'ODLUKA BEZ PRESEDANA' / Slovenija oduzela Fortenovi Mercator! 'O odluci su obaviještena veleposlanstva SAD-a i Rusije'

Oduzimanjem dionica Mercatora Slovenija je neutemeljeno otuđila privatno vlasništvo Agrokora, ističu iz Fortenove

18.12.2019.
11:12
VOYO logo

Slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja oduzela je privremenom mjerom Fortenovi sve dionice Mercatora. 

Fortenova je u svom odgovoru napisala da je "privremenom mjerom oduzimanja dionica Mercatora Slovenija je neutemeljeno otuđila privatno vlasništvo Agrokora d.d.". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlukom bez presedana u dosadašnjoj praksi rada ove slovenske regulatorne agencije de facto je počinjena eksproprijacija privatnog vlasništva Agrokora d.d., kojem su dionice Mercatora privremeno oduzete bez ikakve sudske odluke i valjanog zakonskog utemeljanje", stoji u odgovoru Fortenove. 

O slučaju su obavijestili veleposlanstva EU, SAD-a i Rusije

"Privremena mjera oduzimanja dionica temelji se na nerazmjernoj i nepravomoćnoj kazni, koja je također bez presedana u praksi ovog regulatora, u iznosu od 53,9 milijuna eura. Na tu kaznu koju je AVK izrekao još u rujnu ove godine za slučaj koncentracije, Agrokor je uložio žalbu. Nepravomoćna je kazna nedvojbeno nerazmjerna, budući da je kompanija o kojoj je riječ, Costella d.o.o., ostvaruje tek nešto više od 1 milijun eura godišnjeg prihoda", objašnjavaju iz Fortenove te dodaju da je tu kompaniju bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, odnosno Agrokor AG iz Švicarske, stekao još 2016. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oduzimanje dionica Mercatora samo po sebi je također uvelike nerazmjerno, budući da je vrijednost dionica o kojima je riječ procijenjena na više od 140 milijuna eura, dok nepravomoćna kazna - koja se osporava - iznosi 53,9 milijuna eura", objašnjavaju iz Fortenove. 

"Agrokor ovaj postupak oduzimanja dionica smatra grubom i namjernom pogrešnom primjenom i zloporabom zakona od strane državnog regulatornog tijela, koje bi trebalo provoditi nacionalne zakone i čije je vodeće službenike imenovao Državni zbor Republike Slovenije kao vrhovno zakonodavno tijelo u državi", ističu iz Fortenove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U završetku svog odgovora Fortenova je istaknula da je o svim činjenicama vezanima uz ovaj slučaj obavijestila "veleposlanstva svih članica EU u Sloveniji, kao i veleposlanstvo SAD-a i Rusije, imajući u vidu porijeklo ključnih investitora Fortenova grupe". 

Agrokor prijavio slovensko Ministarstvo 

Svemu ovome je prošli tjedan prethodila prijava Agrokora i Fortenova grupe slovenskog Ministarstva gospodarstva Europskoj komisiji zbog intervencija države preko SID banke u poslovanje Mercatora i kršenje europskih zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor d.d. je naime 4. prosinca 2019. godine poslao Europskoj komisiji prijavu protiv Ministarstva ekonomskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije, u kojoj argumentira da slovensko Ministarstvo gospodarstva, odnosno ministar Zdravko Počivalšek, koristeći SID banku koja je u državnom vlasništvu i koja je vjerovnik Mercatora, postavlja Mercatoru i Fortenova grupi zahtjeve kojima bi se zaštitili slovenski dobavljači (bez obzira na cijenu i kvalitetu robe koju isporučuju) i dobili prednost pred dobavljačima iz svih drugih zemalja članica EU, čime direktno krše Ugovor o Europskoj uniji i Ugovor o funkcioniranju Europske unije.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike