Udar slovenske diplomacije / Sprema li se preokret zbog kojeg će Hrvatska izgubiti spor sa Slovencima oko terana?

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Vinari iz slovenije tvrde da je dokumentacija o teranu koju je Hrvatska poslala u Bruxelles krivotvorena

8.3.2017.
16:17
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Na pomolu je, kako izgleda, prekoret u sporu Slovenije i Hrvatske po pitanju terana s obzirom da slovenski vinari tvrde da je dokumentacija koju je Hrvatska poslala u Bruxelles krivotovrena, piše Novi list. Hrvatska je poslala dokumentaciju koja treba potrkijepiti zahtjev da se istarski teran izuzme od slovenske zaštite istoimenog crnog vina s geografskim podrijetlom. 

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan poziva se na neslužbene informacije da je Europska komisija obustavila postupak usvajanja tzv. delegiranog akta, kojim bi istarskim proizvođačima terana bila omogućena prodaja tog vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Židan se poziva i na izjavu predsjednika europske komisije Jean-Claudea Junckera, koji je prije nekoliko dana u Ljubljani ustvrdio kako će Komisija provjeriti činjenici u vezi s donošenjem delegiranog akta za istarske vinare, ali da postoji mogućnost da promijeni svoju odluku ako Slovenija uspije dokazati da ta odluka nije opravadana.

Vinari iz slovenije tvrde da je dokumentacija koju je Hrvatska poslala u Bruxelles krivotvorena te se pritom pozivaju na hrvatski pravilnik o listi kultivatora vinove loze iz 2004. godine, koji nije razlikovao vinovu lozu sorte refošk i sorte teran, tvrdeći da je razlika između refoška i terana u pravilnik unesena tek 2010. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema slovenskim tvrdnjama, Hrvatska je Europskoj komisiji poslala pravilnik iz 2004., na koji su "nalijepljeni" podaci za 2010. godinu, čime je hrvatska strana, prema njihovim tvrdnjama, "obmanula" Europsku komisiju.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede je to zanijekalo, te tvrde da je Hrvatska u cijelom postupku postupala potpuno transparentno, temeljeći svoja stajališta na velikom broju povijesnih, stručnih i znanstvenih dokaza, koji nedvojbeno govore u prilog legitimnom pravu istarskih proizvođača terana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija zasad je samo odgovorila kako je postupak prihvaćanja u tijeku i da Komisija još nije prihvatila nikakvu odluku. Prema pisanju slovenskih medija, koji se pozivaju na izjave službe za medije Europske komisije, Europska komisija je poručila da se u ovom slučaju pojavljuju novi elementi, koje će Europska komisija poštovati.

Kako piše Novi list, hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da je delegirani akt u proceduri usvajanja. “Nadamo se da će biti što prije usvojen, kako bi naši proizvođači imali potrebnu pravnu sigurnost za daljnji nastavak proizvodnje i trženja našeg vina, kao i desetljećima do sad”, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama obustava prihvaćanja tzv. delegiranog akta za teran predstavljala bi diplomatski udarac za Hrvatsku i veliki uspjeh slovenske diplomacije.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo