vinari čekaju rješenje / Spor oko naziva 'teran' se nastavlja: oglasio se i slovenski ministar poljoprivrede

Nakon što je Hrvatska od EU zatražila zaštitu pod nazivom 'Teran, Hrvatska Istra', oglasio se slovenski ministar poljoprivrede. Kaže kako je europskom povjereniku za poljoprivredu, koji je Irac, objasnio da je stvar ista kao kad bi Slovenac u Irskoj kupio ječam te ga u Sloveniji preradio u pivo i prozvao Guinessom

27.7.2015.
18:37
VOYO logo

Spor Hrvatske i Slovenije oko naziva 'Teran' za vino proizvedeno od istoimenog grožđa se nastavlja. 

Image
problemi sa slovencima /

Istarski vinari puni optimizma: naziv 'teran' uskoro će im ponovno biti dostupan?

Image
problemi sa slovencima /

Istarski vinari puni optimizma: naziv 'teran' uskoro će im ponovno biti dostupan?

Franco je u vinogradu već 40 godina, a teran su mu proizvodili i otac i djed. Kao i svi istarski vinari, ljut je na Slovence koji svojataju nešto što im, kaže, ne pripada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od Vlade očekujem puno, očekujem da isprave ono što nisu na vrijeme napravili ili da kažu otvoreno da im nije stalo", rekao je Franco Cattunar. 

Ponavlja da imaju niz argumenata na svojoj strani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo ići do kraja, to znači da ćemo sve sudove dići na noge", nastavio je istarski vinar. 

I Nikola je treća generacija koja se bavi vinarstvom. Na godinu proizvedu 10 tisuća litara od sorte grožđa teran. Za razliku od Slovenaca koji ga rade od sorte refošk koju su zaštitili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sorta je nešto što se ne može štiti, isto bi bilo kao da ste zastitili Chardonnay ili neku drugu sortu, tako da mislim da su svi argumenti na našoj strani, a ovakve izjave ne znam čemu služe", izjavio je vinar Nikola Benvenuti. 

Iživcirale su ih izjave slovenskog ministra poljoprivrede koji poručuje kako je za Sloveniju priča o teranu završena i kako ga nitko osim njih ne smije proizvoditi i prodavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo u naše pravne argumente i vjerujemo da će ih i ovaj put Komisija pomno proučiti. Upoznali su nas da postoje određene nejasnoće koje treba dodatno ispitati. To je i naša želja", izjavio je slovenski ministar poljoprivrede Derjan Židan.

Hrvatski resorni ministar o svemu šuti, ali zato ne šuti predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska vina postaju sve cijenjenija u svijetu, a što se tiče zastite imena, tu diplomacija i dalje mora odrađivati svoj posao. Često pregovori o tome traju godinama, ali ja se nadam i vjerujem u pozitivan ishod. u svakom slučaju riješit će se pitanje terana", uvjerena je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

U to često vjeruju i istarski vinari, na čijoj se zemlji teran proizvodi stoljećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo