.
12:15
Pixsell
VOYO logo

Fortenova grupa objavila je rezultate poslovanja u 2019. godini, kao i u prva tri mjeseca 2020. godine, u koje ulazi i početak koronakrize i oni su iznenađujuće dobri.

Iako kompanija i dalje iskazuje velik računovodstveni gubitak, ključni pokazatelji poslovanja, ukupni konsolidirani prihod i dobit iz operativnog poslovanja (EBITDA) u prošloj su godini porasli, na gotovo 24 milijarde kuna, odnosno na gotovo 1,7 milijardi kuna, a prvi je kvartal 2020. godine čak obilježila rekordna operativna dobit. Ipak, Zbog Covid krize razgovara s financijerima oko redefiniranja odredbi ugovora kojim je refinanciran roll-up kredit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prošloj smo godini implementirali Nagodbu vjerovnika Agrokora, refinancirali smo SPFA kredit koji je bio način za financiranje grupe tijekom postupka Izvanredne uprave, dogodila se i konsolidacija vlasništva i sada imamo tri dioničara koji imaju 55% dionica. Grupa je ostvarila rast prihoda i povećanje EBITDA-e i završila je godinu s vrlo jakom novčanom pozicijom, od čak 1,6 milijardi kuna, što nam je dalo puno veću stabilnost na ulasku u 2020. godinu, a posebno na ulasku u Covid krizu", kazao je u razgovoru za RTL.hr glavni izvršni direktor kompanije, Fabris Peruško.

Šest kuna na računu

"Ako uzmemo da je Izvanredna uprava počela sa šest kuna na računu, a tri godine kasnije je Nagodba implementirana, Grupa ostvaruje jaku operativnu dobit i ima 220 milijuna eura na računu, da je netko to rekao prije tri godine, mislim da bi ovo svi bili potpisali", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novčana zaliha, koja se do kraja prvog tromjesječja smanjila na 1,4 milijarde, olakšala je Fortenovi ulazak u koronakrizu, koja će međutim najveći utjecaj na poslovanje kompanije tek imati. Naime, kako nam je rekao Peruško, kompanija se za krizu počela pripremati već u veljači, vidjevši što se događa u Italiji, te je zatvaranje granica dočekala punih skladišta.

U krizi je posebno narastao promet Konzum Klika, online trgovine kompanije, koja se suočila s potražnjom 10 puta većom od kapaciteta, te je tijekom krize kompanija hitno povećala kapacitete i uvela novu uslugu preuzimanja robe iz online narudžbi na 70 lokacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lockdown dočekali punih skladišta

Image
Foto: Pixsell

"Mi smo lockdown dočekali spremni i jedini trenuci kada ste u Konzumima mogli vidjeti prazne police bilo je kada su ih kupci ispraznili, a radnici nisu uspjeli dovoljno brzo napuniti. Skladišta su bila puna, a i u najtežim uvjetima uspjeli smo osigurati neometani lanac opskrbe zahvaljujući prije svega velikom udjelu domaćih dobavljača i proizvođača u ukupnoj ponudi", rekao je. U Fortenovi procjenjuju da je u krizi Konzum poslovao čak i bolje od konkurencije, odnosno da je povećao svoj tržišni udio, no tržište se ukupno gledalo smanjilo.

Problem za kompaniju je izrazita sezonalnost poslovanja glavnih tvrtki Fortenove, te bi najveći udar korone mogla osjetiti u trećem i četvrtom kvartalu, kada bi mogao izostati promet od strane turista, ali bi i manji prihod od sezone mogao utjecati na mogućnost potrošnje domaćeg stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepoznanice u idućim mjesecima

"Nepoznanica je što će se dogoditi idućih mjeseci, u srpnju, kolovozu i rujnu, što se tiče sezone. To će u Hrvatskoj značajno utjecati na to koliko će biti priljeva novca, prije svega uz obalu, ne znamo kolika će biti magnituda tog problema. I ne znamo što će biti u četvrtom kvartalu, kada će se smanjeni prihod preliti na smanjenu lokalnu potrošnju", kazao je Peruško, dodajući i treću nepoznanicu, a to je koliko će se brzo nakon izbora sastaviti vlada koja će svojim mjerama moći utjecati na oživljavanje gospodarstva.

Image
'ODLUKA BEZ PRESEDANA' /

Slovenija oduzela Fortenovi Mercator! 'O odluci su obaviještena veleposlanstva SAD-a i Rusije'

Image
'ODLUKA BEZ PRESEDANA' /

Slovenija oduzela Fortenovi Mercator! 'O odluci su obaviještena veleposlanstva SAD-a i Rusije'

102 tvrtke koje čine Fortenovu, bez Mercatora, u 2019. godini su ostvarile konsolidirani prihod od gotovo 24 milijarde kuna. Konsolidirana prilagođena EBITDA iznosila je 1,662 milijarde kuna. Ukupni nekonsolidirani prihod rastao je u 2019. za 3,6 posto u odnosu na 2018. Nekonsolidirana EBITDA u 2019. godini bila je veća za 13 posto u odnosu na 2018., a čak 606 milijuna kuna veća nego u 2017. godini kada je Agrokor došao pod izvanrednu upravu. Inače rezultati za 2019. odnose se na tri mjeseca poslovanja Agrokora, te ostatak godine na poslovanje Fortenove, koja je s radom počela 1. travnja 2019. godine, čime je započela implementacija Nagodbe vjerovnika. Kompanija, međutim i dalje bilježi računovodstveni gubitak godine od 1,49 milijardi kuna, nastao zbog jednokratnih otpisa, koji su posljedica implementacije Nagodbe, financijskih izdataka i troškova sudskih sporova, odvjetnika, vanjskih pravnih i poslovnih savjetnika, koji nisu sastavni dio redovitog poslovanja. Ti su se troškovi nastavili i u prvom kvartalu 2020. godine, pa je kompanija u prva tri mjeseca ove godine zabilježila 800 milijuna kuna gubitka, unatoč tome što su prihodi i operativna dobit snažno rasli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo tome i da zbog koronakrize i lošije turističke sezone kompanija vjerojatno neće ispuniti sve uvjete propisane obveznicom kojom je refinanciran poznati roll-up dug Agrokora, poput razine EBITDA-e, te je u stalnim razgovorima oko redefiniranja odredbi ugovora sa svojim financijerima koji pomno prate poslovanje kompanije

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo